logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Satellite C650 – komunikat No bootable device, zawieszanie, długi format

thyg 22 Lut 2012 17:14 2492 8
REKLAMA
  • #1 10582898
    thyg
    Poziom 9  
    Witam, mam problem z laptopem czasem podczas włączania mam taki komunikat
    No bootable device insert boot disc and press any key

Nie wiem czy to problem z dyskiem czy może wina leży gdzie indziej, laptop się włącza czasem, teraz z niego piszę, chodzi o to, że, żeby go odpalić muszę zrobić format, usuwałem wszystkie partycje robiłem od nowa formatowałem wszystko, laptop po formacie strasznie się zacina kilka razy w ciągu minuty ogólnie chodzi strasznie drętwo, instalacja systemu też trwa bardzo długo, ale jak już raz wyłącze go po formacie i całej instalacji nie ma opcji, żeby włączyć go ponownie zatrzymuje się na "uruchamianie systemu windows" i koniec, trzeba go formatować od nowa, żeby się włączył, gdzie leży przyczyna, może to wina biosu czy to raczej dysk twardy ? Proszę o pomoc !
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10583236
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1730
    Wpierw przywróć bios do domyślnych ustawień.
    Następnie daj screena z HDtune-zakładka "health".
  • REKLAMA
  • #3 10583287
    thyg
    Poziom 9  
    Przywracałem do ustawień domyślnych ale na AHCI blue screen odrazu się robi, nic nie pomagało, może jakoś da się zresetować biosa totalnie ? zara ściągne HD tune i zrobie screena 2minutki, za bardzo nie mogę wyłaczać kompa bo to oznacza kolejny format żeby cokolwiek tu napisac/zapytać, jedyny komputer w domu.

Edit. dla ścisłości nie wyskakuje blue screen odrazu po zmianie na AHCI tylko podczas odpalania windowsa wczytuje troszkę i Blue wywala
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10583300
    RADU23
    Biosa da się zresetować totalnie np. poprzez wyciągnięcie baterii od biosu na około 5 minut. Natomiast przywrócenie do domyślnych ustawień powinno przynieść efekt.

Dodano po 1 [minuty]:

Daj screena z HDtune-zakładka "health" jak wspomniałem w powyższym poście.
  • #5 10583398
    thyg
    Poziom 9  
    chyba screena nie będzie, zainstalować cokolwiek to mistrzostwo świata niestety, wyskoczył błąd crc przy próbie instalacji HDtune

Dodano po 14 [minuty]:

Tak jak niestety przypuszczałem, nie idzie nic zainstalować więc ze screena nici, tak wszystko się zawiesza, nie mam pomysłu co dalej i czego może to być wina, z jednej strony wydaje się, że to może dysk twardy ale czy komputer w ogóle by się włączył gdyby to był dysk ? a może to jednak ostatnie podrygi tego dysku nie wiem
  • Pomocny post
    #6 10583602
    RADU23
    thyg napisał:
    ale czy komputer w ogóle by się włączył gdyby to był dysk ? a może to jednak ostatnie podrygi tego dysku nie wiem

Niestety ale jeśli nie ma możliwości rzucenia okiem na smart dysku to nie jesteśmy w stanie stwierdzić jak wygląda sprawa z dyskiem.
    Możesz użyć tego:
    http://www.dobreprogramy.pl/MHDD,Program,Windows,20187.html
  • #7 10585683
    thyg
    Poziom 9  
    https://obrazki.elektroda.pl/6813061900_1329965391.png
    https://obrazki.elektroda.pl/7136585600_1329965391.png

Jestem po kolejnym formacie, udało mi się na szybkiego zainstalowac program i to screeny z HD tune, ostatnio komputer się sam wyłączył miałem odpalony akurat menadżer zadań, CPU skoczyło do 100% i komputer się wyłączył, co było równoznaczne z nowym formatem.
  • Pomocny post
    #8 10585801
    RADU23
    Dysk jest uszkodzony i nadaje się tylko na śmietnik (ewentualnie jako przenośny na mało ważne dane). Posiada relokowane sektory,które są nie naprawialne.
  • REKLAMA
  • #9 10587118
    thyg
    Poziom 9  
    Dziękuje, tak jak myślałem, rozwiałeś moje wszelkie wątpliwości, dzięki za zainteresowanie tematem. Pozdrawiam serdecznie zamykam temat rozwiązany :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Toshiba Satellite C650 zgłasza problem z komunikatem "No bootable device insert boot disc and press any key" podczas uruchamiania. Laptop czasami się włącza, ale po formacie działa bardzo wolno i często się zawiesza. Użytkownik podejrzewa, że problem może leżeć w dysku twardym lub BIOSie. Po przywróceniu ustawień BIOS do domyślnych i próbie instalacji programu HD Tune, wystąpiły błędy, co sugeruje uszkodzenie dysku. Ostatecznie, po analizie SMART, stwierdzono, że dysk jest uszkodzony i nadaje się do wymiany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA