logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GPRS-T1 brak komunikacji RS232 mimo poprawnego podłączenia i konfiguracji

rOOxi 12 Mar 2012 17:54 4003 10
REKLAMA
  • #1 10668089
    rOOxi
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam serdecznie wszystkich
    Czytałem już na forum te tematy i są podobne lecz u mnie nie mogę rozwiązać problemu.

Mam moduł GPRS-T1 i po prostu nie mogę się z nim połączyć.
    -Uruchamia się normalnie palą się 3 diody (brak karty sim)
    -Mam oryginalny kabel /Rj-KPL satela
    -Mam 2 porty COM jeden usb 2-gi Stacjonarnym PC
    -Soft najnowszy 2.01 v
    -oprogramowanie GPRS-Soft v1.04.005

No i teraz. Podłączam wed. instrukcji i nic nie ma komunikacji pali się COM na zielono albo raz mrugnie na żółto. I 0 reakcji. Pod 3 pc próbowałem nic. Ustawiałem wpierw PLIK/nowy/gprs-t1 potem przywracanie konfiguracji producenta. No i nic.
    Porty mam ustawione normalnie. czyli podstawowe nic nie zmieniane.

Centrale Integre z tych portów com normalnie konfiguruje bez żadnych problemów na każdym PC laptopie. Kable nowe sprawdzone przejścia działają.

Nie wiem co jest nie tak.

Może być że uszkodzony moduł??
  • REKLAMA
  • #2 10668396
    kozik3
    Poziom 17  
    Ocena: 75
    Witam. Nie mam teraz modułu pod ręką, ale to że pali na zielono nic nie znaczy. Włączyłem sobie GPRS-Soft (bez podłączonego przewodu) i też mam zieloną kontrolkę. Przede wszystkim włącz menagera zadań i sprawdź pod jakim portem masz zainstalowany sprzęt. Następnie w programie wejdź w zakładkę KOMUNIKACJA - KONFIGURACJA - w okienku PORT RS-232 wpisz odpowiedni port COM. Zatwierdź ustawienie. Sprawdź też czy w zakładce KONFIGURACJA masz zaznaczone na pierwszym oknie od góry RS-232. Daj znać czy coś pomogło ?
  • REKLAMA
  • #3 10668413
    rokycky
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    do gprs używasz kabla ttl, takiego jak do ca5, kabel od integry nie zabangla
  • #4 10668509
    kozik3
    Poziom 17  
    Może faktycznie sprawdź dokładnie jaki posiadasz przewód. Ma być DB9FC/RJ-KPL.
  • REKLAMA
  • #5 10668605
    rOOxi
    Poziom 10  
    Zrobiłem wszystko to co pisaliście i nic o to foty jakie mam kable oraz podłączenie, wszystko jest poprawnie ://////
    Niby wszystko dobrze jest a nic nie działa
    GPRS-T1 brak komunikacji RS232 mimo poprawnego podłączenia i konfiguracji GPRS-T1 brak komunikacji RS232 mimo poprawnego podłączenia i konfiguracji GPRS-T1 brak komunikacji RS232 mimo poprawnego podłączenia i konfiguracji GPRS-T1 brak komunikacji RS232 mimo poprawnego podłączenia i konfiguracji
  • #6 10668816
    kozik3
    Poziom 17  
    Wygląda na to, że wszystko OK. W takim wypadku nie pozostaje nic innego jak tylko załatwić inny moduł i sprawdzić czy się łączy na tym przewodzie lub podmienić przewód. Przyjrzyj się dokładnie lutom przy PINACH gniazda RS232 w module być może podczas wkładania wtyczki gniazdo nieco się naderwało. Bez prób nic tu więcej nie zdziałamy :|
  • #7 10668923
    w5h0so
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Odłącz moduł. W kabelku złącz RX z TX. Odpal terminal (minicom, hyperterminal, putty). Powinno być echo. Rozłącz - powinno nie być. Jeśli jest inaczej to wina konwertera, portu lub kabla.
  • REKLAMA
  • #8 10669226
    dijej
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Problem może leżeć w złącze RJ-RJ łączącej kabelki. Nieraz tak miałem że ta łączówka nie działa poprawnie.
  • #9 10672898
    rokycky
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    Oznaczenie kabla jest takie samo dla obu wersji.
    Jeszcze raz zapytam, czy używasz kabla z którego również programowałeś integrę czy masz zakupiony oddzielny kabel służący do programowania np ca5 i gprs.
  • #10 10674046
    Barry83
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    rokycky napisał:
    Oznaczenie kabla jest takie samo dla obu wersji.
    Jeszcze raz zapytam, czy używasz kabla z którego również programowałeś integrę czy masz zakupiony oddzielny kabel służący do programowania np ca5 i gprs.

Pofatygowałem się do torby : DB9F integra, GSM , ca-10
    DB9FC ca-5 ,6 , micra , gprs

Więc oznaczenia nie są te same.
    Koledze proponuję nowy driver prolific , uruchamianie programu z uprawnieniami administratora. Należy pamiętać też żeby laptop miał zasilanie.
  • #11 10804340
    rOOxi
    Poziom 10  
    Witam ponownie temat zamykam bo już znam przyczynę tego wszystkiego.
    Poszedł gprs-t1 na gwarancje i okazało się że była uszkodzona dioda zabezpieczająca.

Teraz wszystko działa i dziękuje wszystkim za zainteresowanie się tematem

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z modułem GPRS-T1, który nie komunikuje się przez port RS232 mimo poprawnego podłączenia i konfiguracji. Moduł uruchamia się, ale nie nawiązuje połączenia. Użytkownik sprawdził kable, porty COM oraz oprogramowanie, jednak problem nadal występuje. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie portu w menedżerze zadań, użycie odpowiedniego kabla TTL, oraz testowanie połączenia przez terminal. Ostatecznie, po wysłaniu modułu na gwarancję, okazało się, że uszkodzona była dioda zabezpieczająca, co uniemożliwiało komunikację.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA