logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Funkcja i zastosowanie Delay line w starych kalkulatorach i elektronice

MCbx 01 Mar 2003 15:26 3667 12
REKLAMA
  • #1 112938
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 27
    Otóż trochę się interesuję starą elektroniką, i na stronie z opisami kalkulatorów znalazłem liczne zdjęcia blaszanych puszeczek :), lub zawiniętego drutu, opisane jako "Delay Line". W późniejszych maszynach tego się nie stosuje. Co to jest i jaką ma funkcję?
  • REKLAMA
  • #2 112940
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 196
    Linia opóźniająca. Było to już tu na forum. Nawet zdjęcie jest.
  • REKLAMA
  • #3 112956
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 539
    Nie bardzo rozumiem jaką funkcję może pełnić linia opóźniająca w kalkulatorze. Czy może ktoś to wyjaśnić?
  • #4 112965
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 27
    ->Krzysi0
    Dzięki, już się biorę za wyszukiwanie

->oldboy
    Znając tłumaczenie, to pewnie do jakiegoś opóźniania :) lub do zajmowania czymś maszynki, gdy nic się z nią nie robi, ale nie jestem pewien.
  • #5 112975
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Krzysi0 wspominał, jeżeli dobrze pamietam, o linii opóźniającej 64us (było jej zdjęcie) stosowanej w układach chrominancji, natomiast z opisu MCbx wynika , że chodzi o inny element, stąd moje pytanie do znawców kalkulatorów.
  • REKLAMA
  • #6 113050
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 196
    Sorry niedoczytałem :oops: ale tłumacząc to na polski wychodzi linia opóźniająca :| Też chętenie się dowiem co to jest w kalkulatorze.
  • #7 122576
    leszczu
    Serwisant RTV
    Ocena: 62
    :arrow: MCbx
    pokrótce:
    sygnał chrominancji oraz luminancji w TV dobiega w niejednakowym czasie do matryc RGB a potem z nich do wzmacniacza RGB...zatem stosuje się linię opóźniania chrominancji o 64us w stosunku do luminancji...ażeby sygnały te spotkały się w jednakowym czasie.
  • #8 122633
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    :arrow: leszczu
    Pytanie dotyczyło kalkulatorów nie TV. Czy Ty wogóle czytasz co koledzy piszą?
  • REKLAMA
  • #9 122765
    leszczu
    Serwisant RTV
    Ocena: 62
    oki oldboy.....przepraszam
    zapomniałem dodać "np. sprawa linii opóniającej w TVma się tak:"- kolega się pytał co to jest - to mu mówie na przykładzie TV
    pzdr
  • #10 186123
    jaro41
    Poziom 25  
    Ocena: 45
    Ja również jestem strasznie ciekaw, co linia opóźniająca robi w kalkulatorze? :sm27:
  • #11 186233
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    :arrow: Mcbx podaj adres stronki na której to widziałeś
  • #12 186719
    TakiTamJeden
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Linie opóźniające w starych kalkulatorach, stosowane były po to, aby wyelimunować w niektórych obwodach logicznych, zjawisko zwane "hazard". Mówiąc inaczej, niektóre przebiegi w układach logicznych, dobiegają wcześniej, bo mają mniej bramek, a niektóre przechodziły przez dość skomplikowany układ bramek. Na wyjściu te sygnały miały niezgodności czasowe i trzeba było je opóźniać. Nawiasem mówiąc, to jak wźmiesz starą płytę IBM XT znajdziesz tam wiele lini opóźniających lecz w wersji scalonej, czsami takie linie posiadały własny generator.
    Pozdrawiam
  • #13 186722
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Linie opóźniające w komputerach PCXT były stosowane do generacji sygnałów ras/cas (mam nadzieje że wiecie o czym mowie) pamięci dynamicznych. Co do kalkulatorów to może i tak być.
    :arrow: Mcbx co z tymi zdjęciami?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Linie opóźniające (Delay Line) w starych kalkulatorach były stosowane jako elementy eliminujące zjawisko "hazard" w układach logicznych. Polegało to na wyrównywaniu czasów pojawiania się sygnałów, które inaczej docierały do punktów wyjściowych z różnym opóźnieniem ze względu na różną liczbę bramek logicznych w ścieżkach sygnałowych. Dzięki liniom opóźniającym sygnały o krótszej drodze były celowo opóźniane, aby zsynchronizować przebiegi i uniknąć błędów logicznych. W późniejszych maszynach linie te zostały zastąpione scalonymi układami opóźniającymi, czasem z własnym generatorem. Przykładowo, w komputerach PC XT linie opóźniające były używane do generacji sygnałów ras i cas w pamięciach dynamicznych. W dyskusji pojawiło się także wyjaśnienie zastosowania linii opóźniającej 64 µs w telewizji do synchronizacji sygnałów chrominancji i luminancji, jednak nie dotyczy to kalkulatorów. Zdjęcia linii opóźniających w kalkulatorach przedstawiały metalowe puszki lub zwinięty drut, które fizycznie realizowały opóźnienie sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA