logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Ardo a 1000 zatrzymuje się po nabraniu wody.

krystian2 30 Gru 2004 01:37 4265 12
  • #1 1096611
    krystian2
    Poziom 14  
    Ocena: 82
    Witam. Mam kłopot z pralką ardo nie grzeje wody. Programator zatrzymuje się po nabraniu wody. Grzałka sprawna przewody sprawdziłem nie dochodzi napięcie do zacisków grzałki.
    Po wlaniu ciepłej wody z junkersa do pralki, chodzi bez zarzutu.
    Nastawiłem zewnętrzne pokrętło termostatu na (gwiazdkę pranie w zimnej wodzie) i także chodzi bez zarzutu.
    W jaki sposób mogę sprawdzić czujnik temperatury w bębnie czy są jakieś parametry do niego ? proszę o pomoc.
  • Pomocny post
    #2 1096657
    jacekrybak
    Poziom 18  
    Ocena: 76
    Sprawdź napięcie na styku nr 6-6B programatora i ciągłość przewodu od styku do grzałki. Jeśli nie przewodzą styki 6-6B, to oczywiście przyczyna w programatorze.
    No i termostat 90° musi być zwarty podczas grzania. A może przepalony bezpiecznik grzałki?
  • Pomocny post
    #3 1096769
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 1098045
    krystian2
    Poziom 14  
    Witam
    na wstepie dziekuje wszystkim za podpowiedzi, omomierz posiadam, pralka przy nastawieniu na dowolna temperature zatrzymuje programator po nabraniu wody,(w miejscu gdzie powinna grzac), przosze jeszcze o opis gdzie znajduje sie ta kapilara do termostatu ?
  • #5 1098273
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 1098284
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #7 1099510
    jacekrybak
    Poziom 18  
    Ocena: 76
    Nie wspomniałeś, czy sprawdziłeś bezpiecznik grzałki. W niektórych grzałkach stosowanych w ARDO jest taki bezpiecznik wsuwany w grzałkę. Pomiar rezystancji na konektorach grzałki wykazuje dobre wartości rezystancji, natomiast przepalenie bezpiecznika uniemożliwia dopływ napięcia do niej. W takim przypadku po prostu wyciągamy bezpiecznik i wyrzucamy go.
  • #8 1101231
    krystian2
    Poziom 14  
    Witam
    dziekuje za odpowiedzi, na zaciskach grzalki mam okolo 25 Ω wiec sadze ze bezpiecznik jest sprawny musze sie przyjzec szczegolnie czujnikowi temperatury, programator sprawdzony jest ok.
    Zycze wszystkim zyczliwym uczestnikom forum w nowym roku mniej awarii i tanszych czesci zamiennych
  • #9 1150274
    krystian2
    Poziom 14  
    Witam
    Dziekuje za odpowiedzi.
    Termostat w tej pralce jest chyba elektroniczny tzn. do nastawienia temperatury sluzy pokretlo od ktorego odchodza tylko dwa przewody biegna do plytki elektroniki. Zmiana nastawienia temperatury powoduje zmiane rezystancji. Podejrzewam ze wina jest czujnik NTC lub modul. Prosze o rade ile moze kosztowac nowy czujnik i jezeli to nie on to co na plytce odpowiada za pomiar temperatury. Dziekuje za pomoc.
  • Pomocny post
    #10 1150358
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 2500451
    Denis
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem: doszczetnie spalił mi się termostat NA 33, NA 60 w tej pralce. Izolacja z przewodów sie popalila styki też 1 słowem nic nie zostalo. Wyprowadzilem nowe przewody ale nie wiem jak je podpiąc do tego termostatu. Jesli ktoś wie jak to zrobić proszę o porade. Dziekuje.
  • #12 2500539
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 757
    Denis napisał:
    Witam, mam problem: doszczetnie spalił mi się termostat NA 33, NA 60 w tej pralce.

Programator ustaw na zero i kabelki które idą na "60" są połączone z kabelkami, które idą na klawisz "E". Pozostałe dwa to "33"(na termostacie czerwona plamka).
  • #13 2500906
    Denis
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dzieki serdeczne Zayzayer. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Ardo A-1000 zatrzymuje się po nabraniu wody i nie grzeje, mimo sprawnej grzałki i braku napięcia na jej zaciskach. Po wlaniu ciepłej wody pralka działa poprawnie, a ustawienie na program "gwiazdka" (pranie w zimnej wodzie) również powoduje prawidłową pracę. Problem może dotyczyć programatora, termostatu lub czujnika temperatury (NTC). W starszych modelach A-1000 stosowano regulowany termostat z kapilarą, który steruje grzaniem i silnikiem programatora, natomiast w nowszych modelach kontrolę przejmuje elektronika i czujnik NTC o rezystancji zmieniającej się wraz z temperaturą. Zalecane jest sprawdzenie napięcia na styku 6-6B programatora, ciągłości przewodów do grzałki, stanu bezpiecznika grzałki (często wsuwanego w grzałkę), a także działania termostatu 90°C, który musi być zwarty podczas grzania. Kapilara termostatu to cienka rurka gazowa wchodząca do tyłu zbiornika, a jej uszkodzenie powodowałoby ciągłe grzanie. Czujnik temperatury NTC jest montowany z tyłu zbiornika i podłączony dwoma przewodami do elektroniki. W przypadku uszkodzenia czujnika lub modułu sterującego temperaturą konieczna może być ich wymiana. Wskazano również, że termostat elektroniczny zmienia rezystancję w zależności od nastawionej temperatury. W przypadku spalenia termostatu NA 33 i NA 60 konieczne jest prawidłowe podłączenie przewodów zgodnie ze schematem, gdzie kabelki na "60" łączą się z tymi na klawisz "E", a pozostałe dwa dotyczą "33" (oznaczone czerwoną plamką).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA