logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przestroić HCM Royal 5575 do odbioru częstotliwości S19-S30?

Ptaku80 28 Gru 2004 18:51 1605 7
REKLAMA
  • #1 1092602
    Ptaku80
    Poziom 12  
    Witam

Podłączyłem ten telewizorek do kablówki i nie mogłem znaleźć kilku programów, zadzwoniłem do TVkablowej i okazało się że niby ten telewizor nie obsługuje jakiegoś przedziału częstotliwości na wykazie programów opisane są jako S19-311,25MHz do S30,399,25Mhz

Czy ktoś potrafi mi pomóc jak ten TV przestroić żeby było dobrze (posiadam schemat i zdolności elektronika ale nie do TV:))

Wydaje mi się że muszę kupić jakąś płytke (jaką?) i ją wstawić w TV?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1092785
    Jan.dg
    Poziom 21  
    Ocena: 28
    wymienic musisz tylko glowice na full band (to metalowe pudelko do czego wkladasz antene
  • REKLAMA
  • #3 1092983
    Ptaku80
    Poziom 12  
    Dzięki za szybką pomoc mam tylko jedno małe jeszcze czy ta głowica jak pojde do sklepu to musi być do konkretnego typu telewizora i czy tylko wystarczy to przelutować i bedzie ok? Jaki może być orientacyjny koszt zakupu tego pudełeczka?:) No i czy wymaga to wykonania jakiś pomiarów po wymianie?
  • Pomocny post
    #4 1093412
    SONIAK12
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Witam
    Najszybszą i nabezpieczniejszą metodą będzie wylutowanie starej głowicy i zabranie jej na wzór do sklepu. Rozstaw nóg i podłączenia z reguły są takie same. Natomiast może sie różnić wysokość wyprowadzenia wtyku antenowego (po co ciąć nowe dziury w obudowie).
    Kosz w przedziale 30 do 50pln, zależy od producenta głowicy i marży sklepu.
    Pozdr: Soniak
  • #5 1095422
    Ptaku80
    Poziom 12  
    Hmm.. i kropka

Rozebrałem TV i ta głowiczka miała mieć 6 lub 7 nóżek, a ma 8 są opisane od strony lutowania na płycie kolejno od strony wyjścia antenowego U;VT;VH;AGC;VL;AFC;BM i minimalnie dalej IF.
    A oznaczenia:

003-131401-04
    TERE1-0A3B
    252811B

Byłem również w kilku serwisach no i wymiana 120-150zł, a sama głowica 70-97zł w serwisach i sklepach. Czy te moje kochane miasto jest aż takie drogie? Na allegro widziałem kilka nawet po 25zł ale czy będą działały.

Jeżeli jest ktoś komu chciało by się mi poradzić gdzie zamówić i jak złożyć oznaczenie żeby to działało w hyperband, może ktoś może mi to poprostu sprzedać przez net w dobrej cenie, zainteresowanych proszę o kontakt na gg (zawsze mam status niedostępny).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1105864
    Jan.dg
    Poziom 21  
    liczy sie rostaw czasami aft jest podlaczone do masy i moze jej nie byc
  • REKLAMA
  • #7 1105899
    Ptaku80
    Poziom 12  
    No właśnie zamówiłem głowice i dostałem ją ale kompletnie nie pasowała z rozstawem no i wyprowadzenia były całkiem inne. Ale dzwoniłem do sklepu i kazali mi ją odesłać; w sumie sugerowałem się zdjęciem z ich strony, a przysłali mi coś innego. No i nie było w niej wyjścia AFC. Poprzez kontakt z fachowcem próbowałem wszystkich możliwości i nie udało się jej uruchomić. /// Czekam na przesyłke z taką głowicą jak chciałem, podałem im chyba wszystkie dane jakie można było.

OPISZE efekt końcowy:)
  • #8 1107531
    Jan.dg
    Poziom 21  
    mozesz mi dac swoj nr. telefonu z kierunkowym bo jezdze na grzyby kolo gorzowa wiel cybinka i okolice bo interesowaloby mnie czy sa grzyby i aby trafic w wysyp

Podsumowanie tematu

✨ W celu przestrojenia telewizora HCM Royal 5575 do odbioru częstotliwości w zakresie S19-S30 konieczna jest wymiana głowicy na model typu full band, który obsługuje szerszy zakres pasma. Głowica to metalowe pudełko, do którego podłącza się antenę. Zaleca się wylutowanie oryginalnej głowicy i zabranie jej do sklepu jako wzoru, ponieważ rozstaw nóżek i podłączenia muszą być zgodne, choć mogą występować różnice w wyprowadzeniu wtyku antenowego i obecności wyjścia AFC. Koszt nowej głowicy waha się od około 30 do 150 zł, w zależności od producenta i miejsca zakupu. Wymiana polega na przelutowaniu nowej głowicy, a po montażu warto wykonać pomiary sygnału. W praktyce pojawiły się problemy z dopasowaniem głowicy, gdyż zamówiona głowica miała inny rozstaw nóżek i brak wyjścia AFC, co uniemożliwiło jej poprawne działanie. Ostatecznie konieczne jest dokładne dobranie głowicy zgodnej z oznaczeniami oryginalnej (np. 003-131401-04, TERE1-0A3B, 252811B) i specyfikacją techniczną telewizora, aby zapewnić odbiór w paśmie hyperband (S19-S30).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA