logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować przenośną lampę UV z szybkim nagrzewaniem i zasilaniem akumulatorowym?

km_noname 23 Lut 2012 12:56 2679 9
  • #1 10586821
    km_noname
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam
    Chciałbym zaprojektować kierunkową lampę UV. Z tego co czytałem neon jest bardziej chwalony na tym forum, jednak tego że będę używał obudowy ze zwykłej przenośnej lampy jestem zmuszony użyć żarówki. Problemem jest czas nagrzania żarówki. Zależy mi na jak najszybszej reakcji. Kolejnym problemem będzie praca na akumulatorze. Samo dopasowanie dławika i wstawienie kondensatora o dużej pojemności nie wiem czy załatwi sprawę... . Proszę was o sugestię użytych materiałów. Będę się starał na bieżąco dzielić się postępem pracy.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za zainteresowanie moim problemem :)
  • #2 10586857
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 10586918
    c4r0
    Poziom 36  
    Ocena: 565
    jasjarzy, z tego co wiem lampa rtęciowa żarnika nie ma.

Po co kierunkowa lampa UV? Coś jak latarka?
  • #4 10587041
    km_noname
    Poziom 10  
    tak, chciałbym ją użyć do wykrycia za pośrednictwem barwników UV wymieszanych z wodą braków izolacji. Niestety przy użyciu kamery termowizyjnej nic nie widać,stąd ten pomysł.
  • #5 10587067
    c4r0
    Poziom 36  
    Braków jakiej izolacji? Dlaczego nie możesz zastosować normalnych barwników a nie UV? Wtedy byłoby je widać bez światła UV i życie byłoby prostsze.
  • #6 10587155
    km_noname
    Poziom 10  
    niestety zycie nie jest takie proste a w przypadku parkingu podziemnego już na pewno :)
    Wolałbym się jednak skupić na samej lampię bo i w przyszłości mogłaby mieć podobne zastosowanie.
  • #7 10587193
    c4r0
    Poziom 36  
    Moim zdaniem latarkę z prawdziwego zdarzenia nie będzie łatwo zrobić. Można coś wskórać na LED-ach ale będzie pewnie dość słabo świecić. Świetlówka UV by się dobrze spisała bo mocno świeci w UV. Gorzej z jej mobilnością i kierunkowością.
  • #8 10591126
    lehoo1
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Witam!
    No cóż, przenośne to specjalnie nie będzie ale może by użyć tego:
    http://prosklep.pl/product/uv_2266/energoszcz..._swietlowka_kompaktowa_uv_omnilux_uv_25w_e_27
    wraz z jakąś obudową, a jako że to jest parking podziemny, to pewnie jakieś gniazdo 230V się znajdzie, tudzież przedłużacz.
    Z czasem może kolega dorobić do tego akumulatorową przetwornicę celem uzyskania większej mobilności.
    Nie wiem tylko, czy spektrum UV z takiej świetlówki będzie odpowiednie.
  • #9 10591193
    c4r0
    Poziom 36  
    Do barwnika fluoryzującego powinno być ok.
  • #10 10591874
    km_noname
    Poziom 10  
    same barwniki mogą stanowić duży problem... ich koszty są nieziemskie a wiążę się to głównie z ich głównym celem mianowicie zastosowaniem w klimatyzacjach czy silnikach. Macie pomysł jaki "barwnik" można zastosować do rozrobienia z dużą ilością wody tak by ona mi przesiąkła przez 1,5m ziemi? Nie wiem... chyba najprościej byłoby nagrzać pomieszczenie i poczekać na temperaturowy kontrast... .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zaprojektować przenośną lampę UV z szybkim nagrzewaniem, wykorzystując obudowę ze zwykłej lampy. Zastanawia się nad zastosowaniem żarówki, mimo że LED-y oferują szybsze uzyskanie światła UV. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące zastosowania lampy do wykrywania braków izolacji w parkingu podziemnym, co wymaga użycia barwników UV. Uczestnicy forum sugerują różne źródła światła, w tym świetlówki UV, które mogą być bardziej efektywne, ale mniej mobilne. Pojawiły się również obawy dotyczące kosztów barwników oraz ich efektywności w warunkach podziemnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA