logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Materiały do nauki STM32F429ZI (M4) - książki, kursy, biblioteki standardowe?

rezontor 15 Gru 2014 01:53 2103 6
REKLAMA
  • #1 14224078
    rezontor
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Witam.

Posiadam zestaw DISCOVERY z mikrokontrolerem STM32F429ZI (tj. STM32F429I-DISCO). Na początku udało mi się skonfigurować środowisko Eclipse do pracy i wykasować pamięć w mikrokotrolerze, łącząc się z nim przez programator STLINK.
    Obecnie szukam materiałów, dzięki którym mógłbym się nauczyć obsługi tych mikrokontrolerów. Wiem, że istnieją polskie książki o mikrokontrolerach STM32 (np. "STM32 Aplikacje i ćwiczenia w języku C"), jednak odnoszą się one wszystkie do uP z rdzeniem M3. Chciałbym zapytać, czy istnieją jakieś dobre książki/kursy, pozwalające na szybkie rozpoczęcie zabawy z nowszymi mikrokontrolerami, z rdzeniem M4 (z użyciem bibliotek standardowych najlepiej)?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14224251
    BlueDraco
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 421
    Bez różnicy - programujesz i tak w C, więc wersja rdzenia nie jest szczególnie istotna. Na M4 możesz operacje zmiennopozycyjne wykonywać w sprzęcie, ale to zmartwienie kompilatora (plus parę Twoich kliknięć w ustawieniach środowiska). Peryferiale we wszystkich seriach STM32F poza F1 są niemal identyczne (F0, F3, F4, L0).

Podstawowy kurs dla DISCOVERY bez SPL był zamieszczany od września 2013 do czerwca 2014 w EP.
    Jeśli upierasz się przy SPL, to różnicę pomiędzy F1 i pozostałymi odczujesz praktycznie tylko przy konfiguracji linii portów.
  • REKLAMA
  • #3 14224729
    666w
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Dzień dobry

Pomimo istnienia wielu podobnych tematów, które środowisko IDE polecacie:
    Atollic TrueSTUDIO
    Keil uVision
    CodeWarrior
    Kinetis Design Studio

inne ....

Ze względu na ograniczenia rozmiaru kodu, długości użytkowania, obsługi mikrokontrolerów różnych producentów, dostępnych bibliotek,
    kreatorów automatyzujących proces pisania kodu

Dziękuje
  • #4 14224789
    BlueDraco
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 421
    Keil - łatwo zacząć, niezawodne, wersja darmowa ograniczona do 32 KiB. Proste, własne IDE, niekoniecznie wygodne.
    CooCox - Niby łatwe i przyjazne, ale wiele drobnych problemów i pułapek czyhających na początkującego, za to bez jakichkolwiek ograniczeń. Bazuje na Eclipse, więc potencjał ma spory.

Do serii LPC irmy NXP jest jeszcze LPCxpresso - darmowe do 256 KiB i stabilniejsze niż CooCox, również na Eclipse.
  • REKLAMA
  • #5 14224892
    tobiasz54
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam
    Ja polecam eclipse. Być może dlatego, że piszę także w javie na androida i poznałem to środowisko. Do programowania LPC w C zainstalowałem eclipse kepler jakiś czas temu.
    Czytałem, że niektórzy maja problemy z instalacją i ustawieniami, ale jest to dobrze opisane w necie.
    W tej chwili używam LPCxpresso ze względu na to, że moja płytka ma Lpc-Link.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 14250889
    Karol966
    Poziom 31  
    Ocena: 645
    BlueDraco napisał:
    CooCox
    Sam od dość dawna używam tylko tego środowiska. Raczej się nie przejechałem na nim do tej pory. Ma jakieś drobne mankamenty jak np to, że nie można jednocześnie uruchomić dwóch osobnych projektów, czasami floding nie działa poprawnie (jedna funkcja się zwinie a inna po lekkiej zmianie w kodzie ciągle się jakby rozwija - trochę meczące) ;) A no i jeszcze brakuje mi skrótu do programowania, nie znalazłem opcji ustawienia sobie np F5 na obsługę programatora :)
  • #7 14250993
    666w
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Panowie a konkrety czyli: symulator, kreatory kodu przyspieszające pisanie kodu, biblioteki, komponenty (np do obsługi ekranu)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje materiałów do nauki programowania mikrokontrolera STM32F429ZI, zwracając uwagę na różnice między rdzeniami M3 i M4. Odpowiedzi sugerują, że programowanie w C jest podobne dla obu rdzeni, a różnice dotyczą głównie konfiguracji. Wskazano na dostępność kursów i książek, w tym podstawowy kurs dla DISCOVERY oraz polskie publikacje, które jednak koncentrują się na rdzeniu M3. Użytkownicy polecają różne środowiska IDE, takie jak Atollic TrueSTUDIO, Keil uVision, CooCox oraz Eclipse, z uwagi na ich funkcjonalność i wsparcie dla mikrokontrolerów. Wskazano również na potrzebę narzędzi wspierających pisanie kodu, takich jak symulatory i biblioteki do obsługi komponentów.
REKLAMA