logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wzmocnić sygnał IRDA w telefonie komórkowym? Schematy i pomysły

Bullseye 16 Sty 2007 15:02 3118 24
REKLAMA
  • #1 3449140
    Bullseye
    Poziom 27  
    Ocena: 89
    Witam,
    potrzebuje zrobic proste wzmocnienie sygnału podczerwieni w telefonie komorkowym.
    Czy istenieje jakis prosty sposob?

myslałem czy dało by rade wykonac cos takiego:

telefon IRDA , dioda ktora przechwytywała by sygnał podczerowny, wzmocnienie, i wzmocniony sygnal puscic na mocniejsza podczerwoną diode.
    Chodzi mi tylko o wysyłanie.
    Sa jakies schematy do tego i czy macie inne pomysły?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3453771
    bialymaly
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    czyli chcesz zrobic coś takiego: transoptor szczelinowy(będzie przechwycał sygnał np: TCST1103) a dioda podczerwieni tylko że mocniejsza będzie go wysyłała ponownie.

P.S nie wiem czy dobrze napisałem bo sam jestem początkujący ale wydaje mi się że tak jest dobrze tylko to jest trochę w skrucie
  • #4 3454170
    Bullseye
    Poziom 27  
    No o to mi chodzi własnie, zeby cały układ mogł byc kawałek (5-6mm) obok nadajnika podczerwieni w telefonie.
    Tylko jakby jakis schemat, albo informacje dokładniejsze jak to zrobic?
  • #6 3454889
    Bullseye
    Poziom 27  
    A czy ten schemat byłby dobry??
    Jak wzmocnić sygnał IRDA w telefonie komórkowym? Schematy i pomysły
    R1- 47Ω
    R2- 15Ω
    D1 -zenera 2,7V
    T1- BUZ10
    Transoptor: TCST1103

Dodano po 14 [minuty]:

Zaciekawił mnie ten układ co zaproponował tatanka.
    mam tylko pytanie jak zrobic przetwornice 3,6V na 9-12V?? max 100mA
  • #7 3458083
    bialymaly
    Poziom 15  
    Narysowałem dokładnie taki sam schemat tylko jeszcze nie dosasowałem wartości rezystorów ale teraz patrze i jest elegancki:D
    bo sam sobie będę robił ten układ dla siebie do K300i bo nowy będę miał dopiero w maju...
  • #8 3458166
    Bullseye
    Poziom 27  
    W tym co ja narysowałem T1 ma wzmocnienie rownie 3, jezeli bedzie za małe trzeba pozmieniac rezystory (ku=R1/R2) R1 musi byc minimum 0,5W.
    Tylko niewiem czy jest dobry ten schemat i czy przy 3,7V bedzie działa dobrze?
  • REKLAMA
  • #9 3458276
    bialymaly
    Poziom 15  
    Właśnie dokładnie nie wiem...
    Ale myślę że metodą prób i błędów...
    zaczynając 3.4V w górę(diody zenera nie są takie drogie:D
  • #10 3458446
    Bullseye
    Poziom 27  
    mi chodziło o zasilanie ;)
    Bo napięcie zasilania chce brac bezposrednio z bateri (3,7V 730mA) i cały układ wmontowac do wnetrza teleofnu, jutro mysle ze na pajaka zobacze jak to działa.
  • REKLAMA
  • #11 3458468
    bialymaly
    Poziom 15  
    A jaki to telefon?? wątpię żeby ci się to zmieściło do jakiego kolwiek telefonu mam przed soboą transoptor szczelinowy TCST1103 i on wcale nie jest taki malutki...
  • #13 3458500
    bialymaly
    Poziom 15  
    No tak ale po co ci wzmocnienie podczerwieni jak masz
    Bluetooth-na

A i tak myślę że się nie zmieści ale próbuj:D
    Transoptor szczelinowy to nie takie wielkie pieniądze raczej groszowa sprawa, reszta też...
  • #14 3458524
    Bullseye
    Poziom 27  
    Wzmocnienie podczerwieni po to zebym mogł przełaczac sobie kanały w TV, i innym sprzecie rtc :)
    Dioda wysyłajaca sygnał bedzie umieszczona na gorze telefonu zebym nie musiał "celowac" w sprzet bokiem telefonu.
    A myslisz ze napiecie zasilania transoptora i tranzystora wystarczy 3,7V ??
  • #18 3461445
    bialymaly
    Poziom 15  
    Nie znam angielskiego.... ale jak chcesz sobie przetłuymaczyc coś to wejdź na www.translate.pl
  • #20 3541477
    marcinklimek15
    Poziom 2  
    Witam! Interesuje mnie takie urządzenie ale jestem laikiem w dziedzinie elektroniki. Może mi ktoś powiedzieć skąd mogę wziąść Transoptor? Szukałem coś na ten temat i mam pytanie: czy ten transoptor można wziąść np z drukarki? Z góry dziex za odpowiedź
  • #21 3542380
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1702
    Witam

:arrow: Bullseye

Po pierwsze to telefonem nie da się sterować telewizora (chyba że telefon ma taką funkcję ale wątpię).
    Po drugie to nie wiem czemu się uparliście na transoptor szczelinowy - nie lepiej kupić zwykłą fotodiodę, albo fototranzystor ??.
    Po trzecie, podłącz i zobacz czy zadziała, to się dowiesz

:arrow: marcinklimek15

Transoptor możesz wziąć np. ze sklepu :)

Pozdrawiam
  • #22 3543207
    Bullseye
    Poziom 27  
    Artur k.
    Wybacz ale zyjesz chyba w innym swiecie, słyszałes o telefonach pracujacych pod systemem Symbian?
    Pewnie nie, jezeli jestes uzytkownikiem "zwykłego telefonu" np noki 6610 albo simensa cx80 podobnego to nie dziw sie ze niema pilota.
    W komórkach pod kontrolą systemu Symbian mozna doinstalowac aplikacjie (chocby psiloc IR remote) ktora ma dostep do podczerwieni w telefonie (symbian na to pozwala, w zwykłych fonach niema mozliwosci zeby aplikacja miała dostep do IR) i dzieki temu moge sterowac jakimkolewiek urządzeniem odbierajacym fale podczerwieni (nie tylko TV ale i VCD, DVD, SAT)
    Pozatym nie pytał bym o wzmocnienie podczerwieni nie majac mozliwosci sterowania nia np TV.
    Bez tego wzmacniacza działa mi nadajnik na ok 1-2m, z wzmocnieniem działa na ok 10m przy dwoch diodach nadawczych i VCC 9V.
    mam nadzieje ze nikogo nie obraziłem.
    Pozdrawiam :)
  • #23 3544609
    marcinklimek15
    Poziom 2  
    Bullseye jak masz takie urządzenie to prosze o schemat i opis jak je wykonać. Będę bardzo wdzięczny.
    P.S. jak jest z tymi transoptorami? Mozna je wziąść za starej drukarki? Albo np z jakiegoś urządzenia które może być sterowane poprzez fale IR?
  • #25 3546560
    bialymaly
    Poziom 15  
    Chciałem powiedziec nie czytając poprzednich tematów(brak czasu), że fotodioda się chyba najlepiej nadaje do tego celu, a transoptor jest za duży i tyle:))
    Ja gdy kupowałem transoptor do innych celów to zapłaciłem za niego 3zł:)) więc jest to groszowa sprawa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wzmocnienia sygnału podczerwieni (IRDA) w telefonie komórkowym, skupiając się na prostym układzie elektronicznym do zwiększenia mocy nadawania sygnału IR. Proponowany schemat opiera się na zastosowaniu transoptora szczelinowego (np. TCST1103) do odbioru sygnału IR, wzmacniacza z tranzystorem (np. BUZ10) oraz mocniejszej diody podczerwieni do ponownego nadawania sygnału. Wątpliwości dotyczą zasilania układu napięciem 3,7 V z baterii telefonu oraz doboru odpowiednich wartości rezystorów i elementów zabezpieczających (dioda Zenera 2,7 V). Wskazano, że transoptor można kupić w sklepach elektronicznych, a także rozważano alternatywę w postaci fotodiody lub fototranzystora, które są mniejsze i prostsze w użyciu. Dyskutowano o ograniczeniach przestrzennych montażu układu w obudowie telefonu (np. Nokia 3650). Poruszono też temat sterowania urządzeniami RTV za pomocą telefonów z systemem Symbian i aplikacjami IR, co wymaga odpowiedniego wzmocnienia sygnału IR do zwiększenia zasięgu z 1-2 m do około 10 m przy zasilaniu 9 V i dwóch diodach nadawczych. Podano linki do not katalogowych i schematów oraz sugestie dotyczące testowania układu metodą prób i błędów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA