logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wykres napięcia wzmacniacza operacyjnego-Układ całkujący

peter0711 04 Mar 2012 00:00 8042 16
  • #1 10630434
    peter0711
    Poziom 9  
    Witam
    Otóż mam problem z wykres napięcia wyjściowego w układzie całkującym. Mając dany wykres napięcia wejściowego (schodki) jak będzie wyglądał wykres napięcia wyjściowego. Przeszukałem wiele stron i znalazłem wykres. tzw. ząbki jednak wykładowca stwierdził że to jest źle. (Podał wskazówkę mówiąc że ząbki są w ogólnym przypadku a nie gdy mamy do czynienia z konkretnym wykresem)

Poniżej wykres który był treścią zadania:

Z góry dziękuje za pomoc
  • #2 10630707
    bc211
    Poziom 30  
    Ocena: 93
    A pewnie, że w ogólnym znaczeniu no i miał rację w tym konkretnym przypadku sprawa jest prosta jak drut tylko nie widzę jaki to układ całkujący konkretnie ma być. Jeśli chodzi tylko o wykres i o nic więcej, to powinien Ci postawić pałę z minusem :D
  • #3 10631039
    peter0711
    Poziom 9  
    Układ wyglądał mnie więcej tak:

Możesz mi pokazać jak wygląda ten wykres i łopatologicznie to wytłumaczyć ?
  • #4 10631133
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6039
    Wiesz jak wygląda dla stałego napięcia na wejściu (różnego od 0)?

∫udt=?
    u=const
  • #5 10631180
    peter0711
    Poziom 9  
    ∫udt=u∫dt=ut + C ?

Dodano po 3 [godziny] 2 [minuty]:

Żeby nie było niejasności narysowałem coś takiego:

Jednym to zaliczył a drugim nie...
  • #6 10633003
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Cytat:
    ∫udt=u∫dt=ut + C

To było proste pytanie :)
    Teraz będzie trudne: ∫0dt=?
    (to właśnie nie zgadza się na rysunku)
  • #7 10633070
    peter0711
    Poziom 9  
    Cytat:

Teraz będzie trudne: ∫0dt=?

0 ?

Dodano po 19 [minuty]:

Coś w ten deseń ?

• #8 10633187
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Z dokładnością do stałej, to dlaczego u ciepie na rysunku, jak na wejściu jest 0 to na wyjściu się cokolwiek zmienia?

Edit: ten pierwszy rysunek był lepszy, myśl nie zgaduj.
  • #9 10633211
    peter0711
    Poziom 9  
    Nie mógłby ktoś po prostu narysować tego wykresu dla tego konkretnego przypadku jak w poście I i już sam sobie bym doszedł co robię źle niż zabawa w kotka i myszkę. Potrzebne mi to na gwałtu rety na jutro.
  • #10 10633288
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Regulamin zabrania, odrabiania za kogoś prac domowych, a szczególnie takich prostych, ciesz się że mod do kosza nie wrzucił, albo że ci jakiś były wykładowca od nieuków i debili nie nawymyślał (masz fart, ten ma chwilowo bana). Czy to tak trudno zrozumieć jak działa całkowanie w najprostszym przypadku? Jak sam doszedłeś jak jest stała na wejściu, to na wyjściu jest odcinek o nachyleniu proporcjonalnym do tej stałej, jak jest 0 na wejściu, to na wyjściu jest linia pozioma (a nie opadająca).
  • #11 10633584
    bjks88
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Mam ten sam problem co Peter... czy tak to ma wyglądać? Nie jest to żadna praca domowa.

• #12 10633722
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    No niesyty, to nie jest poprawna odpowiedz.
    Szczególnie że WO "odwraca fazę".
  • #13 10633783
    peter0711
    Poziom 9  
    Takie coś ?

• #14 10633845
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    ->bjks88 coraz bliżej, ale na wyjściu układu całkującego nie może się pojawić żaden skok, bo wymagało by to napięcia wejściowego dążącego do nieskończoności.

Jak ktoś nie umie całkować stałej, to można to opisać inaczej, załóżmy że jedziesz samochodem i zmieniasz prędkość (to jest sygnał wejściowy) sygnałem wyjściowym jest droga przebyta.

->peter0711 o właśnie o to chodzi.
  • #15 10633912
    bjks88
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Ale czy w takim razie napięcie nie powinno rosnąć? Droga też rośnie :D
  • #16 10634167
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Każda analogia ma jakieś wady ;)
    Tak jak ktoś zauważył wyżej wzmacniacz w tym układzie odwraca.
    Najprościej działanie WO (idealnego) można zrozumieć tak: wejścia nie pobierają prądu, a wyjście ma takie napięcie, aby pomiędzy wejściami (+) i (-) napięcie było 0V.
    Więc jeśli wejście (+) ma 0V to i (-) też, jeśli na wejściu układu jest napięcie dodatnie, to przez R i C płynie prąd do wyjścia WO. Jeśli lewa okładka kondensatora ma 0V, to potencjał prawej musi spadać.
  • #17 10634298
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    Można dodać że prawdziwy WO szybko wejdzie w stan nasycenia.
    A te wasze ulubione "ząbki" pojawią się na wyjściu dla symetrycznego "prostokąta" podanego na wejście.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem związany z wykresem napięcia wyjściowego w układzie całkującym wzmacniacza operacyjnego, szczególnie w kontekście sygnału wejściowego o charakterze schodkowym. Uczestnicy wymienili się różnymi interpretacjami wykresów, wskazując na błędy w przedstawionych rozwiązaniach. Podkreślono, że przy stałym napięciu na wejściu, wykres wyjściowy powinien być linią o nachyleniu proporcjonalnym do wartości tego napięcia, a w przypadku zerowego napięcia wejściowego, wykres powinien pozostać na poziomie stałym. Wskazano również na konieczność zrozumienia działania wzmacniacza operacyjnego, który nie pobiera prądu z wejść, a jego wyjście dostosowuje napięcie, aby utrzymać równowagę między wejściami. Uczestnicy podkreślili, że w przypadku prostokątnego sygnału wejściowego mogą pojawić się tzw. "ząbki" na wyjściu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA