logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVB-t MUX 3 przerywa w Pyrzycach po instalacji nowej anteny Dipol 16/21-69

Levy91 27 Lut 2012 16:03 3003 10
REKLAMA
  • #1 10606236
    Levy91
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Zakładam nowy temat bo inne odnoszące się do mojej lokalizacji są zamknięte (łącznie z moim odnoszącym się do "drugiego domu" - sam o to prosiłem).

Kilka dni temu wykonałem nową instalacji nowej anteny. Antena zamontowane na wysokości około 5 metrów. Nowy kabel (nie potrafię podać jaki ponieważ nie ma mnie w domu ale, nie taki zwykły z reala). Instalacja na 3 telewizory. Dekodery to jakieś zwykłe typu wiwa. Odległość od nadajnika to 25,8 km.
    Antena: http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_dipol_16-21-69_dvb-t_A1610.htm
    Rozgałęźnik: http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_indukcyjny_ri-4-1_f_E2099.htm
    Złącza F nakręcane i przejściówki na wtyk antenowy.

Kanały typu tvp (MUX 3) co chwile przerywają. Pozostałe działają dobrze. Na moich dekoderach nie pokazuje siły i jakości sygnały w % tylko samą jakość. Jakość na Polsacie to tak około 85-90% a na tvp to niecałe 70% ale co chwile spada i przerywa. Antena ustawiona na Szczecin-Kołowo, jakieś 80 m od anteny jest dach (innego domu), dalej ok 300-400 m jest linia drzew które tworzą jakby ścianę. Podczas montażu kabla zrobiłem małą lipę bo przybijałem go tzw. US-ami do ściany młotkiem. Ale sprawdzę czy wszystko jest ok jak wrócę do domu, podłącze kabel bezpośrednio od anteny do jednego dekodera. Co może być przyczyną? Zgnieciony kabel, złe ustawienie anteny, może trzeba dodać wzmacniacz albo przenieść antenę żeby ominąć ten dach?
  • REKLAMA
  • #2 10606290
    shadow0013
    Poziom 34  
    Ocena: 314
    Sam sobie odpowiedziałeś:
    Levy91 napisał:
    Zgnieciony kabel, złe ustawienie anteny, może trzeba dodać wzmacniacz albo przenieść antenę żeby ominąć ten dach?

Jeszcze w zależności od ukształtowania terenu linia drzew może przeszkadzać.
  • #3 10606393
    Levy91
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedź. Czyli tak naprawdę przyczyną może być wszystko.
    Więc sprawdzę ten kabel, jak będzie git to pobawię się jeszcze anteną. W sumie to chodzi mi o to żeby się dowiedzieć czy np. dodanie wzmacniacza (np budynkowego) może coś dać?
  • REKLAMA
  • #4 10606481
    wpat
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Mux 1, 41k, 634 MHz, H, 100 kW
    Mux 2, 34k, 578 MHz, H, 100 kW - tu TVP powinno chodzić bez problemu
    Mux 3, 49k, 698 MHz, H, 10 kW - tu możesz mieć problemy ze względu na słaby poziom sygnału u Ciebie
    Maszt nadajnika to prawie 400m npm, ukształtowanie terenu też dobre w miarę płasko. Postaraj się ominąć ten zasłaniający dom przed tobą. Jeżeli to nie pomoże to:
    Proponuję dołożyć płytkę wzmacniacza do anteny około 20 dB i zasilić ją przez wejście wskazane na rysunku.
  • REKLAMA
  • #5 10606489
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 10606539
    romeok01
    Poziom 35  
    Ocena: 589
    Moim zdaniem, to jest winny ten rozgałęźnik, podłącz jeden dekoder bezpośrednio do anteny.
    Ja u siebie zastosowałem aktywny rozgałęźnik ART/3 -> Link

Wcześniej na zwykłym pasywnym rozgałęźniku były problemy z odbiorem.
    Długość kabli biegnących od anteny do telewizora to około 25 m.
  • #7 10606680
    Levy91
    Poziom 10  
    wpat napisał:
    Proponuję dołożyć płytkę wzmacniacza do anteny około 20 dB i zasilić ją przez wejście wskazane na rysunku.

Jak byś mi tylko podpowiedział jak mam go tam podłączyć to byłbym wdzięczny. Bo z tego co widzę to nie dostane nigdzie zasilacza z zarobioną końcówka (chyba że nie umiem szukać).

_cheetah_ napisał:
    w sumie to wygląda na to, że nie będziesz miał teraz innego wyboru, jak dodać jakiś wzmacniacz albo zastosować rozdzielacz aktywny czy wzmacniacz wielowyjściowy.

Te % jakości sygnału, co podałeś, to przy zasilaniu odbiorników poprzez rozdzielacz?

Tak z ciekawości, las iglasty czy liściasty?

1.Dodanie do tego wzmacniacza to dla mnie najmniejszy problem bo jak sobie pomyśle że zniszczyłem te kable to czeka mnie układanie ich od nowa a kabel itak będę musiał kupić więc hajs itak itak do wydania.
    2.Tak podłączone przez rozdzielacz.
    3.Liściasty. W sumie to to nie jest las tylko drzewa w alejkach na cmentarzu (podesłał bym wam lokalizacje na mapie ale nie umiem jej obsłużyć aby po otwarciu linku była moja lokalizacja).

romeok01 napisał:
    Moim zdaniem, to jest winny ten rozgałęźnik, podłącz jeden dekoder bezpośrednio do anteny.
    Ja u siebie zastosowałem aktywny rozgałęźnik ART/3 -> Link

Rozgałęźnik sprawdzę razem z kablem.

Dzięki wszystkim za pomoc. Niestety wszystko będę mógł sprawdzić i zastosować dopiero w piątek. Mam prośbę, jakbyście coś polecali (wzmacniacze, rozgałęźniki itp) to wrzucajcie linki albo nazwy bo naprawdę nie ogarniam tematu.
  • REKLAMA
  • #8 10606733
    wpat
    Poziom 22  
    Cytat:
    Jak byś mi tylko podpowiedział jak mam go tam podłączyć to byłbym wdzięczny. Bo z tego co widzę to nie dostane nigdzie zasilacza z zarobioną końcówka (chyba że nie umiem szukać).

Rysunek poglądowy dla zrozumienia zasady. Kup zasilacz stabilizowany 12V z separatorem, koszt do 10zł.
  • #9 10606757
    Levy91
    Poziom 10  
    Więc ten zasilacz dać przy którymś tv? Bo z 1 rysunku zrozumiałem żeby dać go od razu przy rozgałęzinku.
  • #10 10606832
    wpat
    Poziom 22  
    Levy91 napisał:
    Mam prośbę, jakbyście coś polecali (wzmacniacze, rozgałęźniki itp) to wrzucajcie linki albo nazwy bo naprawdę nie ogarniam tematu.

Podane przezemnie informacje dotyczą najtańszego rozwiązania jakie należy w tym przypadku sprawdzić uwzględniając sprzęt jaki już masz. Zasilacz posiada wtyczkę do telewizora i tam właśnie go podłącz. Można zamontować inny zasilacz tuż za nim (rozgałęźnikiem) za pomocą innego separatora, ale tamten który Ci wcześniej podałem kupisz praktycznie wszędzie.
    Zamiast tego przed rozgałęźnikiem możesz zastosować wzmacniacz np. AWS-1141 i nie stosować tej płytki. Rozwiązań jest wiele, lecz na takie kroki nadejdzie jeszcze czas.
    Obejrzyj jeszcze ten przewód, czy niema uszkodzeń izolacji zewnętrznej i nie jest zgnieciony.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z Pyrzyc zgłasza problemy z odbiorem kanałów z MUX 3 po zainstalowaniu nowej anteny Dipol 16/21-69. Antena zamontowana na wysokości 5 metrów, z nowym kablem i rozgałęźnikiem. Odbiór kanałów TVP jest niestabilny, podczas gdy inne kanały działają poprawnie. Użytkownik rozważa dodanie wzmacniacza sygnału oraz sprawdzenie jakości kabla i rozgałęźnika. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym zastosowanie aktywnego rozgałęźnika oraz wzmacniacza sygnału, a także sprawdzenie ukształtowania terenu i przeszkód, takich jak pobliskie drzewa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA