Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Whirlpool DWH B00 nie myje - program testowy

kamilltee 20 Lut 2012 15:41 11496 20
  • #1 20 Lut 2012 15:41
    kamilltee
    Poziom 8  

    Zmywarka z Ikea DHW B00 po 4,5 latach od zakupu ma problem (pierwszy, rok temu dotyczył F11, rozwiązał się po wylaniu wody z tacy).

    Programy przechodzą całe, ale nie rozpuszczała tabletki. (korzystam głównie z programu 70C, wyczyściłem sitka, membranka działa).

    Próbowałem przeprowadzić testowy program:
    - ustawiam na program1 (40C)
    - wyłączam, trzymam START i włączam
    - po 5 sek trzymania START dioda miga, puszczam i wciskam ponownie

    ...czy to koniec czynności ? :) (i czy nie powinienem uznać PŁUKANIA za program1, wtedy dioda miga
    Teoretycznie tak się chyba włącza program testowy (kiedyś mi się to udało i testowy pamiętam trwał ok 10 min). Ale po ponad roku od ostatniej awarii... chyba nie umiem włączyć go ponownie, bo "idzie" wg mnie cały program 40C przez 30min. Na koniec nie wyrzuca żadnego błędu.

    Prośba 1: jak uruchomić poprawnie program startowy :)

    Prośba 2 będzie gdy uda mi się zrobić testowy będę wiedział czy mam błąd.
    Generalnie: wodę pobiera, grzeje, wypompowuje. Problemem mogły być śmigła, wyczyściłem (miały syf). Naczynia były i nadal są niedomyte od dołu.
    Wydaje mi się, że śmigło kręci (na tyle na ile zajrzałem przez uchylone drzwiczki podczas pracy).

    Drzwiczki całe brudne.


    Będę wdzięczny za skierowanie na właściwą drogę (forum przeszukałem).

    2 20
  • #2 22 Lut 2012 18:49
    kamilltee
    Poziom 8  

    rozpuszcza tabletke, ale jakby nie plukala

    1
  • Pomocny post
    #3 22 Lut 2012 23:25
    movzx
    Poziom 39  

    Może być wyrzucona rura łącząca spód z górnym śmigłem, wykruszone uszczelnienie na tejże rurze (z tyłu), uszkodzona pompa myjąca. To najczęstsze usterki.

    0
  • #4 25 Lut 2012 18:37
    kamilltee
    Poziom 8  

    przy sobocie nareszcie się za to zabrałem - dzieki za podpowiedź, to chyba uszczelka

    Na pionowej "szynie" podającej wodę jest tylko ślad po jakimś uszczelnienia (resztki tego znalazłem w zmywarce).
    http://w393.wrzuta.pl/obraz/8UtvmCaZUKc/zmywarka_ikea

    Wstawiłem na szybko jakieś uszczelki - jest trochę lepiej, ale nadal słabo
    http://w393.wrzuta.pl/obraz/35fjFBEWGDu/img00378-20120225-1807

    gdzie mogę kupić takie uszczelki może ktoś wie?

    i drugie pytanie - czy na osi "śmigieł" powinny być inne uszczelki niż cienka biała (silikonowa?)

    1
  • Pomocny post
    #5 25 Lut 2012 19:03
    movzx
    Poziom 39  

    kamilltee napisał:
    Na pionowej "szynie" podającej wodę jest tylko ślad po jakimś uszczelnienia (resztki tego znalazłem w zmywarce).
    Jest zupełnie zniszczone. Pozbieraj starannie resztki bo Ci zapchają zraszacze albo pompę. Zajrzyj też na dno pod filtr.
    kamilltee napisał:
    gdzie mogę kupić takie uszczelki może ktoś wie?
    Wymienia się całe uszczelnienie - uszczelki są wprasowane. Szukaj po numerze części: 481253029431
    kamilltee napisał:
    Wstawiłem na szybko jakieś uszczelki - jest trochę lepiej, ale nadal słabo
    Bez oryginalnej części niewiele zdziałasz. Koszt na szczęście nie jest wielki. Przy wymianie nie wyciągnij rury z dolnego mocowania - raz wyciągnięta będzie sama potem wypadać, zwłaszcza w starej zmywarce.
    kamilltee napisał:
    czy na osi "śmigieł" powinny być inne uszczelki niż cienka biała (silikonowa?)
    Nie.

    0
  • #6 25 Lut 2012 20:35
    kamilltee
    Poziom 8  

    Dzieki wielkie. Mam nadzieje ze kiedys sie zrewanzuje :)

    0
  • #7 18 Kwi 2012 10:26
    maga12
    Poziom 2  

    witam,
    ja mam właśnie problem z wypadającą rurą z dolnego mocowania, jak mogę to poprawić?

    0
  • #8 18 Kwi 2012 11:59
    kamilltee
    Poziom 8  

    nie wiem którą rurą,

    ja przezornie montowałem element dokujący bez demontażu

    moja zmywarka działa :)

    0
  • #9 18 Kwi 2012 12:43
    maga12
    Poziom 2  

    chodzi mi o część poziomą rury łączącej spód z górnym śmigłem.

    Pozdrawiam

    0
  • #10 19 Kwi 2012 00:14
    movzx
    Poziom 39  

    maga12 napisał:
    problem z wypadającą rurą z dolnego mocowania
    maga12 napisał:
    chodzi mi o część poziomą rury łączącej spód z górnym śmigłem.

    Było wiele razy. Osuszyć i wkleić na Poxipol albo kropelkę. Unikać nadmiaru żeby nie zalać klejem wszystkiego pod spodem.

    0
  • #13 05 Sty 2013 13:19
    movzx
    Poziom 39  

    kamilltee napisał:
    po 11 miesiącach to samo... uszczelki się rozpuściły
    Pewnie trzymali 5 lat w magazynie, to co się dziwić. Złóż reklamację i nie daj się spławić :)

    0
  • #15 14 Sty 2013 10:22
    kamilltee
    Poziom 8  

    story trwa dalej :)

    wymieniłem element dokujący (nie był wcale bardzo "wypracowany" - ale wymieniłem
    wymieniłem tabletki na najdroższe w sklepie :)
    wybrałem cykl "70 stopni C"

    i nadal został jakiś nalot na naczyniach i na ściankach - czyli powrót do przeszłości :(

    drzwiczki wyglądają tak - temperatura jest, śmigła czyste, filtry czyste, tabletka wypada, błędów brak

    a drzwiczki wyglądają tak - o co chodzi ?
    Zmywarka Whirlpool DWH B00 nie myje - program testowy

    0
  • #16 14 Sty 2013 10:32
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda

    kamilltee napisał:
    a drzwiczki wyglądają tak - o co chodzi ?

    Taki efekt jest w przypadku braku nabłyszczacza.

    0
  • #17 14 Sty 2013 10:51
    kamilltee
    Poziom 8  

    no niby tak - ale kiedyś tak nie było (używałem zawsze tylko tabletek wieloskładnikowych dostępnych w zwykłych sklepach)

    bałem się, że to brak ciśnienia wody

    spróbuję z ekstra nabłyszczaczem - dzięki !

    0
  • #18 14 Sty 2013 20:06
    movzx
    Poziom 39  

    kamilltee napisał:
    wymieniłem tabletki na najdroższe w sklepie
    To nie dawaj się naciągać na dziadostwo tabletkowe tylko kup zwykły proszek, sól i nabłyszczacz.

    0
  • #19 09 Lis 2013 17:08
    kamilltee
    Poziom 8  

    i część trzecia :)

    tym razem nie ma ciśnienia
    pobiera, nagrzewa, wypompowuje - ale nie daje ciśnienia na śmigła
    (sprawdziłem element dokujący górną szufladę - jest OK)
    program testowy przechodzi bez błédów - ale też bez wody na śmigach
    śmigła wyczyszczone

    w kolejnym praniu wyrzuciło błąd F3
    woda gorąca, para bucha, śmigła się nie kręcą


    zmywarka ma 6 lat - pompa ?

    2
  • Pomocny post
    #20 09 Lis 2013 23:51
    movzx
    Poziom 39  

    kamilltee napisał:
    pompa ?
    Prawdopodobnie. Ale wypada sprawdzić czy w ogóle dostaje zasilanie i czy nie jest zablokowana szkłem czy czymś podobnym.

    0
  • #21 10 Lis 2013 13:08
    kamilltee
    Poziom 8  

    BINGO :)

    ziarnko ziela angielskiego w turbinie :)

    zadziałała 2 razy i stanęła

    teraz na krótko - 10 razy działa, 3 nie działa - losowo
    raz działa 30 razy pod rząd, a raz 10 razy nie działa

    reanimować jakoś?

    0