logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon IR2270 - Rozmazany wydruk z drugiej strony kartki, bęben?

jacusix 21 Lut 2012 14:14 4461 11
REKLAMA
  • #1 10577266
    jacusix
    Poziom 16  
    Ocena: 118
    Witam serdecznie.
    Posiadam urządzenie canon IR2270. Ostatnio na wydruku z drugiej strony kartki pokazywały sie jakby "rozmazy". Dziś podczas wydruku otrzymałem kartę jak za załączonym obrazku. Podejrzewam bęben ale to tylko moje przypuszczenia.

Czy mógłby ktoś mnie pogrążyć i powiedzieć, czy to napewno to?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10586800
    grz3sfp1
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witaj

Znasz stan licznika urządzenia ? I jak byś mógł to powiedz nam co się dzieję z pierwszą stroną kartki ? ? też wychodzą takie paseczki ?
  • REKLAMA
  • #3 10591427
    Tankman
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Z drugiej strony wydruku ? Sprawdź w utrwalaniu wałek dociskowy i rolkę czyszczącą. Może folia jest uszkodzona ? A w jakim stanie jest bęben ? Może puściła listwa czyszcząca i jak kartka przejdzie to się brudzi elektroda transferowa ? A rolki delivery nie są ubrudzone tonerem ?
  • #4 10592265
    KoGut
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Jak dla mnie nie jest to bęben. Bęben robi raczej podłużne pasy. Stawiałbym na problemy z którąś z elektrod lub laserskaner (choć raczej nie)
  • REKLAMA
  • #5 10592661
    kargul444
    Poziom 10  
    W tych canonach nie ma elektrod tylko jest rolka ładująca i transferowa, to wygląda trochę jakby coś gdzieś nie stykało, obstawiam blaszkę w bębnie, może się odgięła i nie styka.
  • REKLAMA
  • #6 10594300
    KoGut
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Rolę pełnią dokładnie tę samą. Ogólnie trzaba brać pod uwagę wszystkie elementy WN - blaszki, rolki, cokolwiek..
  • #7 10610855
    jacusix
    Poziom 16  
    Witam ponownie.
    Jak mogę sprawdzić stan licznika tego urządzenia.
    Urządzenie troszkę stało nie używane, czyli od momentu założenia tematu. Teraz wydruk strony testowej wygląda tak:

• Pomocny post
    #8 10611106
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 96
    Dla mnie to ewidentnie bęben i listwa. Wystarczy otorzyć drzwi z lewej strony i będzie widać bęben (na dole zielony wałek). Myślę, że jego wygląd wszystko Ci powie, a jak nie, to zrób zdjecie i tu wrzuć.
    pozdrawiam horse
  • #9 10666450
    jacusix
    Poziom 16  
    Witam serdecznie.
    Na zdjęciu raczej dużo nie uchwycę. Z oględzin, mogę stwierdzić, że są zauważalne pasy na całej powierzchni bębna (od góry w dół). Oprócz tego na folii w jednym miejscu, jest tak jakby potrażnienie powierzchni folii. Prawdopodobnie dlatego, jeszcze jak urządzenie drukowało jeszcze w miarę wporządku, na wydruku było widać lekko zaciemniony pasek na całej powierzchni kartki. W jaki sposob mogę sprawdzic faktyczna ilośc wydrukownych stron? Czyli bęben i folia do wymiany?
  • #10 10667082
    grz3sfp1
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Licznik 102 powinien Ci wskazać wszystko jeśli oczywiście został wyciągnięty z trybu serwisowego. Po stronie testowej obstawiam jak wyżej kolega horse667 folia i bęben do wymiany.
  • #11 10679910
    Tankman
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Jak nie ma wyciągniętego licznika 102 jak podpowiadał kolega, to odczytaj najwyższą wartość wydruków.
  • #12 10699233
    jacusix
    Poziom 16  
    Bęben wymieniony i wszystko jest ok :)
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z urządzeniem Canon IR2270, polegający na pojawianiu się "rozmazów" na drugiej stronie wydruku. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie stanu bębna, wałka dociskowego oraz rolki czyszczącej. Wskazano, że problemy mogą wynikać z uszkodzenia folii lub zanieczyszczenia elektrod. Po wymianie bębna problem został rozwiązany, a wydruki wróciły do normy. Użytkownik uzyskał również informacje na temat odczytu licznika wydruków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA