logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dwie nagrywarki CD/RW i DVD, by komputer je widział?

piotrf6 08 Kwi 2007 21:22 2364 29
REKLAMA
  • #1 3767398
    piotrf6
    Poziom 15  
    Ocena: 85
    Moja stara nagrywarka CD/RW zaczeła szwankować , zakupiłem więć nagrywarkę DVD. Podpiąłem wg instrukcji , jedna przełączając na MASTER , a drugą na SLOV i nie widzi w tym momencie żadnej . zaraz po właczeniu komputera gdy sie pojawiają białe napisy na czarnym tle , pojawia sie czerwony napis,że musze dla lepszej jakości przełaczyc na Master i każe mi wyłaczyc komputer. Jak podłącze jedna z nagrywarek to ja widzi. prosze mi podpowiedzieć jak podłaczyć nagrywarki ,żeby komputer widział dwie . Może cos trzeba przełaczyc w BIOSIE.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3767418
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    DVD na Secondary Master a CDRW na Secondary Slave.Sprawdź poprawność założenia zworek.W biosie nic nie trzeba przełączać,chyba że masz ten kanał wyłączony.
  • REKLAMA
  • #3 3767590
    piotrf6
    Poziom 15  
    Własnie tak podłaczyłem. Zworki są włożone właściwie i wyświetla sie ten czerwony komunikat. Czy może ma znaczenie ,że DVD ma byc na końcu kabla, czy może byc na środku tasmy?
  • REKLAMA
  • #5 3767851
    piotrf6
    Poziom 15  
    Jutro będę sie bawił . Rezultat opisze . pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 3767909
    suchy22
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    najszybciej to ustaw na CableSelect obie. Sprawdź czy nie masz taśmy odwrotnie podłączonej.
  • #7 3768729
    piotrf6
    Poziom 15  
    W dalszym ciągu po podłaczeniu dwóch nagrywarek na rózne sposoby, po właczeniu wyskakuje czerwony komunikat o błedzie drivers. Zastosowałem sie do powyzszego linku i nic. Myslę,że tcos trzeba przełaczec w BIOsie. Taśme mam 80-kę , dwie bliższe wtyczki " idą " do nagrywarek, tak,że tasma jest dobrze podpięta. Nie wiem juz co i jak ma podłaczać
  • #8 3768985
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Podaj oryginalną treść komunikatu.
  • #9 3769100
    piotrf6
    Poziom 15  
    Witam. Oto komunikat.
    IDE DRIVES INSTALLATION ERROR
    For best reliability & performance, please change the stand alone slave drive to master. System Halt.
  • #10 3769169
    guliusz
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    a sprawdzałes w biosie w jakiej kolejnosci pokazuje ci te napedy i czy nie podlaczasz ich przypadkiem pod dyski twarde i czy masz ustawione w biosie automatyczne wykrywanie?
  • Pomocny post
    #11 3769171
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    piotrf6 napisał:
    For best reliability & performance, please change the stand alone slave drive to master. System Halt.

Tłumaczenie:
    BŁĄD INSTALOWANIA STEROWNIKÓW IDE.
    Dla uzyskania najlepszej niezawodności i wydajności zmień ustawienie samodzielnego napedu slave na master. System został zatrzymany.
    Czyli:
    jak masz samodzielny dysk twardy na taśmie, to zmień jego ustawienie z SLAVE na MASTER.
  • REKLAMA
  • #12 3769676
    piotrf6
    Poziom 15  
    Witam, a jak zmienia sie to ustawienie, bo nie widze przy dysku twardym żadnej zworki, czy może to sie robi w biosie
  • Pomocny post
    #13 3769689
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Podaj oznaczenie dysku.
  • #14 3769699
    piotrf6
    Poziom 15  
    Dysk twardy ATA: Seagate 40 GB Barracuda 5400.1 ST340015A
  • #16 3769748
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 120
    jankolo napisał:
    piotrf6 napisał:

Tłumaczenie:
    BŁĄD INSTALOWANIA STEROWNIKÓW IDE.
    Dla uzyskania najlepszej niezawodności i wydajności zmień ustawienie samodzielnego napedu slave na master. System został zatrzymany.
    Czyli:
    jak masz samodzielny dysk twardy na taśmie, to zmień jego ustawienie z SLAVE na MASTER.

a nie urzadzen IDE ?
  • #17 3769752
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Logan, masz oczywiście rację. Pojęcia nie mam dlaczego napisałem sterowników a nie urządzeń.
  • #18 3769793
    piotrf6
    Poziom 15  
    Teraz musze poszukac takiej spinki albo zlutować dwa bolce.dam znac o rezultacie tej operacji. Dzieki zalink - janko.

Dodano po 31 [minuty]:

miałem zworke w twardym dysku w położeniu cable select, teraz dałem wg linku na master tzn. na koniec w lewo od zasilania. Podłaczyłem dwie nagrywarki i wyskakuje ten sam komunikat j.w. Nie mam juz siły . co to może byc . Może mam cos zepsute, ale oddzielnie nagrywarki są widoczne. prosze dalej o podpowiedzi.
  • #19 3769903
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Czy masz jeden dysk na taśmie, czy dwa identyczne?
  • #20 3769931
    piotrf6
    Poziom 15  
    na taśmie mam jeden dysk i jest podłaczony do tego gniazda na płycie co trzeba, druga taśma jest podpięta do nagrywarkii do tej tasmy chce podpiąc druga nagrywarke , ale wyskakuje ten sam błąd.
  • #21 3769945
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Teraz kolega chyba namieszał w informacjach. Zrobię zatem małe podsumowanie.
    1. dwie nagrywarki sa podłączone do jednej taśmy, zmowry mają ustawione jedna na master, druga na slave. Taśma jest podpięta pod drugą gałąź sterownika IDE (secondary). Nagrywarki nie zgłaszają błędu.
    2. Jeden dysk twardy podłączony jest oddzielną taśmą do pierwszej gałęzi sterownika. Niezależnie od tego, czy zwora konfiguracyjna jest zdjęta, czy też założona w położenie master, system wyprowadza komunikat błedu dotycząc konieczności założenia zwory na dysku.
    Czy to jest dobre podsumowanie?
  • #22 3770139
    piotrf6
    Poziom 15  
    Podsumowanie jest własnie takie,tylko że zworka na dysku nie była zdjeta, była w położeniu cable select ,ale jej nie zauwazyłem. Po założeniu zworki na dysku w połozenie master system wprowadza ten komunikat. Czyli zworka w poł. cable select i master na dysku --- system pokazuje komunikat błedu, Ale jak odepne jedną nagrywarke, to wszystko jest ok.
  • #23 3770306
    solaris1952
    Poziom 16  
    a płyta główna to nie jest czasem ASROCK ??
  • #24 3770378
    piotrf6
    Poziom 15  
    Płyta główna to własnie ASRock K7VM2 Via KM266 + LAN
  • Pomocny post
    #25 3770397
    solaris1952
    Poziom 16  
    tak myślałem :)
    spróbuj podłączyć tak:
    I kanał = HDD/master + CDRW/slave
    II kanał = DVD/master
  • #26 3770418
    piotrf6
    Poziom 15  
    czy nie spowoduje to takiej reakcji------
    Błędem jest podłączanie do jednego kontrolera, dysku twardego oraz napędu optycznego, powoduje to obniżenie transferu do prędkości najwolniejszego napędu na kanale (napędy optyczne zazwyczaj pracują w UDMA2 lub UDMA4, natomiast nowoczesne twarde dyski w UDMA5 lub UDMA6) , a co za tym idzie do obniżenia wydajności całego systemu !
  • Pomocny post
    #27 3770465
    solaris1952
    Poziom 16  
    masz ASROCKA a na nim niewiele (łącznie z biosem) jest normalnego. Po prostu podłącz tak jak napisałem, inaczej się nie przekonasz.
  • #28 3770469
    piotrf6
    Poziom 15  
    ok. Zaraz podłączam

Dodano po 25 [minuty]:

Teraz wydaje się jest wszystko ok. Widzi dwie nagrywarki obie działają. Serdeczne dzieki. Zobaczę jak takie połączenie będzie sie dalej spisywało.Serdecznie dzieki i pozdrawiam wszystkich zainteresowanych moją sprawą.
  • #29 3771096
    mdm150
    Poziom 27  
    Ocena: 133
    Wiesz co piotrf6, na twoim miejscu wykopał bym tą cdrw z kompa a zostawił tylko Dvd,skoro juz tamta uszkadza sie powoli.W samym poczatku mialem cdroma kupilem cdrw ,i siedzialy oba te cd ale po po pewnym czasie wykopalem cdroma -nadarzyla sie okazja-mialem kupca.
  • #30 3773475
    piotrf6
    Poziom 15  
    Witam. Pewnie tez tak zrobię, ale dzieciaki słuchaja dużo z płyt i szkoda DVD , tymbardziej,że po zakupie DVD wyczyściłem CDRW (czyszczony po raz pierwszy) i sprawuje sie super, jak na razie. Ale ceny nagrywarek spadają , tak że nieraz nie warto pakować po dwie. Dzięki za rady, serdecznie pozdrawiam .

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył podłączenia dwóch nagrywarek CD/RW i DVD do komputera tak, aby były widoczne i działały poprawnie. Użytkownik ustawił jedną nagrywarkę jako MASTER, a drugą jako SLAVE na taśmie IDE, jednak pojawiał się komunikat błędu IDE DRIVES INSTALLATION ERROR, sugerujący konieczność zmiany ustawienia napędu slave na master. Dysk twardy ATA Seagate 40 GB Barracuda 5400.1 był podłączony na osobnej taśmie z ustawioną zworą w pozycji Cable Select lub Master, co również powodowało konflikt. Zalecano sprawdzenie poprawności zworek, kolejności podłączenia urządzeń na taśmie (napęd master na końcu kabla), a także ustawienie obu nagrywarek na Cable Select lub podłączenie ich na drugim kanale IDE (secondary), pozostawiając dysk twardy na pierwszym kanale (primary). Ostatecznie rozwiązaniem było podłączenie dysku twardego i nagrywarki CD/RW na pierwszym kanale IDE (dysk jako master, CD/RW jako slave), a nagrywarki DVD jako master na drugim kanale IDE. Takie ustawienie pozwoliło na poprawne wykrycie obu nagrywarek bez błędów. Dyskusja zawierała także uwagi dotyczące obniżenia wydajności systemu przy podłączaniu dysku twardego i napędu optycznego na jednym kanale IDE oraz specyfikę płyty głównej ASRock K7VM2 Via KM266. Wskazano, że w BIOS-ie należy mieć włączone automatyczne wykrywanie napędów, a zwory na dysku twardym i napędach optycznych muszą być ustawione zgodnie z ich rolą na taśmie IDE.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA