logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

STM32F107 i Cortex-M3: polecane podręczniki dla początkujących

EBC41 01 Mar 2012 20:32 1933 4
REKLAMA
  • #1 10620635
    EBC41
    Poziom 28  
    Ocena: 124
    Hej,
    Do tej pory zabawiałem się mikrokontrolerami '51 przy użyciu języka assemblera i C. Do mojej pracy inżynierskiej chciałbym jednak wykorzystać coś bardziej zaawansowanego i pomyślałem o Cortexie-M3 a konkretniej płytce ewaluacyjnej Butterfly. Mam tylko pytanie, jaki podręcznik mogli byście mi polecić? Znalazłem książkę Paprockiego opartą o blibiotekę API udostępnioną przez ST. Czy jest ok? czy są może jakieś lepsze?
  • REKLAMA
  • #2 10620714
    micrograf
    Poziom 11  
    Jak dopiero zaczynasz zabawę z tym procesorem to proponuję książkę "STM32 aplikacje i ćwiczenia w języku C" Marek Galewski.
  • REKLAMA
  • #3 10621510
    reggyred
    Poziom 11  
    Polecam tak jak wyżej książkę M.Galewskiego. Bardzo przystępnie napisana, sam jestem w trakcie jej przerabiania. Ćwiczenia w niej bazują na płytce ZL27ARM od Kamami, a sama płytka oferuje dość dużo na przyszłość (sporo wyjść/wejść, PWM, CAN, RS232 i tak dalej).
  • REKLAMA
  • #4 10624779
    EBC41
    Poziom 28  
    Ocena: 124
    micrograf napisał:
    Jak dopiero zaczynasz zabawę z tym procesorem to proponuję książkę "STM32 aplikacje i ćwiczenia w języku C" Marek Galewski.

Hm.. Z tego co widzę to ona jest dedykowana rodzinie F103, a z tego co wyczytałem na forum to różni się ona układem zegarowym..

Pytam bo mam na hdd książkę Paprockiego która bazuję głównie na bibliotece dostarczanej przez ST, ale zastanawiam się czy korzystać z niej czy też nie..... Z tego co podejrzewam w praktyce inżynierskiej korzysta się z takich pomocy aby przyspieszyć czas powstawania projektu, ale chciałbym też conieco dowiedzieć się jak to wygląda od kuchni...
  • #5 10625991
    Electix
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Pisałem to w pokrewnym temacie założonym bodajże wczoraj, albo na dniach bynajmniej.

Większość podręczników, jakie powstaje na temat programowania mikrokontrolerów (niezależnie od rdzenia) w języku polskim, jest tylko znakomitym uzupełnieniem User Manual'i do tych rdzeni. Książka w swej ogólności nie jest w stanie szczegółowo opisać danej rodziny mikrokontrolerów. Autorzy skupiają się w nich zatem na konkretnych układach. Także chcąc nie chcąc i tak po UM sięgnąć kiedyś trzeba, a najlepiej na samym początku pracy, nauki.

Zaletą książek jest to, że są napisane po polsku i jak ktoś zatnie się czytając anglojęzyczny UM, książka może być pomocna, kolejną zaletą książek jest mnogość przykładów w nich zawartych. To też czasami może być pomocne w rozwiązywaniu problemów.

Moim zdaniem najlepiej jest zainwestować w książki dobrze opisujące sam język programowania. Świetnymi pozycjami są "Szkoła programowania, język C" - S. Prata, oraz "Język C, nowoczesne programowanie" - K. N. King. Pobrać UM do mikrokontrolera którym zamierzasz się bawić, ściągnąć UM do środowiska/kompilatora jakim się posługujesz i ewentualnie zaopatrzyć się w jedną z książeczek polecanych w postach wyżej.

pozdrawiam :)
REKLAMA