logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie 1x36W do statecznika 2x36W - oświetlenie akwarium

goblins 29 Lut 2012 11:02 16396 8
REKLAMA
  • #1 10614205
    goblins
    Poziom 17  
    Ocena: 51
    Witam mam pytanie czy można podłączyć do statecznika elektronicznego 2x26W jedną świetlówkę 36W tak jak na rysunku?? Bo chce zrobić oświetlenie do akwarium i nie wiem czy czasem nie wystarczy 1x36W do oświetlenia, gdyby jednak nie wystarczyło 1x36W to bym chciał podłączyć 2 świetlówkę i dlatego chcę kupić statecznika 2x36W i sprawdzić.

Pozdrawiam Goblins
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10614303
    goblins
    Poziom 17  
    Dziękuje za linki ale z tego co piszą to muszą być obciążone oba tory z tego co czytałem na innych forach ze jeśli jest podłącza 1 to statecznik interpretuje to jako awarie i rozłącza układ. Czy jest możliwość jakoś podpięcia żeby 1 działała?? czy niestety muszą działać parami
  • #4 10614328
    michal-michalik
    Poziom 23  
    Ocena: 11
    To już zależy od budowy statecznika najlepiej było by poszukać dokumentacji danego modelu i sprawdzić czy działa z jedną świetlówką.
  • REKLAMA
  • #5 10614419
    goblins
    Poziom 17  
    Na statecznikach są rysunki z schematami podłączeń i z tego co widzę to zdecydowana większość 2x36W ma możliwość pracy z dwoma a nie z jedną świetlówką myślałem ze może ktoś z forumowiczów miał podobny problem i jakoś sobie poradził z rozwiązaniem jego.
  • REKLAMA
  • #6 10658539
    marek-1983
    Poziom 17  
    Ocena: 26
    Witam

Hmm powiem tak jak masz w układzie 2 żarówki a jedna się przepali to ta druga dalej świeci możesz w tak przetestować ale moim zdaniem powinna świecić abo kupić taki statecznik z 5 wejściami i tam chyba będzie taka możliwość żeby świeciła jedna nie przerabiając układu połączeń ale nie jestem pewien
  • #7 10725011
    goblins
    Poziom 17  
    Witam znalazłem inne jeszcze stateczniki oryginalnie 2x36W czy któryś z nich może pracować z 1 bądź 2 świetlówkami (i czy świetlówka LTD to to samo co T8)
  • #8 11173617
    szeroki81
    Poziom 1  
    Witam wszystkich serdecznie:)
    Przypnę się do tematu bo sam miałem ostatnio taki problem by do statecznika 2x36w podłączyć jedna świetlówkę i się udało :) A mianowicie mam statecznik Philips 2x36w http://www.ecat.lighting.philips.pl/l/osprzet...-gear/hf-selectalume-ii-tl-d/913713032466_eu/ po podłączeniu trzech przewodów w sposób pokazany jak na załączonych zdjęciach jedna świetlówka świeci (fakt wydaje mi się że trochę jaśniej) ale poza tym nic się nie dzieję i nic się nie grzeje. Mam nadzieję, że w jakiś sposób pomogłem. Pozdrawiam Ciepło Wszystkich :) Podłączenie 1x36W do statecznika 2x36W - oświetlenie akwarium Podłączenie 1x36W do statecznika 2x36W - oświetlenie akwarium Podłączenie 1x36W do statecznika 2x36W - oświetlenie akwarium
  • #9 11175315
    goblins
    Poziom 17  
    Dziekuje za odpowiedz i zdjęcia jak podłączyć jedną świetlówkę ale wcześniej kupiłem 2 stateczniki po 36W :( bo było mi potrzebna oświetlenie do akwarium i kupiłem 2 po 36W ale przyda się innym użytkownikom na przyszłość
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię podłączenia jednej świetlówki 36W do elektronicznego statecznika 2x36W, z uwagi na potrzebę oświetlenia akwarium. Użytkownicy wskazali, że wiele stateczników wymaga obciążenia obu torów, co może prowadzić do rozłączenia układu w przypadku podłączenia tylko jednej świetlówki. Zasugerowano, aby sprawdzić dokumentację konkretnego modelu statecznika, ponieważ niektóre mogą działać z jedną świetlówką. Użytkownik podzielił się doświadczeniem z podłączeniem statecznika Philips 2x36W, gdzie udało się uruchomić jedną świetlówkę bez problemów. Inny użytkownik, mimo że kupił dwa stateczniki, docenił informacje na przyszłość.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA