logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór routera do firmy: obsługa 2x DSL, VPN, firewall, DHCP dla 150+ urządzeń

bald_man 20 Lut 2012 23:38 9363 26
  • #1 10575573
    bald_man
    Poziom 14  
    Ocena: 49
    Witam
    Nie mam doświadczenia w tej dziedzinie, potrzebuję do firmy dość dobry Router.

Co potrzebuję:
    - obsługę dwóch łącz DSL TP (1/8 Mb/s i 1/8 Mb/s)
    - Firewall
    - dobry podział pasma
    - blokowanie stron www na dość przyzwoitym poziomie
    - serwer DHCP (obsługa około 150 urządzeń może więcej: komputery klienckie, serwer bazodanowy, dwa serwery NAS, kamery IP, AP, print serwery, drukarki sieciowe)
    - połączenia VPN, przekierowania na konkretne porty, aliasy IP
    - zarządzanie przez WWW

Mam w firmie modernizację sieci: wymieniam switche na zarządzalne:
    http://www.tp-link.com.pl/products/details/?categoryid=222&model=TL-SL5428E

Budżet mam ograniczony tak, że nie mogę sobie pozwolić na jakieś najdroższe egzemplarze.
  • #2 10575597
    witux
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 251
    Coś może z Draytek'ów DUAL-WAN-Ethernet.

Dodano po 5 [minuty]:

Np. DrayTek Vigor 2955 SSL VPN Giga-LAN.
  • #3 10575654
    jimasek
    Ocena: 2671
    Także potwierdzę dobrą jakość, funkcjonalność i stabilność urządzeń firmy Draytek. Wejdź na stronę internetową producenta, na pewno znajdziesz coś dla siebie. Kosztują trochę więcej niż standardowe (domowe) routery ale naprawdę warto.
  • #4 10576116
    bald_man
    Poziom 14  
    Właśnie zauważyłem urządzenia tej firmy na komputroniku.
    Nie wiem ile uda mi się wygospodarować ale sądzę że tak do 3000 - 4000 zł moge przeznaczyć na router.

Zainteresuje się bardziej tymi urządzeniami. Chyba że lepiej osobno router a osobno firewall. Nie wiem co byłoby odpowiednie do takiej wielkości firmy
  • #5 10576174
    witux
    Nie jest to duża sieć więc można by było pokusić się na LINKSYS (RV082-EU).
  • #7 10576263
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 327
    RB1100AHx2 na 16Mbit łącza? Toż RB493AH/RB493G spokojnie to łyknie. Inna sprawa, że jak ktoś się nie zna to dobrze MT nie ustawi - stąd "klikalny" Draytek będzie tu chyba lepszym wyborem.
  • #8 10576425
    dipol_wlan
    Poziom 24  
    Ocena: 29
    Jeśli ma być tyle komputerów plus serwer to pewnie będzie praca lokalna a jeśli jest ponad 150 hostów niech będzie coś mocnego (cena nie jest zła).
  • #9 10578599
    tomo88
    Poziom 15  
    Ocena: 55
    Poleciłbym rb750g. Wystarczy z zapasem
  • #10 10578737
    bald_man
    Poziom 14  
    Mam dwa małe rb430 o ile dobrze pamiętam spisują się wyśmienicie ale są dla mnie dość ciężkie w konfiguracji.
    Jaki router jest w stanie sobie poradzić z taką ilością sprzętu (sądzę że podana wartość 150 urządzeń może się zmienić bo co chwile kolejne procesy są automatyzowane i kolejne sterowniki smiatic-a oraz wizualizacje są podpinane).
    Zapomniałem dodać central telefonicznych które będą również wpięte w LAN.

Sądzę, że ta sieć w niedługim czasie może zwiększyć się do nawet 250 urządzeń, czy któryś z Dryteków jest w stanie sobie poradzić.

Wcześniej sieć ogarniał mi IPCop z którym męczyłem się trochę konfigurując go, działał dobrze ale padł dysk i nie chce mi się znowu bawić w instalowanie wszystkiego.

Myślałem nad jakimś Cisco tylko pewnie nie ten próg cenowy.
  • #11 10578796
    witux
    bald_man napisał:
    Wcześniej sieć ogarniał mi IPCop z którym męczyłem się trochę konfigurując go,

Jak Ci IPCOP sprawiał problemy to daruj sobie MT.
    tomo88 napisał:

Działa u mnie jako domowy. Ale wydaje mi się, że nie warto kupować dla takiej sieci bo może okazać się zbyt słaby i nie poradzi sobie. Nie wiemy jaki ruch generowany będzie w sieci.
  • #12 10578869
    bald_man
    Poziom 14  
    Dlatego jak pisałem mam mikrotiki mam i wiem czym to pachnie. Działają niezle dzielą mi łącza bardzo dobrze ale nie znam się na tych urządzeniach. Pasowałoby parę szkoleń itp. Jako, że jestem sam na ten cały bajzel a dochodzi modernizacja sieci która mam teraz (wymiana tras kablowych, przetarg na budowę światłowodu, itp.) to nie będę miał czasu na zapoznawanie się.
    Dlatego chciałem coś konfigurowalnego spod www a zarazem dość dobrego dla potrzeb firmy.
  • #13 10578883
    witux
    Albo z innej półki.
    Serwer jako główny router + usługi (ftp,www,ssh) + firewall + QoS (htb, hfsc) zarządzany przez LMS. W przypadku problemów możesz na początku zrobić na Debianie netinstall i wzorować się na projekcie http://www.v-smart.pl. Sprawdzałem i działa nawet fajnie. Instaluje się bardzo prosto. LMS'a poznasz za wieczór.
  • #14 10578890
    tomo88
    Poziom 15  
    witux napisał:
    bald_man napisał:
    Wcześniej sieć ogarniał mi IPCop z którym męczyłem się trochę konfigurując go,

Jak Ci IPCOP sprawiał problemy to daruj sobie MT.
    tomo88 napisał:

Działa u mnie jako domowy. Ale wydaje mi się, że nie warto kupować dla takiej sieci bo może okazać się zbyt słaby i nie poradzi sobie. Nie wiemy jaki ruch generowany będzie w sieci.

Wydaje mi się że nie nie ma sensu wywalać kasy na sprzęt który nie zostanie użyty nawet w 30%. Rb750g spokojnie sprosta wymaganiom i rozsądna cena. Wygląd owszem nie zachwyca i nie wygląda na profesjonalny ale tu chyba nie chodzi o wygląd.

Jeśli nie jest to Twoja firma i nie zależy Ci na kasie weź coś z wyższej półki.
  • #15 10578910
    witux
    bald_man napisał:
    Sądzę, że ta sieć w niedługim czasie może zwiększyć się do nawet 250 urządzeń

bald_man napisał:
    mam mikrotiki mam i wiem czym to pachnie. Działają niezle dzielą mi łącza bardzo dobrze ale nie znam się na tych urządzeniach.

Kolego tomo88, apetyt rośnie w miarę jedzenia. Kupi mydelniczkę i za miesiąc znowu założy temat.
  • #16 10578998
    bald_man
    Poziom 14  
    Powiem że ten projekt co mi przesłał kolega witux nie wygląda tak źle do ogarnięcia ale takie firmy jak Poczta, Prokuratura czy nawet sieć sklepów teleinformatycznych EL-Mat gdzie się zaopatrujemy nie mają takich serwerów tylko np. Cisco, ostatnio widziałem ZyXEL-a.
    Firma nie jest moja tylko tam pracuję i chciałbym mieć spokój i prostą konfigurację. O ile obsługa IPCopa była banalna to samo szukanie paczek i którą jak się instaluje bo albo problem z datą, albo zmienianie w jakiś plikach info o wersji to mnie odrzuca.

Chciałbym gotowy produkt myślę ze z 3000 zł wykombinuję może 1000 Euro. Ilość urządzeń wpiętych do LAN w ciągu 2 lat podwoiła mi się z 60 do 120 i co chwilę są potrzeby żeby kolejne dokładać. Sieć jest rozległa bo od jednego krańca miasta do drugiego praktycznie 10 KM. Gdzie w tej chwili działają 4 DSL-e w 3 lokalizacjach (docelowo jedna lokalizacja centralna i dwa DSL-e bo nie mam szans na Metro Internet) obiekty połączone są: światłowodami, łączami dzierżawionymi poprzez modemy SHDSL, 2 mosty radiowe (docelowo wszysktie na światłowodzie mają być)

Ja wiem że możliwości Cisco i Mikrotika można porównać przy czym MT będzie znacznie tańszy, tylko moje umiejętności nie pozwolą mi z niego skorzystać.
  • #17 10579004
    tomo88
    Poziom 15  
    witux napisał:
    bald_man napisał:
    Sądzę, że ta sieć w niedługim czasie może zwiększyć się do nawet 250 urządzeń

bald_man napisał:
    mam mikrotiki mam i wiem czym to pachnie. Działają niezle dzielą mi łącza bardzo dobrze ale nie znam się na tych urządzeniach.

Kolego tomo88, apetyt rośnie w miarę jedzenia. Kupi mydelniczkę i za miesiąc znowu założy temat.

Z tą mydelniczką nie przesadzasz trochę? Nie popadajmy ze skrajności w skrajność. Rb 1100 i sprawa załatwiona (konsensus). Myślę że nie ma się co prze zbywać tylko pomóżmy koledze :D
  • #18 10579744
    bald_man
    Poziom 14  
    Trochę poczytałem po stronach tak teoretyzując gdybym chciał sprzęt klasy UTM czyli np. Netasq, Drytek, ZyXel to które modele wchodziłyby w grę.
    Dla sprecyzowania ilości urządzeń (nie wiem czy któreś mają jakieś znaczenie):
    - 80 hostów
    - 4 centrale tel (połączone na osobnych żyłach światłowodu poprzez media konwertery)
    - 10 print serwerów
    - 8 zarządzalnych switchy
    - 14 drukarek sieciowych
    - dwa serwery bazodanowe SQL
    - dwa serwery NAS Synology
    - 5 Access Pointów
    - 4 lokalizacje spięte światłowodami (poprzez zarządzalne switche)
    - 10 kamer IP podpięte na osobnych żyłach światłowodu poprzez media konwertery
    Chyba tyle z urządzeń jakie mi się przypomniały co mam w firmie, bo nie wiem czy każde liczyć jako host czy są inaczej traktowane.
    Czy tu musiałbym się liczyć np. ze sprzętem klasy Netasq U250?
  • #19 10579881
    witux
    tomo88 napisał:
    Z tą mydelniczką nie przesadzasz trochę? Nie popadajmy ze skrajności w skrajność. Rb 1100 i sprawa załatwiona (konsensus). Myślę że nie ma się co prze zbywać tylko pomóżmy koledze :D

Sam gnębisz Kolegę tym MT. Czytaj posty wcześniejsze, że z MT będzie miał problem. Czy nie możesz tego zrozumieć? Jeśli chcesz tak bardzo koledze pomóc to trzeba mu doradzić coś co pozwoli mu z łatwością przejść te konfiguracje. Podałem kilka przykładów i urządzeń. Niech sam coś wybierze. Jeśli stwierdzi, że MT będzie dla niego najtrafniejszym rozwiązaniem to będziesz miał pole do popisu by mu pomóc.
  • #20 10670552
    bald_man
    Poziom 14  
    Widzę, że oprócz tego mikrotika to nic nie istnieje :)

Ktoś mi sugerował Drytek Vigor 3200 bezx UTM ale za to wydajniejszy. Sam nie wiem czy jest sens się pchać w UTM.

Może naciągnę budżet gdzieś na 12 000 zł netto za urządzenie.
  • #21 10672232
    bolekis
    Poziom 35  
    Ocena: 261
    Na jakiegoś Fortineta lub Junipera już chyba wystarczy - chodzi mi o Firewall/UTM.
    Spokojnie kupiłbyś też za te pieniądze Cisco 1921/1941 ale nie wiem jak tam z filtrowaniem WWW - może po prostu postawić proxy i przekierowywać tam ruch z routera a blokowanie , inwigilację i raporty dla szefa można już robić na proxy.
  • #22 10674298
    e-xtech
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Z tanich propozycji wyszedł ostatnio TP-LINK VPN SafeStream™, Dual-WAN, Gigabit TL-ER6120 cena około 650 zł brutto. Zaraz odezwą się głosy, że to TP-LINK nie Linksys, Cisco czy Mikrotik - może i tak ale to są urządzenia o rewelacyjnym stosunku jakości/możliwości do ceny (wiem bo sprzedaję i instaluję). Osobiście kilka razy zabierałem się za Mikrotika ale jak dla mnie jest to za duży kombajn i za drobiazgowa obsługa i konfiguracja. Wracając do routera ma wszystko o czym pisze autor tematu - zamówiłem do firmy na testy - myślę, że za parę dni będę w stanie coś więcej napisać.
  • #23 10779077
    bald_man
    Poziom 14  
    Kolega i jak wrażenia z używania tego TP-Linka. Przeczytałem specyfikację wygląda dość nieźle. Jak sprawa filtrowania zawartości stron www, działa?
  • #24 10784713
    e-xtech
    Poziom 16  
    bald_man napisał:
    Kolega i jak wrażenia z używania tego TP-Linka. Przeczytałem specyfikację wygląda dość nieźle. Jak sprawa filtrowania zawartości stron www, działa?

Na razie nie jestem w stanie konkretnie napisać - jedynie bawiłem się nim na sucho - od ponad dwóch tygodni oczekujemy montera z UPC który ma podłączyć łącze 150 mb/s Generalnie jeśli chodzi o filtry - zakładka zawiera większość popularnych stron / systemów ściągania - wystarczy zaznaczyć np. facebook lub bittorent i są zablokowane - w "praniu" przetestuję jak w końcu zaszczyci nas swoją obecnością monter z UPC. Na ta chwile mogę jedynie powiedzieć, ze ma wszystko co potrzeba do bardziej profesjonalnych zastosowań.
  • #25 10814205
    e-xtech
    Poziom 16  
    Router podłączony od kilku dni i śmiga - generalnie spełnia założenia - podłączone przez jednego wan-a łącze 150 mb/s na 10mb/s. Obsługa około 10 komputerów - większość podłączona przez PPPoE i włączony menażer pasma - router ma wskaźnik poziomu obciążenia procesora która wskazuje duży zapas. Zdecydowałem się na niego ponieważ ciężko mi szło z Microtikiem - tutaj obsługa jest tylko trochę bardziej skomplikowana niż w zwykłym routerze. Jeśli są jakieś pytania służę pomocą.
  • #26 11043006
    Cojak
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    A porównywałeś go może z Draytekiem np Vigor 2910? Ciekaw jestem jak się mają do siebie te dwa podobne routery. Ja do tej pory stawiałem Drayteki i mogę powiedzieć, że jest to sprzęt bezawaryjny a co za tym idzie bezobsługowy jeśli chodzi o konserwację. Zakres ustawień jak do tej pory mnie nie ograniczał, ale mam świadomość, że w większych sieciach i dość złożonej strukturze może zabraknąć predefiniowanych ustawień i miejsca na własne wpisy w konfiguracji, czego Mikrotikowi zawsze zazdrościłem, poza obsługą oczywiście:)
  • #27 11296077
    bonifacek
    Poziom 2  
    Witam !

Draytek 2910 uciągnie max łącze 20 megabitów - taki ma ogranicznik i nic się z tym nie da zrobić (sprawdzone fizycznie).
    Obecnie mam łącze 20 mega i spisuje się w miarę dobrze, oczywiście jako klient pppoe.
    Wady:
    - usb 1.1
    - słaby procesor (czasami ledwo zipie - mam około 15 hostów)
    - czasami brakuje dodatkowych opcji kierowania ruchem

Zalety:
    - prostota konfiguracji
    - ustawiasz i zapominasz
    - NIGDY mi się nie zawiesił (używam od 4 lat)
    - nie kupisz w tym przedziale cenowym zamiennika o porównywalnych funkcjach.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór routera do firmy, który powinien obsługiwać dwa łącza DSL, oferować funkcje VPN, firewall, DHCP oraz zarządzać ponad 150 urządzeniami. Użytkownicy polecają urządzenia marki DrayTek, w tym modele Vigor 2955 i Vigor 3200, które charakteryzują się dobrą jakością i stabilnością. Inne propozycje to Linksys RV082-EU oraz MikroTik RB1100AHx2, chociaż niektórzy użytkownicy wskazują na trudności w konfiguracji MikroTik. Wskazano również na TP-LINK TL-ER6120 jako tańszą alternatywę, która spełnia wymagania dotyczące filtrowania stron i zarządzania pasmem. Użytkownicy podkreślają znaczenie prostoty konfiguracji oraz stabilności urządzeń w kontekście rosnącej liczby podłączonych urządzeń w firmie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA