logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wgrać nowy BIOS na płytę Gigabyte GA-m57Sli-S4 rev 2?

Urban 1969 29 Lut 2012 14:23 2479 7
REKLAMA
  • #1 10614824
    Urban 1969
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam. Proszę o pomoc. Kto z forumowiczów ma możliwość i podejmie się wgrania nowego biosu do płyty jak w tytule. Lub może podpowiecie jak mogę nawiązać kontakt z kimś takim.
    Bios uległ awarii w dziwny sposób. Chcąc wejść do biosu podczas ładowania przy ekranie startowym wcisnąłem DELETE lecz nie udało się wejść w bios tylko komputer nagle zgasł. Ponowny rozruch już jest nie możliwy, wentylatory się włączają lecz nie ma ekranu startowego, i cisza z głośnika systemowego.
    Nie wykrywa żadnych urządzeń ( dysk, napęd itp. )
    Płyta nie posiada dual bios.
    Jest jedna kość i to wlutowana na stałe w płytę bez podstawki, ale to nie problem z wylutowaniem i ponownym wlutowaniem nowej kości dam sobie radę.
    Poszukuję kogoś kto ma nowe takie kości bios i jest w stanie mi zaprogramować nową.
    Być może stara jest dobra i wystarczyło by wgrać tylko nowy bios na programatorze ale pewności nie mam, bo bios uległ awarii w dziwnych okolicznościach, dla tego chcę dla pewności zakupić nową już zaprogramowaną kość
    Proszę o info ile by mnie kosztowała nowa kość wraz z programowaniem ?
    Kość o jaką chodzi zamieszczam na foto z tym że u mnie jest tylko jedna.

Jak wgrać nowy BIOS na płytę Gigabyte GA-m57Sli-S4 rev 2?

Jak będzie trzeba to spróbuję odczytać oznaczenia z niej.
  • REKLAMA
  • #2 10615520
    krzyjak
    Poziom 29  
    Ocena: 136
    Urban 1969 napisał:

Bios uległ awarii w dziwny sposób.

Nie ma 100% pewności, że to wina biosu, bo jak sam piszesz

Urban 1969 napisał:

Chcąc wejść do biosu podczas ładowania przy ekranie startowym wcisnąłem DELETE lecz nie udało się wejść w bios tylko komputer nagle zgasł. Ponowny rozruch już jest nie możliwy, wentylatory się włączają lecz nie ma ekranu startowego, i cisza z głośnika systemowego.

Oczywiście nie zaszkodzi zaprogramować kość biosu.
    Podaj pełną konfigurację komputera z uwzględnieniem zasilacza.
  • REKLAMA
  • #3 10616629
    Urban 1969
    Poziom 12  
    Jeśli chodzi o pozostałe podzespoły to są 100%sprawne. Po tym zdarzeniu podmieniłem płytę na inną a wszystkie podzespoły zostały. Postawiłem system i komputer na nich działa bez zarzutu.
    Zasilacz Chieftec 450W
    HDD 320 GB Baracuda
    Athlon 5200 ( 2x 2.7 Ghz )
    Graf. Evga 8800 320MB/320Bit
    Ram. DDR2 2GB Kinkston

Wszystko ewidentnie wskazuje na to że posypał się bios i obstawiam że uszkodzeniu nie uległ sam bios lecz kość.
  • REKLAMA
  • #4 10616669
    krzyjak
    Poziom 29  
    Ocena: 136
    Urban 1969 napisał:
    Jeśli chodzi o pozostałe podzespoły to są 100%sprawne. Po tym zdarzeniu podmieniłem płytę na inną a wszystkie podzespoły zostały. Postawiłem system i komputer na nich działa bez zarzutu.

To tylko dowodzi, iż płyta jest uszkodzona. Ale czy konkretnie bios się na niej posypał dalej nie wiadomo na 100%.
  • REKLAMA
  • #5 10617155
    Urban 1969
    Poziom 12  
    krzyjak napisał:
    To tylko dowodzi, iż płyta jest uszkodzona. Ale czy konkretnie bios się na niej posypał dalej nie wiadomo na 100%.

I wiadomo nie będzie.
    Nie będę zbytnio gdybał to,. może tamto nawaliło.
    Żeby cokolwiek sprawdzić jeśli chodzi o płytę to trzeba mieć pewność że bios jest OK
    I dla tego od niego zaczynam. Teraz przecież gdy płyta nie startuje nic się nie sprawdzi.
    Czy ktoś na elektrodzie zajmuje się programowaniem biosu i posiada nowe kości ?
    Starej nie będę dawał do programowania bo nie mam pewności czy jest sprawna
  • Pomocny post
    #6 10618263
    tedd
    Poziom 25  
    Ocena: 7
    Nie jestem pewien czy usterka spowodowana jest przez uszkodzenie Bios-u. Można spróbować, programowanie i kostka to symboliczny wydatek paru złotych. Z moich notatek wynika, że plik Bios-u znajduje się w pamięci Pm49FL004T, być może mam rozpiskę innej wersji płyty. Ty natomiast sugerujesz, że masz płytę z pamięcią SPI - takie wersje też były, ale muszę mieć pewność. W tzw. "szrotach" są jeszcze jakieś SPi np. NX25L8005 i inne - podaj oznaczenie.
  • #7 10618881
    Urban 1969
    Poziom 12  
    Oznaczenie na mojej kości jak dobrze doczytałem to :

MX-12G
    25L4005AM2C
    2W542000
    Tajwan
    0074023

Typ zapewne taki jak na fotce w pierwszym poście. Pierwsze dwie litery oznaczenia to właśnie MX
    Pozostałe cyferki tok jak podaję. Nie było łatwo, bo są tak małe że bez lupy powiększającej nie sposób ich odczytać.
    Dla pewności mogę wysłać starą kość dla sprawdzenia oznaczeń, ale chciał bym nową, bo jak wspomniałem nie mam pewności że kość jest sprawna i da się ponownie zaprogramować.
  • #8 10659564
    Urban 1969
    Poziom 12  
    Płyta wróciła do życia. Okazało się tak jak przypuszczałem, że płyta jest OK.
    Nowa kość biosu załatwiła sprawę, z czego się bardzo cieszę. Szkoda było by ja na śmietnik wywalić.
    Wielkie podziękowania dla tedd
    Naprawdę fachowiec najwyższej klasy w swoim fachu, i oczywiście daję pomógł.
    Problem uważam za rozwiązany.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w wgraniu nowego BIOS-u do płyty głównej Gigabyte GA-M57SLI-S4 rev 2, która przestała działać po nieudanej próbie wejścia do BIOS-u. Po wymianie płyty na inną, okazało się, że pozostałe podzespoły są sprawne. Użytkownik podejrzewał uszkodzenie kości BIOS-u, która była wlutowana na stałe. W trakcie dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące programowania nowej kości BIOS-u oraz identyfikacji jej oznaczeń. Ostatecznie, po wymianie kości BIOS-u, płyta wróciła do życia, co potwierdziło, że problem leżał w uszkodzonej kości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA