logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Fiesta 1.4 TDCi 2002 - rozrusznik kręci, silnik nie odpala po stłuczce. Co robić?

staco7 29 Lut 2012 19:26 8375 2
REKLAMA
  • #1 10616190
    staco7
    Poziom 1  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich!
    Mam problem z odpaleniem samochodu,mianowicie: wkładam kluczyk do stacyjki, zagrzewam świece, odpalam. Rozrusznik kręci trzy, cztery razy po czym przestaje(kluczyk dalej trzymam w pozycji rozruchowej).

Autko jest po delikatnej stłuczce (pęknięty zderzak, zbity reflektor - nic poważnego) i co najgorsze, silnik nie chce odpalić.

Przed założeniem tematu sprawdziłem:
    - Akumulator (przy próbie odpalenia napięcie spada z 12V do 10V)
    - Błędy na komputerze. Jedyny błąd jaki wykrył: napinacz pasa jest zerwany.
    - Przewody paliwowe. Odpowietrzyłem pompką ręczną. Po próbie odpalenia z powrotem pojawiła się bańka powietrza.
    Pytanie: Czy jest możliwe że, gdy w przewodach pojawi się jakakolwiek ilość powietrza to przerwie rozruch? Czy poprostu pominie powietrze a rozrusznik będzie pracować dalej?
    - Odłączyłem czujnik połorzenia wału i sprawdziłem rozruch. Rozrusznik zaczoł kręcić ale i tak silnik nie odpalił.

Mechanik polecił mi metodę samostartu. Powiedział że jeżeli chodzi o przewody, to wystarczy uruchomić silnik poprzez "samostart". Jeżeli wszystko pójdzie OK ,to w przewodach wytworzy się prawidłowe ciśnienie a układ sam się odpowietrzy. (?)

Jestem zdesperowany, tak więc postanowiłem spróbować. Silnik odpalił zrobił dwa słabe obroty po czym zgasł. Nic to jednak nie pomogło.

----------

Czujnik położenia wału jest na 100% sprawny. Sprawdziłem świece i przewody - wszystko działa prawidłowo. Przeczyściłem filtr paliwa. Sprawdziłem czujnik wstrząsowy (w schowku od strony drzwi), znalazłem samą wtyczkę po guziku. Wtyczka została zmostkowana, nie daje to żadnego efektu.

Samochód próbowałem odpalić na "pych", po drugiej próbie ODBLOKOWAŁ się rozruch.

Teraz kręci, nie blokuje się, ale dalej nie odpala.

Proszę o pomoc!
    Z góry dzięki!
  • REKLAMA
  • #2 16049860
    1979stachu
    Poziom 2  
    Witam
    Czy wiadomo Tobie jaka przyczyna była u Ciebie ta usterka mianowicie mam dosłownie ten sam problem
    Z góry dziękuje za odpowiec

Moderowany przez ociz:

Nie licz na to że autor tematu tu jeszcze zajrzy.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.

3.1.15. Nie pytaj od razu na forum, jeśli samemu nic wcześniej nie sprawdziłeś lub nie podjąłeś próby samodzielnej diagnozy. Pamiętaj, że porady są udzielane w sposób zdalny przy braku fizycznego dostępu do urządzenia, problem musi być bardzo dobrze opisany i zrozumiany przez użytkowników, a tytuł powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.

3.1.13. Dbaj o poprawność językową i zachowuj zasady netykiety. Nie wysyłaj wiadomości z których trudno wywnioskować co ich autor chciał przekazać.

• #3 16051951
    js777
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Sprawdź za schowkiem pasażera wyłącznik uderzeniowy - trzeba go wcisnąć do dołu. Nawet po lekkiej stłuczce potrafi wyskoczyć i zablokować silnik. Zresztą po to on tam jest.
REKLAMA