logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat nadajnika IRDA do wysyłania danych z PC do telefonu przez diodę IR

tomikgsm 30 Gru 2004 18:33 1008 9
REKLAMA
  • #1 1098315
    tomikgsm
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Witam!!!
    Mam pytanko,czy jest taka możliwość zrobienia irdy działającej tylko w stronę telefonu,chodzi mi o wykorzystanie jako nadajnika np.diody nadawczej stosowanej np. w pilotach rtv...
    Jeżeli jest taka możliwość to proszę o jakieś scheamty...
    Za wszelką pomoć z góry dziękuje!!!
  • REKLAMA
  • #2 1098370
    station00
    Poziom 11  
    Gdzieś czytałem o czymś takim i myśle że jest taka możliwość...
    Poprostu działa tylko w stronę telefonu a w stronę komputera nie...
    Myśle że chodzi Ci tylko o wysyłanie dzwonków itp. przez to coś???
  • REKLAMA
  • #3 1098381
    tomikgsm
    Poziom 19  
    Owszem,właśnie oto mi chodzi ale nic co by mi pomogło nie wniosłeś do tego tematu...
  • REKLAMA
  • #4 1098526
    norbi45
    Poziom 33  
    Ocena: 59
    Nie wydaje mi się, że można zrobić tak by tulko wysyłać dzwonki. Z tego co zaobserwowałem to każdy program którym wysyłamy dzwonki musi najpierw wykryć telefon. Jeśli nie będzie diody odbiorczej od strony komputera to telefonu oczywiście nie wykryje ani komputer, ani program. No, ale mogę się mylić.
  • REKLAMA
  • #5 1098598
    tomikgsm
    Poziom 19  
    Całkiem możliwe bo najpierw komp wykrywa fona...
    A może ma ktoś schemat jak zrobić taką irde ale na dwóch diodach:
    nadawczej i odbiorczej tzn. każda jest osobno...chodzi mi oto aby wykorzystać diody np. z pilota i z telewiora...
  • #6 1099068
    MILO
    VIP Zasłużony dla elektroda
    www.twojekabelki.prv.pl tam masz wszystko..
  • #7 1099102
    tomikgsm
    Poziom 19  
    Owszem jest tam schemat irda ale na ukłdzie TFDS4500 na elektrodzie są takie same schematy a ja jestem ciekawy czy da się to zrobić z osobnych diod...a nie wykorzystując układ...
  • #8 1099651
    MILO
    VIP Zasłużony dla elektroda
    a po co kombinowac? tak jest najlatwiej :)
  • #9 1100897
    Mephisto2oo4
    Poziom 11  
    Odpowiadaj na pytania a nie tekstami typu "a poco kombinować?" - dołączam się od pytania o IRDę z pominięciem TFDS4500/TFDU4100.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zbudowania nadajnika IRDA do wysyłania danych z komputera do telefonu za pomocą pojedynczej diody nadawczej, takiej jak stosowana w pilotach RTV. Poruszono kwestię, że standardowe programy do wysyłania dzwonków wymagają wykrycia telefonu, co zwykle wymaga obecności diody odbiorczej po stronie komputera. W związku z tym, sam nadajnik bez odbiornika może nie umożliwić nawiązania komunikacji. Pojawiło się zainteresowanie schematami IRDA wykorzystującymi dwie oddzielne diody: nadawczą i odbiorczą, zamiast gotowych układów scalonych. Wskazano na popularne układy TFDS4500 i TFDU4100, które są standardowo stosowane w modułach IRDA, ale autorzy dyskusji poszukują rozwiązań bez ich użycia. Podano również link do projektu nadajnika IRDA, jednak nie potwierdzono jego kompatybilności z telefonami. Ogólnie, temat skupia się na technicznych możliwościach i schematach prostych nadajników IRDA do komunikacji PC-telefon z wykorzystaniem diod IR, z pominięciem dedykowanych układów scalonych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA