logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oracle VirtualBox - różnice między plikami VDI, VMDK, VHD, HDD

drwal88 20 Lut 2012 23:37 3336 12
REKLAMA
  • #1 10575563
    drwal88
    Poziom 14  
    Ocena: 46
    Witam ostatnio naszło mnie żeby zrobić wirtualną maszynę wiec zainstalowałem oracle wirtualbox. Wszytko ładnie pięknie wiem co i jak pomijając kwestie wyboru rodzaju typu pliku. W związku z tym byłbym wdzięczny jak by ktoś przybliżył mi te rozszerzenia i wyjaśnił różnice i zastosowanie ich.
    Chodzi mi o
    vdi virtualbox disc image
    vmdk virtual machine disc
    vhd virtual hard disc
    hdd parallels hard disc

Nic ciekawego w Google na ten temat nie znalazłem jedynie jakieś szczątkowe informacje na temat vhd
  • REKLAMA
  • #2 10575784
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 10575805
    drwal88
    Poziom 14  
    Jeżeli chodzi o Vdi VirtualBox Disc Image to nie wykrywa mi wtedy dysku przy instalacji, wybrałem vhd i jest ok. a czym one się różnią?
  • REKLAMA
  • #4 10575816
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 10575824
    drwal88
    Poziom 14  
    Więc do instalacji rożnych systemów mam wybierać vhd?

Podczas instalacji win xp wyskakuje brak dysku gdy instaluje na wirtualnej maszynie z rozszerzeniem pliku vdi.
  • #6 10575826
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 10575830
    drwal88
    Poziom 14  
    Ja gdy wybieram vdi to podczas instalacji wirtualnego systemu jest brak dysku ale gdy wybiorę vhd to nie ma problemu.
  • REKLAMA
  • #8 10575836
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 10575838
    drwal88
    Poziom 14  
    Virtualbox ma minusy ale zostanę chyba przy nim, może z ciekawości sprawdzę virtual pc. A który byś polecił do używania ?
  • #10 10575845
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 10575848
    drwal88
    Poziom 14  
    Jak dla mnie to szkoda ze w wirtualnym systemie jest tez wirtualny sprzęt a nie np. normalna karta sieciowa wykrywana i instalowana tak jak to się dzieje przy normalnej instalacji systemu na dysku fizycznym. Nie wiem czy rozumiesz o czym mowie.
  • #12 10575852
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 10577655
    drwal88
    Poziom 14  
    Tak masz racje ale wtedy wirtualna maszyna byłaby jeszcze bardziej zbliżona do realnej jednostki. Wtedy testowanie niektórych programów np. obsługujących protokoły była by jak na oddzielnym komputerze a obecnie wielu rzeczy nie da się zrobić wiec trzeba stawiać drugi system na oddzielnej partycji.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono różnice między formatami plików wirtualnych używanych w Oracle VirtualBox: VDI (VirtualBox Disk Image), VMDK (Virtual Machine Disk), VHD (Virtual Hard Disk) oraz HDD (Parallels Hard Disk). Użytkownicy zauważyli, że VDI może powodować problemy z wykrywaniem dysku podczas instalacji systemu operacyjnego, co skłoniło niektórych do wyboru VHD, który działał bezproblemowo. Wskazano, że VDI oferuje lepszą wydajność przy stałym rozmiarze, ale dynamicznie przydzielane miejsce może być bardziej elastyczne. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami z różnymi systemami operacyjnymi, takimi jak Windows XP, Windows 7 i Linux, oraz porównali VirtualBox z innymi rozwiązaniami, takimi jak VMware i Virtual PC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA