logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GIGABYTE GA-M61PME-S2, Athlon 64 X2 5200+ – wysokie temperatury CPU, zimny radiator

Karol172 21 Lut 2012 18:43 6888 31
REKLAMA
  • #31 12307285
    Karol172
    Poziom 10  
    Jeśli chodzi o mój problem opisywany w temacie to jest to najprawdopodobniej jakaś wada fabryczna. Sądzę tak, ponieważ, gdy obudowa była zamknięta (zwykle była otwarta) to komputer się grzał. Mimo tego, że otworzyłem obudowę problem nie ustawał.
    Znalazłem na to jeden sposób. Otóż, gdy ściągam chłodzenie i wyciągnę procesora z socetu na kilka sekund, to po założeniu problem ustąpił. Nawet nie zmieniałem pasty. Natomiast, gdy zmieniam pastę, a nie wyciągnę procka - problem nie ustępuje. Problem pojawia się znowu, gdy zamknę obudowę.

Problem pojawia się również, gdy lekko poruszę już zamontowanym chłodzeniem.

Mam nadzieję, że moja porada będzie Ci pomocna.
  • REKLAMA
  • #32 12309067
    Mac!
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    Dziękuję za info. W moim egzemplarzu raczej uszkodzona jest ta dioda, procesor informuje że się grzeje a faktycznie tak nie jest. Zrobiłem mały test - zagotowałem go do 90C, szybko wyłączyłem kompa i odkręciłem chłodzenie - palcem - procek był jedynie lekko ciepły.

Być może mógłbym wyłączyć blokadę termiczną w biosie ale nie chce "sfajczyć" płyty głównej, która z sempronem współpracuje bez przeszkód.

Temat do zamknięcia

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wysoką temperaturą procesora AMD Athlon 64 x2 5200+ na płycie głównej GIGABYTE GA-M61PME-S2. W spoczynku temperatura wynosi 41°C, a pod obciążeniem przekracza 90°C, co prowadzi do automatycznego wyłączenia komputera. Użytkownik podejrzewa problemy z montażem radiatora lub pastą termoprzewodzącą. W dyskusji poruszane są kwestie dotyczące prawidłowego nałożenia pasty (ARCTIC SILVER 5) oraz kontaktu termicznego między procesorem a radiatorem. Po wymianie pasty i poprawnym nałożeniu, temperatura spadła do 33°C, ale problem z przegrzewaniem nadal występuje. Użytkownicy sugerują sprawdzenie montażu chłodzenia oraz ewentualne uszkodzenie diody pomiaru temperatury w CPU.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA