logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dodać diody LED do klawiatury i użyć pluginu KeyLED w Winampie?

zbyszek100 27 Lut 2012 14:09 2178 11
REKLAMA
  • #1 10605802
    zbyszek100
    Poziom 18  
    Ocena: 207
    Witam, chciałbym dodać diody lub zamienić te standardowe 3 w klawiaturze num lock, caps lock, Scroll lock, by powiększyć efekt migania w rytmie muzyki za pomocą pluginu keyled w Winampie. Chce użyć to tego paska z diodami, który przeznaczony jest do samochodu, do sygnalizowania hamowania (21 diód). W ogole nie wiem czy jest taka możliwość, bo nie znam się na tym, czy klawiatura jest w stanie zasilić to, a jak nie to jak to zasilić z osobnego zasilacza. Chciałem to zrobić z kabla LPT, ale jakoś nie udaje mi się (nie wiem co z czym połączyć, bo z tej taśmy diód to tylko dwa kabelki i jakoś oprogramowanie nie współgra z win7), więc pozostaje ta klawiatura. dokładnie chodzi o to:

Jak dodać diody LED do klawiatury i użyć pluginu KeyLED w Winampie? Jak dodać diody LED do klawiatury i użyć pluginu KeyLED w Winampie?
  • REKLAMA
  • #2 10608333
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 10608357
    zbyszek100
    Poziom 18  
    warto iść tą drogą? czy lepiej przez kabel lpt jednak pokombinować? tylko tu tez pytania czy mozna tą taśme diód podłączyć na raz do lpt przed dwa kableki?
  • REKLAMA
  • #4 10611493
    zbyszek100
    Poziom 18  
    a jakiś szczegółowy opis What jak to zrobić?
  • REKLAMA
  • #5 10611568
    c4r0
    Poziom 36  
    Ocena: 565
    Lepiej zrób coś co można znaleźć pod nazwą discolitez, jeśli masz LPT. Do klawiatury dorobić te listwy to prosta sprawa, w przekaźniki bym się nie bawił bo to nie ma sensu - są przecież tranzystory. Ale tak jak pisze What, jest to trochę wiejski tuning i warto zrobić to lepiej.
  • #6 10611626
    zbyszek100
    Poziom 18  
    discolitez w ogole idzie na windows7? bo mi wyskakują błędy, i czy mozna od razu na dwoch kablach podłączyć 36 diód (hamulec tylni z auta) na dwóch tylko kablach
  • REKLAMA
  • #7 10611724
    c4r0
    Poziom 36  
    Nie wiem o co chodzi z twoim połączeniem ale na dwóch "kablach" (przewodach) można podłączyć ile się chce diod (nie "diód"), o ile wszystkie mają świecić na raz. Nie wiem jak ani pod jakim windowsem działa discolitez, nigdy się tym nie bawiłem.
  • #8 10611829
    zbyszek100
    Poziom 18  
    wybacz/cie za błędy :)

Jak dodać diody LED do klawiatury i użyć pluginu KeyLED w Winampie? - chodzi mi o to, że ta taśma diod jak w plastikowym opakowanku, a z niego wychodzą tylko dwa przewody. Mam pytanie:

Czy po podłączeniu LPT do kompa, od razu jest w nim napięcie? tak, że po wsadzeniu w odpowiednie miejsca tych dwóch przewodów w/w będzię świecić. Czy trzeba instalować dodatkowe sterowniki? No i prosiłbym niech ktoś się wypowie czy działają mu te pluginy discolitez z winampa pod win7, bo szkoda, żebym kombinował.
  • #9 10612137
    c4r0
    Poziom 36  
    LPT nie zasili samo LED-ów. Trzeba dodać jakieś zasilanie i bufory np. na tranzystorach.
  • #10 10612171
    zbyszek100
    Poziom 18  
    Może być zwykły zasilacz taki dla ledów? 12V? albo inaczej jeszcze można, jak zrobić gdy podłącze ledy pod subwoofer migały w rytm muzyki, ale nie tylko na full, ale też gdy jest ciszej?
  • #11 10613108
    c4r0
    Poziom 36  
    Co to "zasilacz dla ledów"? Przejrzyj podklejone w tym dziale tematy o zasilaniu diod.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik chce dodać diody LED do klawiatury, aby synchronizować ich miganie z muzyką za pomocą pluginu KeyLED w Winampie. Planuje użyć taśmy LED z samochodu, ale nie jest pewien, czy klawiatura może zasilić diody. W dyskusji poruszono kwestie zasilania diod, sugerując użycie zasilacza 12V oraz tranzystorów do sterowania. Użytkownicy podkreślają, że LPT nie dostarcza wystarczającego napięcia do zasilania LED-ów, a także omawiają problemy z kompatybilnością pluginu Discolitez z systemem Windows 7. Pojawiły się pytania dotyczące podłączenia diod oraz możliwości ich synchronizacji z muzyką.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA