logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Grzanie się] Dell Inspirion 17R N7010 - Przegrzewanie podczas gier, wyłączanie się laptopa

unnami 26 Lut 2012 00:05 3214 10
  • #1 10599563
    unnami
    Poziom 10  
    Witam, mam następujący problem (albo nie problem).

Gdy dłużej używam laptopa na pełnym zasilaniu np. gram w Need for Speed The Run (tnie trochę) albo Cityville na Facebooku to tak się grzeje, że się po prostu sam chyba ochronnie się wyłącza. Potem muszę chwilę odczekać i mogę znów go włączyć. I nie wiem o co chodzi.

Jak teraz piszę tego posta to temperatury wg SpeedFan są następujące:
    HD0: 43C
    Temp1: 27C
    Temp2: 0C
    GPU: 57C
    Core 0: 51C
    Core 1: 47C

Ale jak włączę np. wspomniane Cityville co Core 0 i 1 potrafi skakać do 79C, aż w końcu laptop się wyłączy jak dłużej w to gram. Co może być tego przyczyną?

Dodam, że laptop ma rok i używam podkładki chłodzącej (aczkolwiek jest trochę przymała, bo to laptop 17' i lekko wystaje po obu stronach).

Co powinienem zrobić? Dzwonić po serwis czy coś na własną rękę?

(info:
    Laptop Dell Inspirion 17R - N7010, Windows 7 Home Premium, Service Pack 1
    Intel(R) Core(TM) i5 CPU, M460 @ 2,53GHz, pamięć 4GB
    Grafika ATI MObility Radeon HD 5470)
  • Pomocny post
    #2 10599600
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 841
    Standardowo zanieczyszczony układ odprowadzania ciepła. Prawie 80 stopni podczas grania w grę przeglądarkową to stanowczo za dużo. Więc albo serwis albo na własną rekę zaopatrz się w sprężone powietrze i "przedmuchaj' otwór wentylacyjny.
    Rozkręcając go stracisz gwarancję.
  • Pomocny post
    #3 10599605
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8311
    Póki laptop jest na gwarancji powinieneś skontaktować się z serwisem i opisać sytuację. Serwis Dell był zwykle (a może i jest nadal) na wysokim poziomie i nie zdziwiłbym się, gdyby zaproponowali czyszczenie chłodzenia w ramach gwarancji (chociaż żeby było jasne wcale nie muszą, gdyż nie jest to usterka sprzętowa). Ale od tego trzeba zacząć.

Jeśli odmówią lub stawka okaże się zbyt wysoka, trzeba będzie wyczyścić chłodzenie (laptop ma rok, więc wymiana pasty i termopadów raczej będzie zbędna - pewnie wystarczy pozbyć się kurzu, który nagromadził się między wentylatorem a radiatorem).

BTW: wyrzuć tę podkładkę. Jak widzisz, nic dobrego nie daje. Poza chłodniejszą obudową w środku jest tak samo ciepło, a może i jest jeszcze gorzej - jeśli laptop nie stoi na swoich nóżkach i nie ma dystansu od podkładki, być może zasłaniasz właśnie otwory wentylacyjne. Do tego jeśli są tam wentylatory, możesz zaburzać naturalny obieg powietrza. A na dokładkę możesz wtłaczać w otwory wentylacyjne cały kurz będący w zasięgu podkładki...)
  • #4 10599607
    unnami
    Poziom 10  
    OK, tak właśnie myślałem, ale chciałem się upewnić.

Z tym sprężonym powietrzem to mam normalnie psikać w to miejsce po boku, którym wylatuje powietrze? Oczywiście przy wyłączonym laptopie, tak?

dt1 napisał:
    BTW: wyrzuć tę podkładkę. Jak widzisz, nic dobrego nie daje. Poza chłodniejszą obudową w środku jest tak samo ciepło, a może i jest jeszcze gorzej - jeśli laptop nie stoi na swoich nóżkach i nie ma dystansu od podkładki, być może zasłaniasz właśnie otwory wentylacyjne. Do tego jeśli są tam wentylatory, możesz zaburzać naturalny obieg powietrza. A na dokładkę możesz wtłaczać w otwory wentylacyjne cały kurz będący w zasięgu podkładki...)

Podkładkę kupiłem bo mam szklane biurko i mi się szkło strasznie nagrzewało tak więc zastanawiałem się czy przypadkiem przez to laptopowi nie odbije. Może rzeczywiście mu odbiło przez podkładkę, a nie inne bajery...

Aczkolwiek na pewno jest zanieczyszczony bo mam kota.
  • Pomocny post
    #5 10599619
    wariato
    Poziom 43  
    unnami napisał:
    Z tym sprężonym powietrzem to mam normalnie psikać w to miejsce po boku, którym wylatuje powietrze? Oczywiście przy wyłączonym laptopie, tak?

No najlepiej byłoby.
  • Pomocny post
    #6 10599621
    dt1
    Admin grupy komputery
    Bawiąc się w sprężone powietrze powinieneś zaklinować łopatki wentylatora, jeśli to możliwe (np wykałaczką przez otwory pod wentylatorem). Jeśli tego nie zrobisz i będziesz miał pecha, możesz uszkodzić układ sterowania wentylatorem. Komputer oczywiście wyłączony.

Metoda ze sprężonym powietrzem może pomóc, ale jeśli klocek z kurzu jest za duży - za chwilę sytuacja będzie taka sama. Jeśli kurz jeszcze się nie zdążył ubić, być może w ten sposób da się go wydmuchać.
  • #7 10599627
    unnami
    Poziom 10  
    A dokąd ten kurz ucieknie?
  • Pomocny post
    #8 10599630
    dt1
    Admin grupy komputery
    Psikając w wylot prawdopodobnie ucieknie dokładnie tak, jak się dostał - wlotem :)
    Jeśli chcesz korzystać ze sprężonego powietrza, przed czyszczeniem usuń akumulator z laptopa a także odłącz go od prądu. Podłącz z powrotem nie wcześniej niż 5-10 minut później.
  • #9 10601716
    unnami
    Poziom 10  
    Witam raz jeszcze,

Przeczyściłem powietrzem laptopa i rzeczywiście chodzi trochę lepiej, aczkolwiek zauważyłem dziwną zależność, a mianowicie, gdy laptop działa na baterii to temperatura jest o ok. 10-15 stopni niższa, a gdy tylko podłączę do zasilania to skacze do góry. Czy to normalne czy może gdzieś jest jakieś spięcie?

Dodam, że używam laptopa głównie w domu więc praktycznie zawsze trzymałem go podłączonego do zasilania stałego.
  • Pomocny post
    #10 10601806
    wariato
    Poziom 43  
    unnami napisał:
    a mianowicie, gdy laptop działa na baterii to temperatura jest o ok. 10-15 stopni niższa, a gdy tylko podłączę do zasilania to skacze do góry. Czy to normalne czy może gdzieś jest jakieś spięcie?

Normalne. Podczas pracy na baterii zegary CPU i GPU obniżają się w celu oszczędzania energii, więc tym samym wydzielają mniej ciepła.
  • #11 10601841
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    unnami tak działaj oszczędzanie energii.

Jak robisz testy działaj na zasilaczu i odpowiednim profilu oszczędzania energii.
    Bo mogą Cie oszukać ustawienia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z przegrzewaniem się laptopa Dell Inspirion 17R N7010 podczas gier, co prowadzi do automatycznego wyłączania się urządzenia. Temperatura procesora i karty graficznej osiąga niebezpieczne wartości, co sugeruje zanieczyszczenie układu chłodzenia. Użytkownik korzysta z podkładki chłodzącej, która może nie poprawiać sytuacji. Rekomendacje obejmują skontaktowanie się z serwisem, szczególnie w okresie gwarancyjnym, oraz samodzielne czyszczenie wentylacji sprężonym powietrzem. Po czyszczeniu zauważono, że laptop działa lepiej na baterii, co jest normalne, ponieważ obniżają się zegary CPU i GPU w celu oszczędzania energii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA