logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire 6920G - biały ekran po wymianie taśmy matrycy, co robić?

hudypatyk 03 Mar 2012 00:09 5006 7
REKLAMA
  • #1 10626308
    hudypatyk
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam, na początku dodam iż szukałem na forum informacji dotyczących białego ekranu matrycy, ale żaden nie dał mi jednoznacznej odpowiedzi, dlatego zakładam nowy.

Mam laptopa w który brak było podświetlenia matrycy (obraz był ale bardzo ciemny) okazało się, że podczas wyginania taśmy podświetlenie matrycy wracało do normy, wszystko działało i było poprawnie wyświetlane. Wymieniłem taśmę na nową, i pojawił się dziwny problem, po wymianie nie ma obrazu za to jest podświetlenie matrycy, biały ekran, podmieniłem jeszcze raz na starą taśmę i na niej teraz też nie ma obrazu (jak się nią wygina to dalej wraca podświetlenie tyle że teraz już bez obrazu). Sprawdzałem napięcia na nowej taśmie i wszystkie są poprawne, po podłączeniu zewnętrznego monitora wszystko elegancko działa. Czytałem, że mógł paść bezpiecznik na logice matrycy o symbolu 'F1' ale po wymianie brak jakichkolwiek zmian, szukałem także objawów spalenia się jakiegoś układu, lecz nic takiego nie znalazłem...

Zdjęcia matrycy i elektroniki:

Acer Aspire 6920G - biały ekran po wymianie taśmy matrycy, co robić? Acer Aspire 6920G - biały ekran po wymianie taśmy matrycy, co robić? Acer Aspire 6920G - biały ekran po wymianie taśmy matrycy, co robić? Acer Aspire 6920G - biały ekran po wymianie taśmy matrycy, co robić? Acer Aspire 6920G - biały ekran po wymianie taśmy matrycy, co robić?

Ma ktoś jakiś pomysł co może być przyczyną powstałej usterki ?
  • REKLAMA
  • #2 10626470
    Mariusz Raczek
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    Sprawdź czy dochodzi 3V na piny 38, 40 złącza matrycy. Jeśli brak to możliwe, że padł 6-pinowy tranzystor Q3 na płycie laptopa. Warto przedtem sprawdzić czy laptop żyje, ładuje system i wysyła obraz na monitor zewnętrzny.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 10626594
    Endrju111
    Poziom 23  
    Ocena: 35
    Sprawdź czy nie wygiąłeś żadnego pina w gnieździe na płycie gł.
  • REKLAMA
  • #4 10626832
    hudypatyk
    Poziom 9  
    Wszystkie piny na płycie głównej proste, brak wygięć, obraz jest przekazywany na monitor zewnętrzny bez problemu, na pinach 40-36 jest równo 3.3 V.

Jakieś pomysły ? co może być przyczyną takich objawów ?
  • #5 10627231
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1534
    A masz możliwość podstawić matrycę lub tą sprawdzić w innym laptopie.
    Podaj wszystkie napięcia ze złącza CN2 na płycie głównej.
  • REKLAMA
  • #6 10627432
    hudypatyk
    Poziom 9  
    19.02--2.45
    19.00--0
    5.10--0
    3.33--0
    0--0
    0--0
    0--0
    0--0
    0--1.24
    0--1
    1.35--0
    1.03--1.13
    0--1.3
    1.04--0
    1.39--3.3
    0--5.13
    3.3--3.3
    0 --3.3
    0--3.3
    0 --3.3

Postaram się coś załatwić i sprawdzić na innym laptopie matryce ale będzie ciężko. Można coś wywnioskować z wyników pomiaru ?
  • #7 10631310
    hudypatyk
    Poziom 9  
    Nikt nie wie co to może być ? Możliwe jest, że stara taśma uszkodziła matryce ?

Jeżeli chodzi o podmianę matrycy to można ją sprawdzić w laptopie innej firmy czy to raczej nie jest możliwe ?
  • #8 10700287
    kruczosmuczos
    Poziom 10  
    Witam,

Wlasnie szukam tez odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie zwiazane rowniez z tym laptopem, ale do rzeczy.

Matryce przykladowo testowalem na HP DV6000 i wszystko elegancko chodzi. Mysle, ze na laptopach z 15.4 mozesz spokojnie sprawdzic funkcjonalnosc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Acer Aspire 6920G, który po wymianie taśmy matrycy wyświetla biały ekran, mimo że podświetlenie działa. Wcześniej brakowało podświetlenia, ale obraz był widoczny po wyginaniu taśmy. Po wymianie taśmy na nową, obraz zniknął, a stara taśma również przestała działać. Użytkownik sprawdził napięcia na nowej taśmie, które były poprawne, a zewnętrzny monitor działał bez problemu. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie napięć na pinach złącza matrycy oraz ewentualne uszkodzenie tranzystora na płycie głównej. Użytkownik rozważa również możliwość przetestowania matrycy w innym laptopie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA