Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Hiistoria użytkownika Wi-Fi

Sajani 21 Lut 2012 20:18 14594 18
  • #1 21 Lut 2012 20:18
    Sajani
    Poziom 7  

    Mam problem, czy jest możliwość dostania się do historii kogoś, kto za pomocą wifi korzysta z mojego internetu? Chciałabym widzieć co dokładnie robił użytkownik.

    1 18
  • #2 21 Lut 2012 20:36
    VooVoo
    Poziom 33  

    Sajani napisał:
    Mam problem, czy jest możliwość dostania się do historii kogoś, kto za pomocą wifi korzysta z mojego internetu? Chciałabym widzieć co dokładnie robił użytkownik.
    Jeśli masz włączone logowanie na routerze, to możesz je sprawdzić. Będziesz wiedział z jakiego IP po jakich portach szalał, stąd dowiesz się czego używał.

    0
  • #3 21 Lut 2012 21:04
    Sajani
    Poziom 7  

    Jak to włączyć? Jestem zielona, proszę o pomoc!

    2
  • #4 21 Lut 2012 21:10
    VooVoo
    Poziom 33  

    W każdym routerze może być inaczej. W moim: Administration->Reporting->Log -> zaznaczyć Enable ;)

    1
  • #5 21 Lut 2012 21:20
    Sajani
    Poziom 7  

    Ja mam d-link 300 i naprawdę nie mogę znaleźć tej opcji i nie wiem jak ona ma działać....
    czy dotyczy to również osoby łączącej się przez mój router ze swojego telefonu?

    1
  • #6 21 Lut 2012 21:48
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet

    VooVoo napisał:
    Jeśli masz włączone logowanie na routerze, to możesz je sprawdzić. Będziesz wiedział z jakiego IP po jakich portach szalał, stąd dowiesz się czego używał.

    A włączałeś to u siebie i patrzyłeś, co zawiera taki log ? Bo coś mi się wydaje, że poszedłeś trochę w bajkopisarstwo ;) Owszem, zazwyczaj zawiera zapis operacji wykonywanych przy uruchomieniu routera, otrzymanych / przydzielanych dzierżawach dhcp, alertach firewalla, ale raczej nie ma tam zapisu dokładnie każdego połączenia co do IP-ka, portu, itp. Szkoda RAM-u i mocy obliczeniowej procesora routera w takim prostym, domowym urządzeniu... Poza tym, co koleżance dałby sam log ip-ków i portów ? To jednoznacznie nie określa zawartości pakietu - można tylko snuć przypuszczenia...

    1
  • #7 21 Lut 2012 21:51
    Sajani
    Poziom 7  

    Dobrze, jeśli wasza cierpliwość się nie skończy, byłabym wdzięczna bardzo za jakieś wskazówki jak dla blondynki. Mam router d-link 300. Chciałabym wiedzieć jesli to możliwe z jakimi stronami łączył się ktoś ze swojego telefonu. Istnieje jakiś program, bądź ustawienia na moim panelu administracyjnym? Z góry dzięki wielkie :)

    2
  • #8 21 Lut 2012 22:09
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet

    Na 99,9% w logu routera nie będzie takich informacji. Możesz spróbować - w górnym menu "Maintenance", po lewej "log settings", w "log type" włączyć wszystkie możliwe opcje, zapisać zaakceptować zmiany, wygenerowac trochę ruchu (połazić np. po różnych stronach) a potem za pomocą przycisku "Save log file to local hard drive" zapisać log na dysk swojego komputera i go pooglądać. Po eksperymencie ustaw "log type" na taką konfigurację, jaka była poprzednio, niech się routerek niepotrzebnie nie męczy :).

    0
  • #9 21 Lut 2012 22:11
    Sajani
    Poziom 7  

    wcześniej przypadkowo znalazłam tutaj temat odnośnie tego, że sa takowe programy, dzięki którym można zapisywać historię użytkowników, ale gdzieś mi umknęło. Log zapisany przez panel admin niewiele mi mówi... :( Brak przydatnych informacji.

    0
  • #10 21 Lut 2012 22:19
    VooVoo
    Poziom 33  

    salmon napisał:
    A włączałeś to u siebie i patrzyłeś, co zawiera taki log ? Bo coś mi się wydaje, że poszedłeś trochę w bajkopisarstwo ;) Owszem, zazwyczaj zawiera zapis operacji wykonywanych przy uruchomieniu routera, otrzymanych / przydzielanych dzierżawach dhcp, alertach firewalla, ale raczej nie ma tam zapisu dokładnie każdego połączenia co do IP-ka, portu, itp. Szkoda RAM-u i mocy obliczeniowej procesora routera w takim prostym, domowym urządzeniu... Poza tym, co koleżance dałby sam log ip-ków i portów ? To jednoznacznie nie określa zawartości pakietu - można tylko snuć przypuszczenia...
    Nie do końca - w routerze belkin log zwierał lokalne IP i nr portu po którym buszował, teraz włączyłem logowanie na swoim routerze, a logami pochwalę się jutro :)

    EDYCJA: Kilka linijek z logów routera linksys:
    Code:
    Wed, 2012-02-22 06:58:52 - Upnp Log: UPNP ACTION: adding port mapping IntIP 192.168.1.13 IntPort 42930 ExtIP xxx.xxx.xxx.108 ExtPort 42930 Proto TCP
    

    Wed, 2012-02-22 07:22:46 - Upnp Log: UPNP ACTION: deleting port mapping IntIP 192.168.1.12 IntPort 49090 ExtIP xxx.xxx.xxx.108 ExtPort 49090 Proto UDP

    Wed, 2012-02-22 07:22:46 - Upnp Log: UPNP ACTION: deleting port mapping IntIP 192.168.1.12 IntPort 49090 ExtIP xxx.xxx.xxx.108 ExtPort 49090 Proto TCP

    Wed, 2012-02-22 07:22:47 - Upnp Log: UPNP ACTION: adding port mapping IntIP 192.168.1.12 IntPort 49090 ExtIP xxx.xxx.xxx.108 ExtPort 49090 Proto UDP

    0
  • #11 22 Lut 2012 08:01
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet

    Jak by Ci to powiedzieć - to nie jest rejestracja ruchu tylko działanie modułu UPnP - automatycznie dodającego/usuwająceg przekierowania portów pod konkretny host w sieci lokalnej. Klient tej usługi "zaszyty" jest np. w Skype, uTorrencie, itp.

    0
  • #12 22 Lut 2012 16:35
    VooVoo
    Poziom 33  

    Chyba o to chodziło autorowi topika - odniosłem wrażenie, że ktoś buszuje dużo w sieci i pytanie brzmi, czy przegląda strony czy zaśmieca łącze np: torrentami :)

    Edycja: raczej chodziło mi o ten wpis:

    Sajani napisał:
    Mam problem, czy jest możliwość dostania się do historii kogoś, kto za pomocą wifi korzysta z mojego internetu? Chciałabym widzieć co dokładnie robił użytkownik.

    2
  • #13 22 Lut 2012 16:44
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet

    VooVoo napisał:
    Chyba o to chodziło autorowi topika - odniosłem wrażenie, że ktoś buszuje dużo w sieci i pytanie brzmi, czy przegląda strony czy zaśmieca łącze np: torrentami

    Sajani napisał:
    wiedzieć jesli to możliwe z jakimi stronami łączył się ktoś ze swojego telefonu.

    Chyba nie bardzo o to chodziło :) a biorąc pod uwagę fakt, że samo zestawienie portu niewiele mówi i że z UPnP potrzebę i możliwość skorzystania ma tylko nieduży odsetek aplikacji, mija się to z pojęciem określonym w pierwszym poście "widzieć, co dokładnie robił"...

    1
  • #14 22 Lut 2012 18:28
    Sajani
    Poziom 7  

    Czyli co, nie ma takiej możliwości? Próbowałam zainstalować program tomato, ale nie wiem czemu nie mogę tego zrobić....

    1
  • #15 22 Lut 2012 19:06
    jurek.adam
    Poziom 43  

    Kol. salmon dobrze prawi, na oryginalnym sofcie nie ma takiej funkcjonalności.

    Tomato nie współpracuje z tym sprzętem. Jeśli masz router w wersji A1 lub B1, to możesz grać DD-WRT. Wersję urządzenia znajdziesz na naklejce znajdującej się pod spodem.

    Uzyskasz opcje pozwalające podejrzeć więcej:
    http://www.dd-wrt.com/demo/Log_outgoing.asp
    http://www.dd-wrt.com/demo/Log_incoming.asp

    1
  • #16 22 Lut 2012 19:42
    piterus99
    Poziom 43  

    Ja nie polecam stawianie żadnych nieoryginalnych oprogramowań - utrata gwarancji, ewentualne problemy, z którymi sobie nie poradzisz - po co dorzucasz sobie problemów? A i tak w routerze nie można zapisywać logów - zwyczajnie nie ma na to miejsca.

    Jeśli odnosisz wrażenie, że ktoś korzysta z Twojego łącza, zmień hasło dostępowe do sieci(nie do routera) i po kłopocie.

    0
  • #17 22 Lut 2012 19:48
    jurek.adam
    Poziom 43  

    Bez przesady, DD-WRT jak najbardziej można wgrać do tego routera. Można też wybrać polski interfejs. Soft producenta w porównaniu z DD-WRT jest mocno niewydarzony.

    Z utratą gwarancji też nie ma co histeryzować, jeszcze nikt mi nie odmówił naprawy reklamacyjnej z tego powodu. W sprzęcie o tak niskiej wartości producent nie bawi się w naprawy tylko wymienia na nowy.

    0
  • #18 22 Lut 2012 20:07
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet

    jurek.adam napisał:
    Bez przesady, DD-WRT jak najbardziej można wgrać do tego routera.

    Można, tylko po co ? Co to wniesie w rozpatrywanym w tym wątku temacie ? Niewiele. Log będzie obejmował niewielki - aktualny - zakres, a już na pewno nie historyczny, o jaki jak rozumiem chodzi autorce...

    0
  • #19 22 Lut 2012 20:17
    jurek.adam
    Poziom 43  

    Po pierwsze da się wybrać poziom i zakres logowania, a po drugie jest też DD-WRT w wersji mini, które można użyć zamiast pełnej wersji, żeby było więcej wolnych zasobów, choć to jest zbyteczne, bo można uzyskać możliwość wysyłania logów w określonych odstępach czasu (zanim zostaną nadpisane) na maila, gdzieś nawet mam taki skrypt.

    I co najważniejsze, logi będą też w formie url, a nie tylko samych ip.

    1