logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Olympus mju 700 - aparat robi czarne zdjęcia, co może być przyczyną?

dala1991 03 Mar 2012 14:18 3525 16
REKLAMA
  • #1 10627774
    dala1991
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam

Nie wiem gdzie dokładnie powinienem napisać ten temat więc piszę tu

Mam problem z aparatem Olympus mju 700 aparat robi czarne zdjęcia
  • REKLAMA
  • #2 10628107
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 553
    Przysłona się otwiera?
    Do sprawdzenia flexy, taśmy, matryca, bezpieczniki na płycie.
  • #3 10628582
    dala1991
    Poziom 10  
    Tak przesłona otwiera się w jakim miejscu szukać mniej więcej przyczyny rozkręciłem właśnie aparat i jest tylko biały ekran obiektyw się nie chowa żadnej taśmy nie urwałem
  • #4 10628744
    SauerMauser
    Poziom 21  
    Ocena: 98
    Czy wcześniej zauważyłeś problemy z matrycą? Zdjęcia z zaburzeniami palety barw, itp.? Jeżeli tak, to wygląda na uszkodzenie przetwornika CCD.
  • #5 10628950
    dala1991
    Poziom 10  
    Nic nie zauważyłem bo aparat już w takim stanie dostałem ale jak poruszę taśmami od ekranu to pokazują się takie paski pionowe
  • REKLAMA
  • #6 10629087
    gajmix
    Poziom 32  
    Ocena: 170
    Prawdopodobnie częściowo przełamany flex migawki co w tym modelu Olympusa zdarza się nagminnie, a wyświetlacz masz biały bo pewnie coś źle złożyłeś. Sprawdź wszystkie złącza, zaciski i czy flexy są włożone do końca.
  • #7 10629100
    dala1991
    Poziom 10  
    To CCD też będzie do wymiany bo jak robi aparat czarne zdjęcia ? bo nie wiem czy będzie się opłacać go robić czy niee

Dodano po 0 [sekundy]:
  • #8 10629190
    waldiixx
    Poziom 10  
    Tak jak gajmiź napisał flex migawki do wymiany.
  • #9 10629400
    SauerMauser
    Poziom 21  
    Z całym szacunkiem Kolego gajmix, ale kultura wymaga, aby odpowiedzieć na pytanie. Pytałem kulturalnie na PW czy posiadasz matrycę do Fuji 9600. Do dziś nie odpowiedziałeś, a minęło sporo czasu. Jeżeli nie lubisz sprzedawać, a wolisz naprawiać osobiście to tak napisz. Też to docenię.
    Dusz obojętnych nie chce ani niebo, ani piekło.

Dodano po 1 [minuty]:

dala1991 napisał:
    To CCD też będzie do wymiany bo jak robi aparat czarne zdjęcia ? [...]

Jeżeli flex migawki jest uszkodzony, wówczas migawka nie działa, tym samym masz przysłoniętą matrycę i czarny obraz.
  • REKLAMA
  • #10 10629730
    dala1991
    Poziom 10  
    A od innych modeli Olympusa będzie basować flex migawki ? no i jak próbuję zrobić zdjęcie to lampa błyska normalnie .
  • REKLAMA
  • #11 10630068
    SauerMauser
    Poziom 21  
    Kolego, lampa błyska, ponieważ próbuje "doświetlić" obraz. To normalne zjawisko. Wpisz w google pojęcie "migawka". Poczytasz o niej - wzbogacisz swą wiedzę o aparatach cyfrowych i analogowych - tym samym zrozumiesz problem.
  • #12 10660536
    Adamus57
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Zdarza się że migawka się nie otwiera i aparat robi czarne zdjęcia, to tak jak oko jest zamknięte i widzimy ciemność, lecz najczęstszą przyczyną jest uszkodzony przetwornik CCD ( matryca ) nie podlega naprawie jedynie wymianie, w serwisie nieopłacalne. Na allegro można kupić taki aparat uszkodzony, np. płyta główna, zasilanie, nie włancza się i z takiego aparatu można przerzucić taką matrycę. Natomiast jeśli chodzi o samą naprawę to nie polecał bym tego osobom które nie miały wcześniej do czynienia z naprawami urządzeń precyzyjnych, bo zazwyczaj na robią więcej szkód, lepiej zlecić to komuś kto ma o tym pojęcie. Naprawy takich urządzeń przez laików kończą się zazwyczaj stertą złomu i kosztami.
  • #13 10660648
    SauerMauser
    Poziom 21  
    Adamus57 napisał:
    [...] Naprawy takich urządzeń przez laików kończą się zazwyczaj stertą złomu i kosztami.

Zakładając, że aparat sprawny jest wart kilkadziesiąt złotych, a naprawa co najmniej 100pln to niewielką stratą jest rozebrać aparat i spróbować nauczyć się rzemiosła fachowca.
  • #14 10661210
    Adamus57
    Poziom 12  
    No niby tak, ale na pewno nie naprawi tego osoba która nie posiada pewnych predyspozycji w tym temacie, zazwyczaj dokonuje większych uszkodzeń i po takich naprawach można to tylko pozamiatać i wrzucić do kosza, a co niektórzy tacy pseudo naprawiacze zrobią z tego całkowity szrot a później próbują to sprzedać na allegro.
  • #15 10662146
    SauerMauser
    Poziom 21  
    Adamus57 napisał:
    [...] tacy pseudo naprawiacze zrobią z tego całkowity szrot a później próbują to sprzedać na allegro.

Ale to ich sprzęt i ich wola. Nie ma co narzekać.
  • #16 10662755
    Adamus57
    Poziom 12  
    Oczywiście, ale ja uważam, że jeśli już udzielać jakichś rad, to pomocnych, a nie wysyłać nie umiejącego pływać na pełne morze.
  • #17 10662860
    SauerMauser
    Poziom 21  
    Jakie Morze? Ten mju 700 to kropla wody. Morze poznasz rozbierając lustrzankę cyfrową. Rady już padły. Teraz wystarczy podjąć decyzję. Nikt nie wskaże jakie śrubki odkręcać...

W przypadku tego aparatu warto podjąć próbę nauki rzemiosła. Tyle w temacie. Nie można zniechęcać. Sam swój pierwszy aparat rozebrałem nie mając o tym bladego pojęcia, a naprawiłem wadę serwisową z Bremen w 15 minut!

Moderowany przez Dzimi:

Proszę o trzymanie się głównego tematu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z aparatem Olympus mju 700, który wykonuje czarne zdjęcia. W odpowiedziach zasugerowano kilka potencjalnych przyczyn, w tym uszkodzenie przetwornika CCD, problemy z flexem migawki oraz niewłaściwe złożenie aparatu po rozkręceniu. Użytkownik zauważył, że przy poruszaniu taśmami od ekranu pojawiają się pionowe paski, co może wskazywać na uszkodzenie. Wskazano, że naprawa przetwornika CCD jest nieopłacalna, a lepiej jest rozważyć zakup uszkodzonego aparatu na części. Użytkownicy podkreślili, że naprawy powinny być przeprowadzane przez osoby z doświadczeniem, aby uniknąć dalszych uszkodzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA