Witam wszystkich
CZYM i JAK przekonwertować mpeg2 na avi? Sam VirtualDub tego nie potrafi. Jakiego użyć programu i jak to zrobić, aby móc określić (wpływać na) wielkość przekonwertowanego filmu? Dziękuję z góry - pozdrawiam wszystkich
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamWidgetSW napisał:Chyba jednak wszystkich opcji nie sprawdzałeś. Musisz ustawić (i video, i dźwięk) na DIRECT STREAM COPY, a nie na FULL PROCESSING MODE, to wtedy nie będzie ci przekompresowywał wszystkiego na nowo.
P.S. Używaj lepiej VirtualDubMod - lepszy.
mirek67 napisał:Natomiast teraz zacząłem bawić się samym VirtualDubem (na "oryginale", przed kompresją do avi). I kiedy na mpg-u wycinam reklamy, ustawiam mu DSC, otrzymuje komunikat, że nie mogę kompresować filmu w tej opcji. Tak więc "avi" nie mogę z niego zrobić. Ale VD w ogóle nie chce go zapisać. Pomijając kompresję nie zauważam takiej opcji, aby VD zapisał film w takim, jak jest formacie, czyli nie skompresowany i nie skonwertowany, ALE pozbawiony zbędnych (wyciętych) dodatków.
Jak ustawię Full Procesing Mode mam błąd nr 100.
Ani go tędy, ani tędy
WidgetSW napisał:O właśnie - i tylko tym się różni, co przedstawiłeś, ale tylko wizualnie. Jakbyś wszedł w STREAM LIST i kliknął prawym przyciskiem myszy na wybranej ścieżca audio, to masz dokładnie to samo, co w zakładce AUDIO w zwykłym VD. Cała reszta jest identyczna.
Naprawdę warto używać VDM, zamiast VD. Popróbuj, to się sam przekonasz.
mirek67 napisał:A teraz ... a teraz wyższa szkoła jazdyPonieważ walczę - aktualnie - z filmem, który ma reklamy 3 razy w trakcie trwania, co oznacza, że musze go zgrywać w 3 kawałkach i łączyć, gdyż moduł DVD2AVI programu GK nie posiada możliwości wycinania "scen" z środka materiału i łączenia go w jedną całość, przy jednoczesnym konwertowaniu do innego formatu.
mirek67 napisał:Powoli zaczynam łapać o co w tym programie (VirtualDub) chodzi, choć cały czas korzystam z pakietu Gordian Knota. Właśnie się zastanawiam czy przy pomocy samego tylko VD możesz określać rozmiar końcowego pliku? Z tego co napisałeś w ostatnim poście wynika jednak, że nie. Zatem sam VD do tego, co robię - choć to dużo - to i tak trochę za małoDziękuję wszystkim za posty i pomoc, pozdrawiam noworocznie
WidgetSW napisał:Ludzie, ale wy jesteście leniwi !!! Ja w 5 min. zrobiłem sobie w Excelu prościutki kalkulator, w którym podaję zmienne i wylicza mi rozmiar końcowy - i odwrotnie.
mirek67 napisał:Przy korzystaniu z pakietu Gordian Knota nie potrzebny mi kalkulator, ponieważ bitrate jest wyliczany w programie i tam też samemu określasz rozmiar pliku wynikowego. Ale pojawił się następny problem, z którym walczę od wczoraj. VirtualDub nie potrafi scalić trzech części podzielonego filmu. Bitrate kawałków jest taki sam, Append AVI posłusznie i bez protestów zapisuje wskazane części (kiedy za pierwszym razem kawałki nie były takie same od razu pokazał błąd), a po 10 godzinach pracy otrzymuję komunikat o błędzie z informacją że nie potrafi otworzyć tego pliku, albo że jest on niewłaściwy. Co tym razem jest "nie tędy"? Pozdrawiam
mirek67 napisał:Witam wszystkichCZYM i JAK przekonwertować mpeg2 na avi? Sam VirtualDub tego nie potrafi. Jakiego użyć programu i jak to zrobić, aby móc określić (wpływać na) wielkość przekonwertowanego filmu? Dziękuję z góry - pozdrawiam wszystkich