TONI_2003 dziękuję za odpowiedź i jestem już po wymianie zwęglonych elementów:
transoptor PC817CN -> PC187 SHARP
tranzystor K834, C945P -> C945P (wynalazłem w innym starym zasilaczu)
kondensator 2A223J -> dostałem o nieco innej budowie z oznaczeniem 22nM 250V
R18 -> 10#
R19 -> 3K3 (na wszystkich zdjęciach jakie widziałem we wspomnianym temacie, pasek trzeci jest koloru czerwonego, a nie brązowego, co by wskazywało jednak na 3300) innych uszkodzeń nie dostrzegam...
Zasilacz po złożeniu, zwarciu pin14 i pin15 na wtyku 20/24, przetwornica nie startuje, żadnych reakcji. Podpiąłem pod wtyczkę stary napęd CD-ROM, aby wywołać obciążenie, też bez reakcji obejrzawszy całość jeszcze raz i odwołując się do wcześniejszego tematu zastanawiam się nad diodami. Jak zbadać ich sprawność, gdy są wlutowane w układ? Niestety nie jestem specjalistą, proszę o wybaczenie, a badając miernikiem, pod kątem zwarć zauważyłem, że przy niektórych diodach łapiąc za nóżki tejże miernik nie reaguje (#), a w innych przypadkach, zarówno po stronie pierwotnej jak i wtórnej PCB, są takie diody (Zenera), które złapane za nóżki pobudzają miernik (#), co rozumiem, może wskazywać na zwarcie w układzie, lub na uszkodzenie diody?
Nie mam na ten moment pomysłu w czym szukać przyczyny, a kondensatory elektrolityczne nie napuchnęły z dumy, wszelkie rady mile widziane...
Edit: 24 Lut 2012 17:04
Znalazłem w przetwornicy kolejne uszkodzenia i podobnie jak w innych zasilaczach ModeCom standardowo posypał się tranzystor
Q3 - 02N60P
Ponadto w sąsiedztwie powodem zwarcia były:
D13 - 4148
D9 - BZX55C13 ?
R12 - 1R
R16- 100R
R13 - 24K
Pozostałe diody zbadane - ok, tranzystory na radiatorze 3DD4515, 2szt. - ok...
Natomiast po stronie wtórnej zasilacza wszystkie diody są sprawne (każdą sprawdzałem odlutowaną), a mimo to na kilku sztukach po wlutowaniu (SB34) miernik wskazuje przepływ w obie strony - zwarcie.
Wymieniłem wszystkie tranzystory C945 po stronie wtórnej, a problem nie ustąpił. Podobnie na drugim radiatorze, gdzie dokręcone są diody Schottky'ego
MBR20100CT (100V/20Ax2), oraz SB3040PT. Wlutowane na nóżkach powodują wskazanie miernika we wszystkich kombinacjach, odlutowana pierwsza z brzegu MBR20100CT okazuje się sprawna (przepływ tylko +lewy: środek-, +prawy: środek- ) .
Więc to chyba nie te diody...