logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć świetlówkę 13W do statecznika 36W w akwarium?

prezes_19 21 Lip 2006 19:06 5233 6
REKLAMA
  • #1 2840262
    prezes_19
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam,
    od razu zaznacze że jestem początkujący w tej dziedzinie więc prosze o wyrozumiałosc i przejrzyste odpowiedzi,
    a więc chciałbym wykonac oswietlenie do mojego akwarium ze świetlowek, a że nie dysponuje wysokimi funduszami (to bym se gotowe kupił ) postanowiłem wykorzystac cześci które juz mam by coś z tego stworzyc a zatem mam kilka pytań:
    - mam lampe w której są 4 świetlówki 18W 2 stateczniki 36W i 4 startery, czy da się z tego zrobic instalacje na 1 świetlówke i czy nic sie nie spali,
    schematy mile widziane, jeszce tam są jakieś kondensatory chyba ?? do czego one służą,
    - pytanie numer 2 : czy jak wezme i połącze statecznik 36W starter 18W i świetlówke 13W ( tą cienką ze względu na ograniczoną iloś miejsca w obudowie akwariumu ) to to zadziała ???
    czekam na odpowiedzi z niecierpliwością ew. jakię slinki , szukałem na tym forum ale mało jest informacji na ten temat, pozdrawiam
    p.s. sory za długie wywody
  • REKLAMA
  • #2 2840560
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 179
    kondesatory są do przesunięcia fazy zapłonu drugiej świetlówki (eliminacja efektu stroboskowego), na stateczniku jest przeważnie rysunek połączeniowy.

kondensator może być do eliminacji zakłóceń, zależy gdzie jest podpiety.

nie da sie zrobic z tego instalacji na jedna swietlowke 18W, majac statecznik na 36W musisz dac dwie swietlowki 18W lub jedna 36W.

starter moze byc na wieksze moce.

ale moc statecznka powininna byc równa mocy świetlówek.

Pozdrawiam :D
  • REKLAMA
  • #3 2840566
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 394
    prezes_19 napisał:

- mam lampe w której są 4 świetlówki 18W 2 stateczniki 36W i 4 startery, czy da się z tego zrobic instalacje na 1 świetlówke i czy nic sie nie spali,
    schematy mile widziane, jeszce tam są jakieś kondensatory chyba ?? do czego one służą,

Jest to oprawa rastrowa czteroświetlówkowa, w tych oprawach stosuje się ze względów ekonomicznych szeregowe połączenie świetlówek, podłącz po prostu świetlówkę 18W pod statecznik od świetlówek 36W.

prezes_19 napisał:

- pytanie numer 2 : czy jak wezme i połącze statecznik 36W starter 18W i świetlówke 13W ( tą cienką ze względu na ograniczoną iloś miejsca w obudowie akwariumu ) to to zadziała ???
    czekam na odpowiedzi z niecierpliwością ew. jakię slinki , szukałem na tym forum ale mało jest informacji na ten temat, pozdrawiam
    p.s. sory za długie wywody

Świetlówka 13W ma średnicę rurki wynoszącą 16mm, podłączenie jej do statecznika do świetlówek 36W spowoduje bardzo szybkie zużycie tej świetlówki.

P. S. Używaj przycisku szukaj, a znajdziesz więcej informacji na ten temat.
  • REKLAMA
  • #4 2840889
    prezes_19
    Poziom 11  
    dzięki za odp.
    P.S.
    użyłem przycisku szukaj :|
  • #5 2841155
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 135
    z mojej praktyki: nie ma problemu z tym statecznikiem do świetlówki 13W, może się mocniej grzać, może być problem z takim starterem - brak zapłonu, ale to do sprawdzenia. Wtedy warto kupić starter "do singli"-230V/4-20W
    Możesz użyć świetlówki 15W- jest szerokości świetlówek 18 watowych (25 mm), a całkowita długość mniejsza- 450 mm (z bolcami)...
  • REKLAMA
  • #6 2842042
    prezes_19
    Poziom 11  
    witam,
    jak wmontuje świetlówke 15W po statecznik 36W i dobiore odpowiedni starter to powinno chulac ???
  • #7 2842697
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2100
    powinno bez problemu

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia świetlówki 13W do statecznika przeznaczonego dla świetlówek 36W w akwarium. Statecznik 36W jest zwykle zaprojektowany do pracy z dwiema świetlówkami 18W lub jedną 36W, dlatego podłączenie pojedynczej świetlówki 13W może prowadzić do szybkiego zużycia lampy oraz problemów z zapłonem. Kondensatory w układzie służą do przesunięcia fazy zapłonu drugiej świetlówki lub eliminacji zakłóceń elektromagnetycznych. Startery powinny być dobrane odpowiednio do mocy świetlówki; starter 18W może nie zapewnić poprawnego zapłonu dla 13W, dlatego zaleca się użycie startera dedykowanego do pojedynczych świetlówek o mocy 4-20W. Alternatywnie, lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie świetlówki 15W o średnicy 25 mm, kompatybilnej z oprawą na 18W, co pozwala na bezproblemową pracę ze statecznikiem 36W i odpowiednim starterem. W praktyce podłączenie świetlówki 15W do statecznika 36W z właściwym starterem działa bez problemów, choć statecznik może się mocniej grzać.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA