logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można sprawdzić kogoś historie posiadając ip hasło do wifi i hasło do router

ulaet 30 Lip 2022 12:11 6789 12
  • #1 20122072
    ulaet
    Poziom 2  
    Dręczy mnie to pytanie. Sprawdziłem informacje w internecie i znalazłem kilka tematów odnoszących się do niego. W żadnym temacie nie udzielono dokładnej odpowiedzi. Mam nadzieję, że może tutaj ktoś raz na zawsze wyjaśni mi moje wątpliwości. Proszę o odpowiedzi osób, które są na sto procent pewne tego, co piszą.
    Więc czy jak ktoś posiada kogoś ip , hasło do wifi i hasło do routera może on wtedy sprawdzać jego historie na google?
  • Pomocny post
    #2 20122085
    Dziarski Hank
    Poziom 34  
    Ocena: 935
    Router musiałby posiadać i mieć włączone szczegółowe logi. Większość tego nie ma a jeśli ma, to domyślnie jest to wyłączone. Do routera logujesz się ze swojej sieci lokalnej, logowanie "ze świata" w większości przypadów odpada - trzeba mieć publiczne ip i włączone zdalne zarządzenie. No i plus te włączone szczegółowe logi.

Natomiast to, co widzi Twój dostawca internetu, to inna sprawa.
  • Pomocny post
    #3 20122105
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5499
    ulaet napisał:
    Więc czy jak ktoś posiada kogoś ip , hasło do wifi i hasło do routera może on wtedy sprawdzać jego historie na google?

Takie szczegółowe dane, może gromadzić sprzęt korporacyjny, lub konsumencki ale za duże pieniądze. Zdecydowana większość użytkowników internetu, ma routery cenowo odpowiadające ich zasobności portfela, lub można nawet powiedzieć oby było jak najtaniej.
    Więc nie masz się czym martwić.
    Na pocieszenie dodam, że żaden sprzęt oferowany przez operatora takich logów ani nie zbiera ani nie udostępnia.

Czy kolega czasem nie pyta o te rzeczy w kontekście, że pewne chakiery 🤣 z krajów gdzie nawet nie mają studni we wiosce, przysyłają do ludzi informacje, że im się włamali na router i zainstalowali jakiś program do podglądania ludzi przez kamerki i pobrali jakieś dane?
    Jeśli tak, to możesz być całkowicie spokojny że nic takiego nie miało miejsca - to jest wszystko kopiuj wklej, jedynie co się zmienia to zmienia się wysokość okupu w bitcoinach 🤣
  • Pomocny post
    #4 20122114
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20122134
    ulaet
    Poziom 2  
    Erbit napisał:
    ulaet napisał:
    ...

Standardowo takie informacje przechowuje ISP i udostępnia je na żądanie organów ścigania. W warunkach domowych router ma za mało pamięci by przechowywać historię ale...

Mam router, który kosztuje 300 zł (czyli nie dużo) i ma możliwość zapisywania logów "na zewnętrzny dysk".
    Po drugie - wystarczy sniffer sieci (np. Wireshark) aby "podsłuchać" szum w sieci. Co prawda nie uzyska się za jego pomocą np. dostępu do Twoich haseł gdy logujesz się na stronie z HTTPS ale podstawowe informacje typu co i gdzie da się wyjąć.

Dodano po 3 [minuty]:

KOCUREK1970 napisał:
    Czy kolega czasem nie pyta o te rzeczy w kontekście, że pewne chakiery 🤣 z krajów gdzie nawet nie mają studni we wiosce, przysyłają do ludzi informacje, że im się włamali na router i zainstalowali jakiś program do podglądania ludzi przez kamerki i pobrali jakieś dane?
    Jeśli tak, to możesz być całkowicie spokojny że nic takiego nie miało miejsca - to jest wszystko kopiuj wklej, jedynie co się zmienia to zmienia się wysokość okupu w bitcoinach 🤣

... i czasem imię albo Nick ukradziony z bazy jakiegoś sklepu.

A co dokładnie się widzi na tych sniffer'ach , widzi sie np. link do storny?
  • Pomocny post
    #6 20122179
    KOCUREK1970
    ulaet napisał:

Najpierw, to by chakier :D musiał Ci tego sniffera zainstalować na routerze - wątpliwe.
    Musiałby go zainstalować na Twoim komputerze - to już bardziej możliwe, ale znalazł by to zaraz Windows Defender i zaraportował podejrzany ruch.
    Lub musiałby siedzieć chakier :D w pokoju obok.

Zatem bardziej się bój, że gdzieś Twoje dane i hasła wyciekły przez jakiś włam do sklepu, forum, witryny www.
  • #7 20122196
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6675
    KOCUREK1970 napisał:
    Jeśli tak, to możesz być całkowicie spokojny że nic takiego nie miało miejsca - to jest wszystko kopiuj wklej, jedynie co się zmienia to zmienia się wysokość okupu w bitcoinach

Tego otrzymuję na maile mnóstwo. Dowiaduję się co to ja nieobyczajnego nie robię. Jeżeli trafi komuś, że akurat zgadza się to ma s...e w gacie.
  • #8 20122201
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 20122203
    ulaet
    Poziom 2  
    KOCUREK1970 napisał:
    ulaet napisał:

Najpierw, to by chakier :D musiał Ci tego sniffera zainstalować na routerze - wątpliwe.
    Musiałby go zainstalować na Twoim komputerze - to już bardziej możliwe, ale znalazł by to zaraz Windows Defender i zaraportował podejrzany ruch.
    Lub musiałby siedzieć chakier :D w pokoju obok.

Zatem bardziej się bój, że gdzieś Twoje dane i hasła wyciekły przez jakiś włam do sklepu, forum, witryny www.

A jak podejrzewam kogoś kto obok mnie mieszka?Da się jakoś sprawdzić?
  • #10 20122204
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6675
    Erbit napisał:
    DiZMar napisał:
    Tego otrzymuję na maile mnóstwo. Dowiaduję się co to ja nieobyczajnego nie robię.

Ty zbereźniku... ;)

Nie masz pojęcia ile BTC przelałem aby te szczegółowe informacje nie dostały się do moich znajomych? Dobrze, że po zapłacie dotrzymują słowa. Ale :spoko:
  • Pomocny post
    #11 20122205
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #12 20122217
    KOCUREK1970
    ulaet napisał:
    A jak podejrzewam kogoś kto obok mnie mieszka?Da się jakoś sprawdzić?

Nie idź w tym kierunku - tylko zadbaj, by to nie miało miejsca.
    Zmień router na coś markowego, coś o co producent dba - ja z czystym sumieniem mogę polecić routery FritzBox.
    Zobacz co można w takim Fritzu ustawić, by nas informował co się w nim i sieci dzieje:
    Czy można sprawdzić kogoś historie posiadając ip hasło do wifi i hasło do router
  • Pomocny post
    #13 20122256
    m.jastrzebski
    Ocena: 865
    ulaet napisał:
    Dręczy mnie to pytanie. Sprawdziłem informacje w internecie i znalazłem kilka tematów odnoszących się do niego. W żadnym temacie nie udzielono dokładnej odpowiedzi. Mam nadzieję, że może tutaj ktoś raz na zawsze wyjaśni mi moje wątpliwości. Proszę o odpowiedzi osób, które są na sto procent pewne tego, co piszą.

Nie dostałeś prostej bezwględnej a prostej odpowiedzi tak/nie, bo nie ma takiej odpowiedzi. To co można sprawdzić, zobaczyć, zależy od takiej masy czynników, koledzy powyżej kilka wspomnieli, że nie ma generalnej zasady, żę coś się da lub nie.
    Musiałbyś napisać dokładniej o jaki przypadek chodzi. Jak sprzęt był w użyciu, jakie szyfrowanie do WiFi było używane, kto miał dostęp do WiFi, skąd ten internet itd, itp. I tysiac innych rzeczy. No i najważniejsze czemu masz podejrzeani że do takiego wycieku informacji doszło. Bo jak dostałeś maila z informacją że CIe widzą, i masz zapłącić, to jest to szukanie naiwnego.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestię możliwości sprawdzenia historii przeglądania użytkownika, posiadając jego adres IP, hasło do WiFi oraz hasło do routera. Użytkownicy wskazali, że standardowe routery domowe nie mają wystarczających możliwości do gromadzenia szczegółowych logów, a większość z nich ma tę funkcję wyłączoną. Zazwyczaj takie dane są przechowywane przez dostawców usług internetowych (ISP) i udostępniane jedynie na żądanie organów ścigania. W przypadku routerów konsumenckich, które mogą zapisywać logi na zewnętrznych dyskach, użytkownicy powinni być ostrożni, ponieważ sniffery sieciowe, takie jak Wireshark, mogą być używane do monitorowania ruchu w sieci, ale nie umożliwiają uzyskania haseł z połączeń HTTPS. Wskazano również na potrzebę zmiany hasła do WiFi oraz na zalecenie korzystania z routerów renomowanych marek, takich jak FritzBox, które oferują lepsze zabezpieczenia i funkcje monitorowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA