logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć 2 dyski i nagrywarkę do 2 wejść IDE na płycie głównej?

hazerwwo 27 Lut 2012 12:51 1151 3
REKLAMA
  • #1 10605511
    hazerwwo
    Poziom 22  
    Ocena: 14
    Witam. Mam następny problem. Otóż tak. Posiadam na płycie głównej wbudowane dwa wejścia na taśmy IDE. Czyli można włożyć TYLKO dwie taśmy. Więc tak. Mam w obudowie 2 dyski (1 - 10Gb, 2 - 80Gb) oraz nagrywarkę DVD+CD. No i problem jest taki, że mam dwa wejścia, a trzy urządzenia. Mam w domu parę tasiemek, które maja trzy wejścia (jedno pod płytę główna i dwa pod dyski/napędy). Wszystko jest dobrze, podłączam nagrywarkę pod jedną taśmę dwuwejściową, a dyski pod taśmę trzywejściową. Ale jest problem, a mianowicie gdy podłącze dyski do tych samych tasiem to BIOS widzi tylko jeden z dysków. Dzieję się tak na paru taśmach, dyski w 100% sprawne, i wszystkie wejścia na taśmy IDE również (sprawdzałem pojedyńczo). Tak samo dzieję się jak podłącze pod jedną taśmę nagrywarkę oraz dysk. Aktualnie mam podłączone pod dwie taśmy dwa dyski, a nagrywarkę mam odpiętą.
    Jak zaradzić temu problemowi? Jak zrobić aby pod jedną taśmą pracowały/był wykrywane dwa dyski? Pomożecie?
  • REKLAMA
  • #2 10605526
    kondziu jah
    Poziom 33  
    Ocena: 122
    Sprawdź ustawienie zworek z instrukcjami na etykietach dysków/napędów.
    Urządzenia niewidzialne w BIOS są widzialne w systemie?
    Zakładam, że nie podłączyłeś taśmy odwrotnie niż wymagane.
  • REKLAMA
  • #3 10605536
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1092
    Do każdego kanału IDE mogą być podłączone po dwa urządzenia - taśma z dwoma złączami (dla nich) i ustawienie zworek.
    Czasem - to już kwestia konkretów (modele dysków, ustawienia zworek, ew. model płyty głównej) - jest tak, że dyski, mimo prawidłowych ustawień, nie chcą pracować inaczej niż same na taśmie (to jednak wyjątek od reguły).
    W skrajnym przypadku - jako obejście problemu - pozostaje dołożenie kontrolera ATA na PCI i do niego podpięcie jednego z dysków.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #4 10605796
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    Na jednej taśmie każde z urządzeń musi pracować w innym trybie - jedno MASTER, drugie SLAVE. Tak trzeba ustawić zworki, by wymusić odpowiedni tryb dla każdego urządzenia lub oba ustawić na CABLESELECT.
REKLAMA