logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Reallocated Sector Count w Samsung HM320JI - Jak poważny jest błąd? Co robić?

wp51 06 Mar 2012 09:45 1244 11
REKLAMA
  • #1 10640250
    wp51
    Poziom 9  
    Witam serdecznie. Nigdy nie mialem problemow z dyskiem. Po blisko 4 miesiacach w compalu fl 90 zamontowano nową karte graficzna a z nia szereg problemow. Przed uruchomieniem komputera pojawia mi sie informacja o problemie z dyskiem. Musze wcisnac klawisz f1 by system xp mogl sie zaladowac.

Korzystajac z programu aida32 otrzymuje nastapujace informacje:

reallocated sector count prog 10, wartosc 2, najgorsze 2, dane 920. prognoza nieuchronna utrata danych.

Dotyczy samsunga hm320JI

Jak powazny jest to blad? Co moge zrobic/tzn jak naprawic?
  • REKLAMA
  • #2 10641506
    beazee
    Poziom 9  
    Cytat:
    Atrybut ID 05 ( 05 )
    Reallocated Sectors Count
    Ilość relokowanych sektorów. Kiedy dysk napotyka błąd odczytu/zapisu/weryfikacji, oznacza ten sektor jako relokowany i przenosi dane do specjalnego zarezerwowanego obszaru (obszaru rezerwowego). Proces ten jest również określany mianem remapowania a relokowane sektory określa się remapami. To właśnie dlatego, na nowoczesnych dyskach, nie widzimy "bad bloków" podczas testów powierzchni
    Krytyczny: Tak (Im niższa wartość tym lepiej)

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html
  • #3 10641517
    wp51
    Poziom 9  
    Tez to czytalem, ale to regułki definicje...Więc co ? Mam 2 więc nie tak źle ? Ignorować to żyć z tym dalej czy jakoś to naprawię ?
  • REKLAMA
  • #5 10641540
    wp51
    Poziom 9  
    Rowniez to widzialem. Chce tylko uslyszec jak powazny mam problem i ewentualnie jak go rozwiazac :P
  • REKLAMA
  • #7 10641583
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3516
    Nie naprawisz.

Dysk do wymiany.
  • #8 10641599
    wp51
    Poziom 9  
    Na razie moj Compal jest w serwisie po wymianie karty graficznej pare rzeczy cos nie dziala...wiec nie zdiagnozuje tym programem.

Dysk do wymiany, ot tak ? Kurde...ale nigdy z nim problemów nie miałem. No to teraz spinę będę mieć non stop ;/ yhhh już moglem nowego lapa wziąć
  • #9 10645318
    wp51
    Poziom 9  
    Reallocated Sector Count w Samsung HM320JI - Jak poważny jest błąd? Co robić?

Taki mam wynik...
  • #10 10645353
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10429
    Dysk nadaje sie tylko do wymiany i nic wiecej tutaj nie zrobisz.
  • REKLAMA
  • #11 10645392
    wp51
    Poziom 9  
    Ale te dane są fatalne cz jeszcze pociągnie troche...Kurcze...ale co mi grozi ? Że stracę dane i co dalej ?Jak stracę to już nie uruchomię tego dysku nigdy ? Przeczytałem w necie o programie MHDD - może on coś pomoże ?
  • #12 10645408
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3516
    Używanie tego dysku grozi utratą danych lub całkowitym brakiem dostępu do dysku.

Dysk jest uszkodzony i żadne programy mu nie pomogą - przecież już było napisane.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem twardym Samsung HM320JI, który wykazuje błędy w postaci reallocated sector count na poziomie 2, co sugeruje nieuchronną utratę danych. Po wymianie karty graficznej w laptopie Compal FL90, pojawiły się problemy z uruchomieniem systemu, wymagające naciśnięcia klawisza F1. Użytkownicy forum wskazują, że dysk jest uszkodzony i zalecają jego wymianę, ostrzegając przed ryzykiem utraty danych. Programy diagnostyczne, takie jak CrystalDiskInfo i MHDD, nie przyniosą poprawy, a dalsze użytkowanie dysku może prowadzić do całkowitej utraty dostępu do danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA