logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pavilion dv9000 (dv9612ca) - diody świecą, brak rozruchu, co robić?

ptq1 29 Lut 2012 22:48 2200 8
REKLAMA
  • #1 10617356
    ptq1
    Poziom 9  
    Około dwa tygodnie temu padł mi laptop hp dv9000. Niestety, nie potrafię postawić odpowiedniej diagnozy ;/ gdy włączam go, zapalają się wszystkie diody i lampki naraz na 2 sekundy... podczas próby rozruchu bez cpu miga dioda power bez przerwy. Nie podejmowałem żadnej próby naprawiania płyty na własną rękę, dlatego, że nie jestem pewien, co się stało ... proszę o rady lub jakąś metodę rozwiązania problemu. Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 10617373
    szyba20
    Poziom 19  
    Ocena: 39
    Witam
    W tych pavilonach dość często pada GPU ale na 2 sztuki które miałem obydwie wstawały :/
    Sprawdzałeś go na gołej płycie ?
  • #3 10617404
    ptq1
    Poziom 9  
    Tak. Nie ma jakichkolwiek śladów spalenia, ale pasta nałożona na cpu była krucha jak kreda...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 10617512
    ptq1
    Poziom 9  
    No cóż ... Nie wiem dalej co mam zrobić i czy wymiana procesora (tutaj jest AMD turion x2) da cokolwiek możliwe że to on jest uszkodzony ...
  • #6 10617529
    szyba20
    Poziom 19  
    Ocena: 39
    W linku który ci podałem masz krok po kroku jak sprawdzić płytę.
    Czy on jest uszkodzona pasta nie raz kruszyła mi się w rękach wymiana i procesor żyje tylko ma mniejszą temp. u ciebie mogło paść GPU CPU RAM BIOS, chłodzenie o ile pamiętam jest tam złączone z GPU ?
    Przegrzewał ci się wcześniej ten procesor ? laptop umierał pod większym obciążeniem napisz coś więcej.
  • REKLAMA
  • #7 10617557
    ptq1
    Poziom 9  
    Nie. Pierwszy raz spotykam się z takim problemem ... Laptop w ogóle nie chce ruszyć, nawet wiatrak. Jedynie pokazują się diody po naciśnięciu Power ... Bateria się ładuje i diody wskazujące ładowanie (przy wejściu zasilacza i przy power led) się palą. Bateria została sprawdzona na innym laptopie. Jedyna zmiana w paleniu diod jest przy wyjęciu procesora.
  • #8 10619758
    foldback
    Poziom 29  
    Ocena: 97
    Prawdopodobnie uszkodzony mostek północny MCP67. Aby potwierdzić tą usterkę podgrzej rdzeń układu do temp 180 stopni przez ok. 30s (max do 1 min)- zazwyczaj takie wskrzeszenie pomaga na kilka dni. Jeśli laptop uruchomi się normalnie to masz do wymiany mostek MCP na nowy poprawiony, z co najmniej 2009r. Wtedy pozostaje Ci szukać dobrego serwisu, który wymieni układ i da, co najmniej 5 miesięcy gwarancji. Krótsza gwarancja zazwyczaj oznacza reballing/reflow nie skuteczny w przypadku tych układów.
  • #9 10630121
    ptq1
    Poziom 9  
    niestety nic to nie dało. Rozgrzałem ten rdzeń i jest tak samo ;/ Pomocy.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop HP Pavilion dv9000 (dv9612ca) nie uruchamia się, mimo że diody świecą. Użytkownik zauważył, że pasta termoprzewodząca na CPU była krucha, co może sugerować przegrzewanie. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie płyty głównej oraz wymianę procesora AMD Turion X2. Istnieje również podejrzenie uszkodzenia mostka północnego MCP67, co można potwierdzić przez podgrzanie układu. Użytkownik próbował tej metody, ale nie przyniosła ona rezultatu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA