logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuner DVB-T Hdft24 - gdzie znaleźć schemat zasilacza impulsowego?

bipolunipol 04 Mar 2012 13:32 4128 14
REKLAMA
  • #1 10631940
    bipolunipol
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    Witam.
    Ostatnio przy włączeniu tunera Hd ft24 usłyszałem głośny huk. Po otwarciu obudowy zobaczyłem wybrzuszony kondensator 10uF/ 400V i uszkodzony bezpiecznik. Jednak chciałbym zobaczyć przed wymianą tych elementów czy inne podzespoły nie uległy uszkodzeniu - jednak szukałem w internecie schematu do tego tunera i nigdzie nie mogę znaleźć (niektóre elementy na PCB są zalane, więc nawet nie mogę zobaczyć co to za elementy-więc potrzebuje schematu). Czy może ktoś wie, gdzie mogę taki schemat znaleźć?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10632104
    warka2000
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Na początek to odepnij zasilanie z zasilacza uszkodzonego a podepnij napięcia z zasilacza zewnętrznego bo reszta może być padnięta i szkoda marnowania czasu.
  • REKLAMA
  • #3 10632165
    bipolunipol
    Poziom 19  
    Tylko nie mogę znaleźć tego punktu bez schematu - nic nie jest oznaczone, jakie napięcie....
    Mam kondensator 33uF/400V. Czy na próbę można taki podłączyć, a bezpiecznik zmostkować jakimś cienkim drucikiem, aby mieć pewność czy to tylko wina kondensatora, ? Czy musi być dokładnie o takich parametrach? Kondensator znajduje się między cewką (mały transformator), a jakimś zaklejonym, 8-nóżkowym układem scalonym z radiatorem (tranzystor? -bo innych tranzystorów mocy nie widać) . Wcześniej identyczny kondensator 10uF/400V znajduje się na wejściu zasilacza za diodami prostowniczymi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10632195
    warka2000
    Poziom 18  
    Jeśli poleciał ten kondensator to w pierwszej kolejności wymień diody w mostku prostowniczym lub najlepiej cały mostek, a nastęnie sprawdź czy nie ma zwarcia dalej za kondensatorem, a w miejsce bezpiecznika na próbe wstaw żarówke 60W.
  • #5 10632208
    bipolunipol
    Poziom 19  
    Tuner DVB-T Hdft24 - gdzie znaleźć schemat zasilacza impulsowego?

Jeszcze wstawiam zdjęcie z zaznaczonymi elementami uszkodzonymi - może coś pomoże.
    Zaraz zobaczę diody w mostku.

Dodano po 11 [minuty]:

diody są raczej sprawne

Dodano po 2 [minuty]:

a ten kondensator 33u jak wstawię na próbę zamiast 10u - nic się nie stanie?
  • #6 10632477
    warka2000
    Poziom 18  
    Diody mają być na 100% dobre to podstawa, a kondensator musi być tej samej wartości i raczej ta kostka z radiatorem (układ scalony) będzie do wymiany.
  • #7 10632871
    bipolunipol
    Poziom 19  
    Sprawdziłem diody- i są sprawne.
  • Pomocny post
    #8 10632994
    warka2000
    Poziom 18  
    Zdejmij radiator z tego scalaka i najlepiej go wymień, posprawdzaj wszystkie elementy przedtransformatorem oraz diody po trafie.
  • REKLAMA
  • #9 10633408
    bipolunipol
    Poziom 19  
    Ten scalak ma oznaczenie TNY176pn
    Tutaj pdf: http://dalincom.ru/datasheet/TNY176PN.pdf . Tam też są podane przykładowe, bardzo podobne do tej w tunerze aplikacje tego układu. Czy istnieje metoda sprawdzenia tego układu? Jakie jest prawdopodobieństwo, że układ uległ uszkodzeniu (układ bardzo ciężko dostępny).

Dodano po 4 [minuty]:

Mam jeszcze pytanie - czy w przypadku przebicia wyjście HDMI z tunera posiada jakąś izolację/optoizolację - czy w najgorszym wypadku uszkodzony tuner może dodatkowo uszkodzić TV?
  • #10 10633847
    warka2000
    Poziom 18  
    Telewizora to napewno nie uszkodził, a układ najlepiej wymienić bo kosztuje grosze. Do dostania np.tu: http://www.cybor-tech.com.pl/szukaj2.php
    Ale przed wlutowaniem pomierz wszystkie elementy jak pisałem.
  • Pomocny post
    #11 10633852
    @GUTEK@
    Poziom 31  
    Ocena: 367
    W najgorszym wypadku może zostać też uszkodzony TV. Jednak wątpie by to się stało w tym przypadku.

Pomierzyć ten układ będzie raczej trudno, chyba że masz taki drugi.
    Chyba że będzie po prostu miał zwarcie na wszystkich nogach, wtedy na 100% walnięty. (przy mierzeniu pamiętaj że nóżki od 5 do 8 są zwarte)
  • #12 10634526
    bipolunipol
    Poziom 19  
    Zwarcia - brak. Jutro kupię kondensator i przez żarówkę będę spróbował uruchomić układ.
  • #13 10702128
    bipolunipol
    Poziom 19  
    Zmieniłem kondensator, zmostkowałem przepalony bezpiecznik i podłączyłem szeregowo z układem żarówkę 25W. Żarówka świeci pełną mocą. Diody w układzie sprawne, czyli zostaje wymiana układu scalonego? Może można by było wstawic jakiś zamiennik?
  • #14 10979344
    jarroQ
    Poziom 31  
    Ocena: 625
    Kolego bipolunipol i jak poradziłeś sobie z tym zasilaczem? Dopiero znalazłem Twój problem. Mam takie zasilacze - razem z zepsutymi płytami tunerów ale mógłbyś sobie przełożyć potrzebne Ci części. Na pierwszy rzut oka na moich są te same elementy i nawet w ten sam sposób połączone z płytą główną.

Jak by ktoś potrzebował zasilaczy tunerów DVB-T takich jak na zdjęciu wyżej to piszcie na PW.
    Pozdrawiam
  • #15 10992414
    bipolunipol
    Poziom 19  
    Okazało się, że elektronika - część cyfrowa - została w tunerze uszkodzona, więc naprawa jest nieopłacalna. Dziękuję za propozycję.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z tunerem DVB-T Hdft24, który wydawał głośny huk przy włączeniu. Po otwarciu obudowy zauważył wybrzuszony kondensator 10uF/400V oraz uszkodzony bezpiecznik. Poszukiwał schematu zasilacza impulsowego, aby sprawdzić inne potencjalnie uszkodzone elementy. Użytkownicy doradzili, aby najpierw odłączyć zasilanie, sprawdzić diody w mostku prostowniczym oraz wymienić kondensator. Wskazano również na możliwość uszkodzenia układu scalonego TNY176PN. Po wymianie kondensatora i zmostkowaniu bezpiecznika, użytkownik stwierdził, że diody są sprawne, ale żarówka świeci pełną mocą, co sugeruje dalsze uszkodzenia. Ostatecznie okazało się, że część cyfrowa tunera została uszkodzona, co uczyniło naprawę nieopłacalną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA