logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GeCube 9550 256MB 128bit. Co i gdzie przerobić? Zwiększenie wydajności.

lukasz726 28 Gru 2004 16:16 1422 6
  • #1 1092222
    lukasz726
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    mam pytanko,może już wałkowane tysiąc razy,ale na temat tej karty nie znalazłem nic.szukam stronki lub jakich kolwiek informacji na temat co i gdzie przerobić,żeby podnieść jej wydajność.na tema gigabyte jest tu masa,ale przecież to nie ta sama karta.sam chipset na karcie kręci się rewelecyjnie,lecz pamięci nie wiele (z 200 do 240 bez artefaktów)powyżej już są widoczne przy testach minimalne kropeczki.kości jednak są kompletnie zimne,więc to nie jest winą zbyt wysokiej temperatury.myślę że może trzeba by na niej podnieść napięcia lub coś w tym stylu.jestem otwarty na wszelkie propozycje.nie zależy mi czy ona długo podziała czy nie :) .może posłużyć jako test dla was.czekam na jakieś rozsądne propozycje,a podzielę się efektami pracy dla dobra innych.nie przeraża mnie lutowanie SMD.mam sprzęt do wszystkiego.sam zajmuję się naprawami monitorów,a i płyty główne też się trafiają.pozdrawiam i czekam na mądre podpowiedzi.
  • #3 1097380
    the_last_one
    Poziom 13  
    niepotrzebnie kupiłeś wersje 256mb, zobacz na karcie jakie twoje pamięci mają opoznienia, jak 4ns to nic raczej wiecej z nich nie zrobisz, mogą pomoc już tylko vmody.
  • #4 1098697
    lukasz726
    Poziom 26  
    kości to nie 4,a 5ns elixiry.jeśli już to nie będą Vmody,ale jak i gdzie mam ją robić.nie znalazłem opisu na temat tej karty nigdzie.i tak nieźle się kręci,no ale ciekawość jest mocniejsza ode mnie.
  • #5 1099363
    ToMeQQQ
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam

lukasz726 sprawa wygląda FATALNIE!!! Pamiątki 5ns to padaka. Więcej nie wyciągniesz z nich i tak bądz zadowolony ze tyle wykręciłeś :D
    Ja posiadam Radeona 9550 HIS 256DDR i też wlłaśnie na pamięciach Elixir 5ns. Co dziwne bo większość tych radków były oparte o pamięci 4ns gł. Samsunga i Hynix. Bardzo mało wyszło egzemplarzy z pamięciami Elixir a jak były takie to większość 5ns.
    Ja jestę bardzo rozczarowany tymi pamięciami :( Poprostu trafiliśmy na limitowaną serię :lol:
  • #6 1104024
    lukasz726
    Poziom 26  
    może i masz rację ale ja i tak się nie poddam.później poprubuję sam coś zmienić.dam znać o osiągnięciach.no chyba że spłonie :) .cóż raz się żyje.liczy się zabawa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podkręcania i zwiększania wydajności karty graficznej GeCube Radeon 9550 256MB 128bit z pamięciami Elixir 5ns. Użytkownik poszukuje informacji o modyfikacjach, takich jak podniesienie napięć lub inne przeróbki, aby poprawić osiągi karty. Wskazano, że pamięci 5ns Elixir są ograniczeniem i trudno je podkręcić powyżej 240 MHz bez artefaktów, mimo że same kości pozostają chłodne. Zalecenia sugerują, że dalsze podkręcanie jest mało efektywne, a ewentualne modyfikacje (np. vmody) mogą być jedyną opcją, jednak brak jest szczegółowych opisów dla tego modelu. Wskazano również, że większość kart Radeon 9550 ma pamięci 4ns Samsunga lub Hynixa, które lepiej się podkręcają. Użytkownik deklaruje chęć eksperymentów, mimo ryzyka uszkodzenia sprzętu. Podano także dystrybutora sprzętu jako potencjalne źródło informacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA