logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ekspres do kawy Clatronic ka-v 2936 refill, recover

aryziomex 10 Mar 2012 11:54 5718 6
REKLAMA
  • #1 10657667
    aryziomex
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich, posiadam problem z owym ekspresem do kawy a dokładniej z tym co jest w temacie czyli "refill" oraz "recover".
    Jest to mój pierwszy ekspres który dostałem (zapewne już uszkodzony).
    Przed pierwszym uruchomieniem umyłem go ze wszystkich nieczystości i poczekałem aż wyschnie uruchomienie ekspresu wygląda następująco.
    1. Uruchomienie z boku włącznika
    2. Strzałki na wyświetlaczu chodzą dobrze tj. w tą samą stronę co wskazówki zegara
    3. Słychać że ekspres się uruchamia
    4. Słychać jakieś stuknięcie/a w bodajże (nie wiem jak się to fachowo nazywa) w zaparzarce (prawa boczna strona)
    5. Następuje auto czyszczenie (woda leci w miarę czysta troszeczkę jest na samym dnie fusów z kawy ale znikome ilości a więc uważam iż nie stanowi to jakiegoś problemu)
    6. W trakcie auto czyszczenia nalewa się do kubka ok. 10-15ml wody (nie jestem w stanie wymierzyć ile dokładnie to tak na oko)
    7. W momencie nalewania wody do kubka strzałki na wyświetlaczu chodzą w odwrotną stronę niżeli wskazówki zegara (nie wiem co to oznacza)
    8. Zapala się również "refill" i miga
    9. Po jakimś czasie gaśnie "refill" i strzałki chodzą zgodnie ze wskazówkami zegara i widać na wyświetlaczu stan gotowości ekspresu tj. można wybierać wszystkie funkcje
    10. Po naciśnięciu przycisku "start" młynek mieli kawę (wszystko jest w porządku) po pewnym czasie słychać znowu stuknięcie tj. w punkcje 4
    11. W momencie nalewania "kawy" do kubka nalewa się z jakieś 10-15 ml kawy i to wszystko, w tym momencie zaczyna się świecić "refill" oraz "recover" na wyświetlaczu oraz strzałki chodzą do tyłu
    12. Po krótkim czasie strzałki zaczynają chodzić do przodu ale "refill" oraz "recover" dalej miga na przemian.

Z tego co wyczytałem na forum na temat "refill" może być to problem z pływakiem w zbiorniku wody, patrzyłem pływak jest w porządku. Następnie wyczytałem że może być to problem z przepływomierzem bądź z zapowietrzonym układem i tu pojawia się problem ponieważ nie wiem gdzie jest ten przepływomierz jak on wygląda bądź jak go rozebrać (wyczytałem że magnesy mogły być w nim zaśniedziałe) choć nie wiem ile w tym prawdy, jeśli już tak to również jak do nich się zabrać.
    Pozostaję również kwestia "recover" wyczytałem również na forum że może to być wina prawego bocznego pojemnika na zużytą kawę (pojemnik jest prawie pusty, za każdym razem był opróżniany). Dlaczego tak się dzieje również nie mam pojęcia.

Jeśli będzie ktoś w stanie pomóc to proszę o opisanie krok po kroku jak to naprawić jeśli ktoś posiada to może nawet jakieś zdjęcia czy coś co mogło by naprowadzić mnie na naprawę tego ekspresu.

Z góry bardzo dziękuję za wszystkie pomoce, może uda mi się kiedyś naprawić i wypić świeżo zmielonej kawy.

Re: Zauważyłem że sporo wody po pierwszym zaparzeniu kawy zostaje w dolnym frontowym podajniku.
    Re: Przeczyściłem takie białe coś przez co przepływa woda a w środku jest wirniczek, wirniczek miał magnesik który byl brudny, a więc wziołem go i umyłem, teraz ekspres nalewa bardzo ładnie kawę.
    Podczas uruchamiania już nie widnieje napis "refill" natomiast pojawia się teraz po zaparzeniu kawy czyli 6, 7 oraz 8 punkt naprawiony
    w punkcie 11 też połowicznie naprawiono ponieważ nalewa dobrze kawę ale za to nadal widnieje (miga) ten napis "refill" oraz "recover" podczas nalewania, posiada ktoś może jakieś propozycje naprawy ?? czy to ma tak juz zostać ?? :cry:
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10810636
    aryziomex
    Poziom 11  
    Może gdzie za mocny jest ten magnes ?? :) i to kółko za wolno się kręci (szczerze to nie znam się) jeśli robię dużą kawę to również wychodzi ta kawa delikatna (jak dla mnie jest OK nie lubię mocnej kawy), a jeśli chodzi o ten "refill" i "recover" to wyczytałem w instrukcji że trzeba ekspres odkamienić, odkamieniałem go i odkamieniałem, ale nie przynosiło to nic dobrego, nadal po wejściu w funkcje nie pokazuje że odkamienianie dobiegło do końca. widzę że mało ludzi udziela się w tym temacie :/ a szkoda bo ekspres jest naprawdę fajny. Szkoda że tylko jeszcze nie posiada funkcji wygaszania wyświetlacza w momencie przejścia w tryb "stand by".
    Pozdrawiam.
  • #4 10810766
    weler
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    ładnie powiedziane delikatna kawa:) jeśli chodzi o zakończenie procesu odkamieniania to może go po prostu nie zakończyłeś?
    Cały proces wygląda tak:
    nalać wody z odkamieniaczem odpalić proces
    przeleje całą wodę potem czeka 12 minut
    i w tym czasie trzeba znowu dolać wody czystej którą to znowu przeleje i dopiero wtedy kończy proces .
    Sam się z tym borykałem chwilę dopiero za którymś czytaniem instrukcji pojąłem o co chodzi!
  • REKLAMA
  • #5 10811233
    aryziomex
    Poziom 11  
    weler napisał:
    ładnie powiedziane delikatna kawa:) jeśli chodzi o zakończenie procesu odkamieniania to może go po prostu nie zakończyłeś?
    Cały proces wygląda tak:
    nalać wody z odkamieniaczem odpalić proces
    przeleje całą wodę potem czeka 12 minut
    i w tym czasie trzeba znowu dolać wody czystej którą to znowu przeleje i dopiero wtedy kończy proces .
    Sam się z tym borykałem chwilę dopiero za którymś czytaniem instrukcji pojąłem o co chodzi!

Z tym że właśnie tak robiłem, wlałem do pojemnika na maksa wody z odkamieniaczem (uprzednio w niej rozcieńczonym) i włączyłem proces odkamieniania, w tym momencie ten proces sobie działa, ale w momencie gdy wody niema już w pojemniku pompka dalej działa i tak jak by chciała zasysać dalej wodę z tego pojemnika (nie chcę zatrzeć urządzenia) wtedy bardzo głośno burczy, bo wiadomo niema czym już pompować wody (ponieważ jej nie ma) robiłem proces kilku krotnie na różne sposoby miedzy innymi takie:
    1: wlanie wody z odkamieniaczem, proces sobie chodzi kończy się woda, wtedy dolewam nowej i tak kilkukrotnie (brak efektu)
    2: wlanie wody z odkamieniaczem, proces sobie chodzi kończy się woda (pompka cały czas chce zassać wodę z pojemnika ale nic nie wlewam) czekam i czekam (30-40 minut) i nic, dalej pompka chce brać wodę i by było na tyle.
    Czytałem w instrukcji to po zakończeniu procesu odkamieniania powinna zniknąć jedna z tych ikonek co są na wyświetlaczu i wtedy trzeba dolać nowej wody (ale u mnie nic takiego się nie dzieje).
    Może źle to robię ? może jakieś wskazówki ??
    Dziękuję
  • REKLAMA
  • #6 10811594
    weler
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    No nie u mnie to jak sięwoda z odkamieniaczem kończy to przechodzi w stan oczekiwania, strzałeczki po kolei się zapalają odliczając 12 minut w tym czasie dolewam wodę i drugie płukanie. Może pływak w zbiorniku z magnesem zablokował się i cały czas pokazuje że ma wodę albo czujnik poziomu wody. A jak sie woda w zasobniku kończy to czy pokazuje "refil" może tu jest pies pogrzebany. Co prawda zawszy to lepiej niż jakby cały czas pokazywał pusty.
  • #7 10812872
    aryziomex
    Poziom 11  
    Miałeś racje, zdjołem raz jeszcze pojemnik na kawę i podniosłem troszeczkę magnes (na grubość wykałaczki) co prawda teraz woda do końca nie schodzi ze zbiornika, zostaje troszkę ale to jest "pikuś" :D proces odkamieniania po tym zabiegu przeszedł prawidłowo, a woda która przeszła przez ekspres przydała się do odkamienienia żelazka i czajnika :D. Dziękuję bardzo za pomoc, teraz zostało coś jeszcze zrobić z kawą żeby wychodziły krążki (narazie wychodzi część krążka a część rozsypanej) pewnie za słabo wyciska ta cała zaparzarka oraz żeby kawa 200ml wychodziła mocniejsza, no chyba że ten typ tak ma i nic z tym nieda się zrobić, ogólnie to niemam porównania z innymi ekspresami (to moj pierwszy jak pisałem na samym początku). Ale i tak jestem bardzo zadowolony z tego co się ma :D "darmowemu koniowi w pysk się nie zagląda".
    Dziękuję raz jeszcze za wskazówki.
    P.S. Zauważyłem że ten ekspres jest malo popularny oraz mało wątków jest na jego temat. Można również żec iż problem jak był w temacie został rozwiązany.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z ekspresem do kawy Clatronic KA-V 2936, szczególnie z funkcjami "refill" i "recover". Po pierwszym uruchomieniu ekspresu, występują problemy z odkamienianiem, gdzie proces nie kończy się pomimo wielokrotnego powtarzania. Użytkownik zauważa, że po zakończeniu wody z odkamieniaczem, pompka nadal działa, co prowadzi do głośnych dźwięków. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w zablokowanym pływaku lub czujniku poziomu wody. Po podniesieniu magnesu w pojemniku na kawę, proces odkamieniania przebiegł prawidłowo. Użytkownik nadal ma problemy z jakością kawy, która nie jest wystarczająco mocna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA