logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrealizować sterowanie elektrozaworami i czujnikami indukcyjnymi 24V?

witek444 22 Lut 2012 22:21 7464 10
  • #1 10584902
    witek444
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam. Mam do wykonania sterowanie dwoma elektrozaworami za pomocą 4 czujników indukcyjnych. Jeden elektrozawór steruje siłownikiem hydraulicznym i są przy nim dwa sensory tzn. górne i dolne położenie siłownika, drugi elektrozawór steruje podajnikiem tutaj są również dwa sensory tzn.przód i tył podajnika.Potrzebuję podpowiedzi jak wykonać aby nie nastąpiła kolizja np. podanie materiału było w górnym położeniu siłownika, a zarazem podajnik nie podał jak siłownik będzie opuszczał.Do układu planuję wykorzystać przekaźniki, układ 24V. Za wszystkie informacje z góry DZIĘKUJĘ.Schematu szukałem, ale te które znalazłem nie zadowoliły mnie dlatego ośmieliłem się napisać ten post moderatorów proszę o wyrozumiałość.Pozdrawiam.
  • #2 10585417
    opamp
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 925
    Dajesz między cewki elektrozaworów a czujkami przekaźniki np: R4 i zasilanie cewki KM1 idzie przez styki NC przekaźnika KM2 ( na krzyż) i na odwrót zasianie cewki KM2 idzie przez styki NC przekaźnika KM1. Jak się załączy KM1 to zablokuje KM2. Rozumiesz? Daj schemat tego co masz i jak ma być sterowane ręcznie góra dół?
  • #3 10585675
    Marek_Pe
    Poziom 23  
    Ocena: 112
    No i jeszcze trzeba to powiązać ze sterowaniem, aby przypadkowo nie uniemożliwić wykonania zamierzonego ruchu przez tą maszynę.

Potrzebny jest opis/diagram sterowania aby wszystko razem połączyć do kupy.

Pozdrowienia
  • #4 10585708
    migurak
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam, w wolnej chwili dzisiaj zaprojektuję Ci taki schemat. Mam rozumieć że jeżeli startuje pierwszy siłownik do przodu to drugi czeka na to by on powrócił na pozycję wyjściową i analogicznie z drugim?
  • #5 10585804
    witek444
    Poziom 10  
    Witam. Ma to pracować w trybie ręcznym jak i w pełnym automacie. I właśnie najważniejszą sprawą jest , aby obydwa ruchy siłownika i podajnika następowały w odpowiednim czasie. Za wszelką pomoc i zainteresowanie tematem wielkie dzięki.Pozdrawiam
  • #6 10586093
    sgt_ding
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Witam,
    potrzebne by były diagramy czasowe.
    Dla takich diagramów czasowych:

Parametry układu:
    (stan "1" - siłownik przy krańcówce)
    K1 - krańcówka siłownik 1 wsunięty
    K2 - krańcówka siłownik 1 wysunięty
    K3 - krańcówka siłownik 2 wsunięty
    K4 - krańcówka siłownik 2 wysunięty

praca automatyczna
    stan początkowy - obydwa siłowniki wsunięte
    użyte zawory 5/2 pneumatyczne bistabilne sterowane elektromagnetycznie (prosta symulacja w Fluidsimie)
    użyte siłowniki pneumatyczne dwustronnego działania

schemat elektryczny:
    K3 S1o
    --| |--( )

K2 S2o
    --| |--( )

K4 S1i
    --| |--( )

K1 S2i
    --| |--( )

S1o -cewka odpowiedzialna za wysunięcie siłownika 1
    S1i -cewka odpowiedzialna za wsunięcie siłownika 1
    S2o -cewka odpowiedzialna za wysunięcie siłownika 2
    S2i -cewka odpowiedzialna za wsunięcie siłownika 2
    układ może mieć główny włącznik, po jego włączeniu układ rozpoczyna pracę automatyczną, po jego wyłączeniu układ kończy krok (tzn. nie wraca do stanu początkowego).

Nie jestem specjalistą w tego typu układach (kończę dopiero technikum mechatroniczne) - mogą występować błędy, proszę go dokładnie sprawdzić.
  • #7 10590701
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 365
    Kol. witek444: jakie są zastosowane elektrozawory?, jakie czujniki indukcyjne?
  • #8 10593103
    witek444
    Poziom 10  
    Witam. W odpowiedzi na post kol.PAWCIOWAW czujniki będą DC08V15 pnp/NO, a co do elektrozaworów to nie mam symboli ,a u kolegi będę dopiero 27.02 nie mniej jednak jeden elektrozawór załącza podajnik pneumatyczny , natomiast elektrozawór siłownika jest pojedynczy. Obydwa są na 24V.Więcej informacji mogę podać w poniedziałek.POZDRAWIAM. DZIĘKUJĘ za pomoc i zainteresowanie Witek.
  • Pomocny post
    #9 10598209
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 365
    Najprostsze zabezpieczenie to zezwolenie na zadziałanie konkretnego elektrozaworu tylko wtedy gdy drugi "napęd" jest w pozycji spoczynkowej (określona czujnikiem położenia Siłownik-C1 Góra dla podajnika i Podajnik-C2 Tył dla siłownika):
    Na drugim rysunku jest to samo z tym, że kiedy Siłownik wróci w górne położenie (C1 Góra) to przez styk NC przekaźnika R 02 zasili przekaźnik R 03; ten przez swoje styki NO zasili elektrozawór podajnika. Podajnik wysunie się i po osiągnięciu pozycji (C2 Przód) zasili cewkę przekaźnika R 02. Styk NC przekaźnika R 02 przestanie zasilać cewkę R 03 i zacznie się zasilać (podtrzymanie) - podajnik wróci na pozycję spoczynkową. Kolejne ruszenie Siłownika w dół spowoduje że C1Góra przestanie podtrzymywać przekaźnik R 02 i po ponownym powrocie Siłownika w górę - cykl pracy podajnika się powtórzy.
    W tych luźnych dywagacjach przyjąłem takie rozwiązanie: elektrozawory 5/2 sterowane cewką elektromagnetyczną i powrót sprężyną (w stanie beznapięciowym siłowniki wsunięte - patrz obrazek);
    Czujniki 3-przewodowe z wyjściem NO
    Pozdrawiam
  • #10 10598978
    witek444
    Poziom 10  
    Witam. Kol. PAWCIOWAW bardzo dziękuję za schemat, ale mam pytanie co w przypadku, jeżeli kolega życzy sobie czujnik dolnego położenia siłownika. Pozdrawiam- Witek.
  • #11 10617052
    witek444
    Poziom 10  
    Witam. Problem rozwiązany dołożyłem do układu R04 z sensorem dolnym przed R01 w identyczny układ jak R02 i R03 maszyna śmiga ok.60cykli\min przy podawaniu 12cm.WIELKIE dzięki dla PAWCIOWAW przesyłam pomógł i punkty. Pozdrawiam Witek.Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat realizacji sterowania dwoma elektrozaworami za pomocą czterech czujników indukcyjnych w układzie 24V. Użytkownik potrzebował rozwiązania, które zapobiegnie kolizji w pracy siłownika hydraulicznego i podajnika. Uczestnicy zaproponowali zastosowanie przekaźników do blokowania jednego elektrozaworu, gdy drugi jest aktywny, oraz stworzenie diagramów czasowych dla automatyzacji. Wskazano na potrzebę czujników położenia dla obu urządzeń, a także zaproponowano konkretne schematy elektryczne. Użytkownik ostatecznie dodał czujnik dolnego położenia siłownika, co pozwoliło na poprawne działanie maszyny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA