logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć domofon CDN INSPIRO z unifonem FERMAX na instalacji dwużyłowej?

vitus3k 21 Lut 2012 16:14 4620 14
  • #1 10577791
    vitus3k
    Poziom 18  
    Ocena: 78
    Witam, mam domofon cdn inspiro i słuchawkę/unifon FERMAX, instalacja jest dwużyłowa ale wystaje więcej kabelków. Domofon został zdemontowany i założony ponownie ale napewno tak samo i nie działa. Kodem można wejść ale słuchawka na nic nie reaguje. Jak jest podniesiona słuchawka i wciskam klawisz otwierania drzwi to jest taki trzask i nic więcej. System jest nowy ale napewno działa tylko nie u mnie. Unifon ma dwa wejścia i przewody biały i niebieski. Niestety nie działa, co zrobić by zadziałał ?
    Biały jest podłączony do plusa a niebieski do minusa.
  • #2 10577871
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2058
    Domofon "cdn inspiro" rozumiem, że jest przy drzwiach wejściowych, a "unifon FERMAX" masz w mieszkaniu? Sprawdź czy na podłączonych żyłach jest napięcie. Sprawdź polaryzację (+,-). Sprawdź czy unifon jest dobrze zakodowany (nr mieszkania- zworkami).

Pozdrawiam
    www.alfatech.net.pl
  • #3 10577914
    vitus3k
    Poziom 18  
    Jak to sprawdzić? Domofon działa prawidłowo u innych, mój kod działa ale domofon nie dzwoni ani nie pika przy otwieraniu kodem.
    Nie moge dodać zdjęć podłączenia.

PRZEPRASZAM, że dodałem zdjęcia w ten sposób, ale nie da się inaczej czyli przez serwery elektroy.

Dodano po 21 [minuty]:

Ktoś potrafi pomóc mi w tej kwestii?
  • #4 10579727
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Spróbuj jeszcze odpowiedzieć na 3 zadane wcześniej pytania

Pozdrawiam
    www.alfatech.net.pl
  • #5 10580371
    vitus3k
    Poziom 18  
    Unifon Fermax mam w mieszkaniu. Niestety nie mogę sprawdzić czy jest napięcie bo nie wiem gdzie mam miernik.Chyba jest dobrze zakodowany bo raz zadzwonił jak ktoś sobie jaja robił. Jak wchodziłem kodem to nic nie pikało w mieszkaniu, ale niestety nie mogłem zadzwonić ponieważ ktoś w mieszkaniu spał. Przy tych domofonach jak się wchodzi kodem to zawsze pika a w moim nie? To dziwne, prawda?Jutro napiszę jak jest z dzwonieniem.
  • #6 10580858
    Ircys
    Specjalista Domofony
    No to wygląda na to, że unifon jest błędnie zakodowany. Może spadła jakaś zworka.

Pozdrawiam
    www.alfatech.net.pl
  • #7 10582806
    vitus3k
    Poziom 18  
    No a jak w takim razie go prawidłowo zakodować?
  • #8 10584937
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Wrzuć zdjęcie wnętrza unifonu, ale lepszej niż poprzednio jakości.

Pozdrawiam
    www.alfatech.net.pl
  • #9 10585058
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2922
    vitus3k napisał:
    No a jak w takim razie go prawidłowo zakodować?

Zworki mają dać numer mieszkania. Każda zworka ma numer: 1, 2, 4, 8..... Przykładowo numer mieszkania 9 ma mieć założoną zworkę 1 i 8. Pozostałe muszą być zdjęte (wyłączone).
  • #10 10585481
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    vitus3k napisał:
    Unifon Fermax mam w mieszkaniu. Niestety nie mogę sprawdzić czy jest napięcie bo nie wiem gdzie mam miernik.Chyba jest dobrze zakodowany bo raz zadzwonił jak ktoś sobie jaja robił. Jak wchodziłem kodem to nic nie pikało w mieszkaniu, ale niestety nie mogłem zadzwonić ponieważ ktoś w mieszkaniu spał. Przy tych domofonach jak się wchodzi kodem to zawsze pika a w moim nie? To dziwne, prawda?Jutro napiszę jak jest z dzwonieniem.

Dziwne to jest to, że zamiast to sprawdzić w najprostszy możliwy sposób czyli zadzwonić na niego, wypisujesz od dwóch dni jakieś pierdoły na forum . Nie chcesz nikogo budzić? To przykryj głośnik ręką , kocem w kratkę, czy zamów tapicerkę wygłuszającą na słuchawkę (taka jak na drzwi) To ze nie pika może po prostu wynikać z tego, że posługujesz się nie swoim kodem. Jak to taki problem z tym zadzwonieniem to za trzy miechy będę przejeżdżał przez Poznań i mogę to za Ciebie zrobić.

Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia
  • #11 10585520
    vitus3k
    Poziom 18  
    Domofon nie dzwoni. Jak dzwoni to jak odbieram to są teksty typu CZEŚĆ PSZCZOŁA czy coś takiego, słyszę pikanie od wchodzenia kodem. Nie wiem co jest. A jak mam mieszkanie 25 to jak te zworki ustawić?
  • #12 10585548
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    Ma być założona pierwsza, czwarta i piata (pierwsza to jeden, czwarta to osiem i piata to 16 w sumie dają 25) Tak jak pisał Zybex. Jeżeli tak masz a dalej nie dzwoni to albo uszkodzone zworki ( może wylatło to coś metalowe ze środka) albo uszkodzony dekoder ( wtedy będzie zgłaszał się przy wybieraniu innych numerów)
    Zworki można zastapić kawałkiem druta , przygiąć piny do siebie itp. Jezeli to płytka dekodera to raczej wymiana.

Pozdrawiam
    Ps Pszczoły nie znam.
  • #13 10585560
    vitus3k
    Poziom 18  
    Tak. Miałem dwa przypadki z pomyłką i dźwięk wchodzenia kodem, jak dzwonie albo wpisuje kod do mojego mieszkania to nic nie pika ani nie dzwoni. Zobaczę jak te zworki się mają i będe zdawał relację na żywo :P

Dodano po 4 [minuty]:

Zworki są ustawione tak jak mówisz... Więc co może być źle zrobione? Domofon był demontowany i założony prawidłowo tak jak był, a wcześniej działał.
  • #14 10585942
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Wyjmij i jeszcze raz włóż zworki, a jezeli to nie pomoże to spróbuj dzwonić pod inne numery żeby sprawdzić pod jakim wywołaniem (numerem) dzwoni Twój unifon.

Pozdrawiam
    www.alfatech.net.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem domofonu CDN INSPIRO do unifonu FERMAX w instalacji dwużyłowej. Domofon działa u innych, ale w jego przypadku unifon nie reaguje na kod otwierania drzwi, a przy podnoszeniu słuchawki słychać trzask. Użytkownik podejrzewa, że unifon może być błędnie zakodowany. W odpowiedziach sugerowane jest sprawdzenie napięcia na żyłach, polaryzacji oraz poprawności zakodowania unifonu za pomocą zworków. Użytkownik ma trudności z pomiarem napięcia, a także z ustawieniem zworki dla numeru mieszkania 25. Wskazówki obejmują również ponowne sprawdzenie zworki oraz dzwonienie na inne numery, aby ustalić, pod jakim wywołaniem działa unifon.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA