logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć roczny koszt prądu taryfa C11 VATTENFALL (Górny śląsk)

misiek1024 04 Mar 2012 23:49 4220 4
REKLAMA
  • #1 10635286
    misiek1024
    Poziom 11  
    Witam serdecznie :)

Chciałbym obliczyć samodzielnie jakiego rachunku mógłbym się spodziewać za zużycie xxx kWh.

Posiadam licznik 3 fazowy 25A na fazę. Dostawcą energii jest Vattenfall natomiast taryfa to C11.

Niestety na stronce vattenfalla znalazłem tylko kalkulator do taryfy G11.

Bardzo proszę o pomoc dla zorientowanych w temacie.
    Myślę też że raz konkretnie wytłumaczone co i jak się liczy może się przydać wielu osobom z moim problemem.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 10635630
    karolq
    Poziom 22  
    Ocena: 130
    Jeśli masz rachunki z poprzedniego roku to możesz zużycie oszacować na ich podstawie i policzyć sobie opłatę za same kWh na podstawie ostatniego rachunku który dostałeś(będzie w nim cena za kWh obowiązująca od 1 stycznia). Opłaty stałe z rachunku dodać i pomnożyć przez ilość rachunków które dostajesz w ciągu roku. Na koniec zsumować opłatę za kWh z opłatami stałymi i wyjdzie ci przybliżony koszt z całego roku. Taryfę C11 masz ze względu na działalność?
  • REKLAMA
  • #3 10635893
    misiek1024
    Poziom 11  
    Dziękuje za odpowiedź.

Taryfę C11 nie mam ze względu na działalność. Posiadam działkę można powiedzieć do celów rekreacyjnych (dla siebie). Od zeszłego roku zmienił się jej status z Urzędu Miasta na budowlaną. Wiec chyba taryfa C ? czy się mylę i niepotrzebnie więcej płace?? :|

Na rozliczeniu mam 4 podpunkty:
    Energia.
    Energia.
    Dystrybucja.
    Dystrybucja.

Niestety widzę już tam obliczona cenę natomiast cen jednostkowych nie.
    Szukałem jakiś tabel ale albo ja nie umiem znaleźć albo nie ma.
    Na necie znalazłem taki kalkulator
    http://www.lubzel.pl/klient/calc.php?task=c11
    czy mógłbym się mniej więcej nim sugerować ??

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 10636795
    karolq
    Poziom 22  
    Ocena: 130
    Kalkulatorem możesz się zasugerować ale musisz zadzwonić na biuro obsługi Vattenfall i zapytać o ceny poszczególnych opłat w swojej taryfie i odpowiednio uzupełnić kalkulator. Powinni ci wszystko powiedzieć w końcu jesteś ich klientem.
  • #5 12919762
    misiek1024
    Poziom 11  
    Kalkulator ze stronki http://www.lubzel.pl/klient/calc.php?task=c11 okazał się bardzo pomocny. Praktycznie nie wiele się różniło wyliczenie od rzeczywistego.

Na marginesie ci z Vattenfall-a straszne problemy robili widać tak szanują klienta.

Dziękuje za zainteresowanie tematem.
REKLAMA