logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wtryskiwacze Common Rail dziwne rozwiązanie konstrukcyjne

matik6630 01 Mar 2012 18:31 5919 4
REKLAMA
  • #1 10619970
    matik6630
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam. Wymontowałem dzisiaj wtryskiwacze z fiata ducato 2.3 bo jest podejrzenia "lania"(mocno kopci a egr sprawny). Oddałem je do gościa który ogarnia w temacie i jutro ma je rzucić na stół i zobaczyć czy coś z nich jeszcze będzie. Ale do rzeczy. Z wymontowaniem nie było problemu nic nie było zapieczone. Gorzej teraz będzie z założeniem. Otóż nie ma tam żadnych podkładek miedzianych więc uszczelnieniem jest tylko łączenie wtrysk/głowica. Narazie oczyściłem tylko gniazda taką szczoteczką drucianą w bardzo drobnym włosiem aby nie uszkodzić gniazd.
    Wtryskiwacze Common Rail dziwne rozwiązanie konstrukcyjne
    Tyle wystarczy aby ładnie się wszystko uszczelniło czy są specjalne preparaty do trzymania szczelności lub urządzenia ustwiające wtryskiwacz w odpowiednim miejscu?
  • REKLAMA
  • #2 10620476
    wojciechjanusz
    Poziom 28  
    Ocena: 465
    Wg mnie powinno dawać się na oczyszczone powierzchnię wtryskiwaczy i na gwint tulei cienką warstwę białej pasty ceramicznej. Zabezpiecza przed zapieczeniem. W każdym razie ja tak robię (ale oczywiście nie miedzianą!).
    matik6630 napisał:
    i lub urządzenia ustwiające wtryskiwacz w odpowiednim miejscu?
    A używasz specjalnej nasadki do wtryskiwaczy - z okienkiem?
  • REKLAMA
  • #3 10620578
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3835
    Allegro > frezy do gniazd wtryskiwaczy. I żadnych past, później można silnik za wtrysk podwiesić i nie wylizie...
  • REKLAMA
  • #5 10628992
    matik6630
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Kupiłem dzisiaj nowe wtryskiwacze bo okazało się że poprzedni właściciel założył wtryskiwacze od poprzedniego modelu. Tam jest euro 3 i te wtryskiwacze miały 30% większą dawkę w porównaniu do przewidzianych wtrysków w moim modelu i dlatego kopcił. Nowe wtryskiwacze są założone lecz na czwartym cylindrze pojawiają się bąbelki po polaniu wodą okolic gniazd. Gniazdo czyszczone jak 3 pozostałe i tam jest cisza i spokój. Próbowałem użyć takiej pasty do docierania gniazd zaworowych ale nic nie pomogło. W poniedziałek będe dalej walczył ale chyba skończy się że podjadę do gościa który mi sprawdzał wtryski. On ma odpowiednie frezy wiec chyba nie powinno być problemu. Wtryskiwacze składałem na smar ceramiczny w spray'u. Problem kopcenia ustąpił musze tylko wykręcić egr bo przez to kompcenie zawalił się sadzami i nie ma mowy o jakimś ruchu trzpienia.
REKLAMA