logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyłączyć grzejnik z urwaną głowicą zaworu? Grzeje na maksymalnie

rs4audii 18 Lut 2012 13:24 17829 15
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 10562778
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1531
    Żeby ten zawór zamknąć musisz wcisnąć tą iglicę do środka. Tyle, że musisz wymyślić jakiś sposób na utrzymanie jej w tym położeniu.
  • REKLAMA
  • #3 10562910
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 10562984
    rs4audii
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    dobrze tylko jak wciskam to nie da sie przekręcić i tak
  • #5 10563950
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1535
    Wykręcić nakrętkę (tę dużą) - klucz 32 lub nastawny. Dopóki się nie kupi nowej głowicy, nakręcić kapturek (z gwintem) do oporu - on wciśnie tę iglicę. Takie czerwone kapturki należą do kompletu zaworu.
  • #6 10564021
    rs4audii
    Poziom 9  
    a nie da rady go tak jak teraz zmniejszyć ?
  • REKLAMA
  • #7 10564055
    goldi74
    Poziom 43  
    rs4audii napisał:
    a nie da rady go tak jak teraz zmniejszyć ?

Da radę. Ale musisz wcisnąć i trzymać cały czas iglicę.
  • #8 10565013
    rs4audii
    Poziom 9  
    no jak ja ją wciskam i próbuje palcami przekręcić to metalowe i nic nie drgnie
  • #9 10565386
    goldi74
    Poziom 43  
    Ten pierścień do regulacji wstępnej najczęściej trzeba lekko pociągnąć do siebie i dopiero przekręcić.
  • #10 11301811
    wislaken
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, mam podobny problem jak kolega wyżej. Urwałem niechcący głowice.
    Tak to teraz wygląda:
    Jak wyłączyć grzejnik z urwaną głowicą zaworu? Grzeje na maksymalnie Jak wyłączyć grzejnik z urwaną głowicą zaworu? Grzeje na maksymalnie .

Myślicie że mogę kupić nową podobną lub taką samą głowicę i będzie wszystko ok?
    Czy uszkodziłem jeszcze coś w zaworze. Chociaż jak się temu przypatruje to to zostało tak zaprojektowane aby uszkodzić ewentualnie tylko głowice a zawór pozostał w stanie nienaruszonym, ale mogę się mylić :d

Odrazu pytanie jak nakręcać nową głowicę? chodzi mi o to aby się np 1 czy tam znaczek śnieżki z zamkniętym całkowicie przepływem?
  • REKLAMA
  • #11 11302304
    pioteer66
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Głowicę ustawiamy na max.i wtedy przykręcamy do zaworu.Zwróć uwagę na głębokość zaworu.Są różne rodzaje głowic.i różne systemy mocowania.
  • #12 11302777
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1535
    Jeżeli to dotyczy sytuacji, która jest zilustrowana fotografią w pierwszym poście (ten link), to sam zawór nie jest uszkodzony. Porzadna naprawa to wymiana głowicy. Tymczasowo można sobie poradzić. Żeby wyłączyć grzanie najlepiej jest (po wykręceniu tej nakrętki kapturowej kluczem 32 lub nastawnym) wkręcić do oporu czerwony kapturek z gwintem wewnętrznym (należy do zaworu, jak nie ma, to kupić). Jest też możliwość zamknięcia grzejnika za pomocą kryzowania - wtedy nastawę wstępną trzeba ustawić na "0". Do przekręcenia pierścienia nastawczego trzeba go lekko przyciągnąć do siebie (o ok. 1-1,5 mm.) a jak się nie da przekręcić palcami - spróbować szczypcami (ale ostrożnie, by go nie zgnieść). Uszkodzoną głowicę wziąć do sklepu na wzór, by kupić nową - pasującą do zaworu.
  • #13 11315703
    wislaken
    Poziom 10  
    A w moim przypadku też nie jest uszkodzony?
  • #15 11339197
    wislaken
    Poziom 10  
    To już chyba moje ostatnie pytanie.
    Czytałem że wszystkie głowicę firmy Honeywell pasują do siebie, czyli wychodzi że mogę kupić jakikolwiek nowy i mi spasuje. Wiem że muszę szukać z gwintem 30x1,5, ale nie jest też ważna długość tego bolca co jest wciskany przy przekręcaniu głowicy?

Edit:
    Głowica zakupiona, zamocowana bez najmniejszego problemu :)
    Aha, kupiłem najtańszą głowice Honeywell jaką znalazłem, oczywiście musi się zgadzać gwint M30x1,5 i wymiarem zamknięcia 11,5mm
  • #16 17025941
    weno36
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Mam podobny problem. Docisnąłem iglicę do oporu, wymyśliłem patent, który ją wciśniętą utrzymuje, ale mimo wszystko nie przestaje grzać.. Co robić?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z grzejnikiem, w którym urwała się głowica zaworu, co spowodowało, że grzejnik działa na maksymalnej mocy. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań: wciśnięcie iglicy zaworu, co wymaga utrzymania jej w pozycji, oraz wykręcenie nakrętki pozostałej po głowicy i zamontowanie nowej głowicy termostatycznej. Użytkownicy podkreślili, że można tymczasowo użyć czerwonego kapturka z gwintem, aby wcisnąć iglicę i zablokować przepływ. W przypadku wymiany głowicy, ważne jest, aby dobrać odpowiedni gwint (M30x1,5) oraz zwrócić uwagę na długość bolca. Wiele osób potwierdziło, że zawór nie jest uszkodzony, a wymiana głowicy rozwiązuje problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA