logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dekoder LIFESAT LS 1900 - przegrzewający się układ GMS 97C52, niedziałający LCD

analogs 27 Gru 2004 22:14 963 6
REKLAMA
  • #1 1090590
    analogs
    Poziom 11  
    Witam Wszystkich i prosze o pomoc.
    Mianowicue mam problem z dekoderem TV satelitarnej LIFESAT LS 1900 oparty na ukladzie scalonym GMS 97C52. Niedziala wyswietlacz LCD w tym dekoderze a uklad o ktorym wspomnialem wczesniej strasznie sie grzeje.
    Czekam na podpowiedz czym to moze byc spowodowane.
    DZieki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 1090631
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Wymień elektrolity w zasilaczu, to jest impulsówka i po latach często i gęsto wysychają, tam jest spora temperatura.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1090703
    analogs
    Poziom 11  
    doba kolejne pytanie jestem poczatkujacy co miales na mysli uzywajac slowa zasilacz ja widze tylko transformato a gdzie prostownik nie mam pojecia. acha a czy taka wymiana pomoze. jak sprawdzic czy dany kondensator jest dobry czy nie?
    sorki ze tak truje
  • REKLAMA
  • #4 1090750
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Te nie wielkie pojemności to sprawdzasz miernikiem, multimetry mają taki pomiar, a jak nie masz, to po prostu kup nowe i wymień, to będzie kosztować koło 5zł
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1092890
    analogs
    Poziom 11  
    wymienilem nie pomoglo. macie moze jeszcze jakies wskazowki?
    prosze o pomoc
  • #6 1093765
    trumnica
    Poziom 20  
    Ocena: 117
    Sprawdż napięcia na scalaku.
  • #7 1094845
    mysszka21
    Poziom 2  
    Musisz cos pomierzyc inaczej trudno cos podpowiedziec!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dekodera satelitarnego LIFESAT LS 1900 z układem scalonym GMS 97C52, w którym występuje przegrzewanie się tego układu oraz niedziałający wyświetlacz LCD. Sugerowano wymianę elektrolitycznych kondensatorów w zasilaczu impulsowym, które po latach mogą wysychać i powodować problemy termiczne. Sprawdzanie kondensatorów można wykonać miernikiem pojemności lub wymieniając je profilaktycznie. Po wymianie kondensatorów problem nie ustąpił. Kolejne zalecenia to pomiar napięć na układzie scalonym, aby zdiagnozować przyczynę przegrzewania i awarii wyświetlacza. Bez pomiarów trudno jest wskazać dalsze rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA