logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Logitech x-530 5.1 - tylko 2 głośniki działają, zintegrowana karta Realtek

ainive 21 Gru 2011 22:48 2030 7
REKLAMA
  • #1 10289980
    ainive
    Poziom 2  
    Witam . Zakupiłem niedawno wyżej wymienione głośniki i posiadam pewien problem. Mianowicie grają mi tylko 2 główne głośniki + sub . W menadżerze dźwięku zmieniłem na 5.1 , tak samo jak w ustawieniach dźwięku w Panelu sterowania . Ogólnie głośniki działają ponieważ przy "teście" w menadżerze normalnie każdy z nich wydaje testowy dźwięk. Posiadam zintegrowana kartę dźwiękowa (Realtek). Problem może leżeć w tym iż nie mam karty dźwiękowej czy jest inny powód tego ?
    Prosiłbym o pomoc:)
  • REKLAMA
  • #2 10290037
    miku210
    Poziom 26  
    Ocena: 50
    2+1 działa tylko w przypadku odtwarzania muzyki? Jeśli tak, to poprawnie.
    Spróbuj włączyć jakiś film w odtwarzaczu, na przykład w WMP.
  • REKLAMA
  • #3 10290971
    ainive
    Poziom 2  
    Zrobiłem tak jak mówiłeś i działają wtedy wszystkie głośniki. W czym więc leży problem?
  • REKLAMA
  • #4 10290990
    parish
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 31
    Spróbuj z konfiguracją 4.0 bądź 4.1.
  • REKLAMA
  • #5 10291467
    miku210
    Poziom 26  
    ainive napisał:
    Zrobiłem tak jak mówiłeś i działają wtedy wszystkie głośniki. W czym więc leży problem?

Nie ma problemu. Odtwarzacz wymusza na karcie dźwiękowej uruchomienie 5.1 w przypadku filmu, a dla muzyki ustawia stereo. To jest poprawne zachowanie.
  • #6 10292277
    ainive
    Poziom 2  
    miku210 napisał:
    ainive napisał:

Nie ma problemu. Odtwarzacz wymusza na karcie dźwiękowej uruchomienie 5.1 w przypadku filmu, a dla muzyki ustawia stereo. To jest poprawne zachowanie.

A jest możliwość by i dla muzyki działało na 5.1 ?
  • #7 10292457
    miku210
    Poziom 26  
    Można, ale po co? Będziesz miał złośliwe efekty interferencyjne. Zostaw jak jest. Będzie najlepiej.
  • #8 10309308
    rafi23
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Jeśli używasz winampa to zainstaluj plugin vista sound 51 by valera lavrov i skonfiguruj

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z głośnikami Logitech x-530, które działają tylko w trybie 2.1, mimo ustawienia na 5.1 w menedżerze dźwięku. Po przetestowaniu głośników w odtwarzaczu wideo, wszystkie głośniki zadziałały, co sugeruje, że problem może dotyczyć odtwarzania muzyki, które domyślnie ustawia tryb stereo. Użytkownik pyta, czy możliwe jest uzyskanie dźwięku 5.1 również podczas odtwarzania muzyki. Odpowiedzi sugerują, że chociaż jest to technicznie możliwe, może prowadzić do interferencji dźwiękowych, a dla muzyki lepiej pozostawić ustawienia w trybie stereo. Dodatkowo, dla użytkowników Winampa polecono zainstalowanie pluginu Vista Sound 51.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA