logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel GPRS T1 - brak połączenia przez RS232, mimo nowych kabli i konwertera USB

miau17 05 Lut 2013 10:54 7323 11
  • #1 11890814
    miau17
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam , mam problem z komunikacja gprs t1 przez rs 232. Nie moge się w żaden sposób połączyć , gprs soft (1.05 ) uruchamiam jako administrator, port com oczywiście taki jak w menedzer urządzeń wyświetla. pomyślałem że konwerter prolific usb-> rs232 może być padnięty, przytargałem stacjonarny z fizycznym rs232 - wszedzie to samo. Odesłałem do sklepu gdzie zakupiłem gprs t1, stwierdzili ze sie łaczy bezproblemu .Dodali mi nowe kable db9fc do paczki , na których tak samo jak na poprzednich nie mogę sie połączyć. Dodam że cały czas z centrala ca5 programem dloadx łącze sie bez problemu w każdej konfiguracji. Dla ścisłości gprs t1 łącze +12 pod aux , a minus pod com bo chyba inaczej sie nie da pod ca5 . Otworzyłem obudowę ttl a tam w jednym miejscu jak by przypalone(foto). Czy jest możliwość ze z ca5 bedzię działać a z gprs nie bedzie ?
  • #2 11891678
    BenekM
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    1)
    miau17 napisał:
    z centrala ca5 programem dloadx łącze sie bez problemu
    to chyba niemożliwe bo ja używam Dload10.
    2) Do CA5 podłącza się przewód do programowania na gorąco, a do GPRS-T1 przy odłączonym zasilaniu konwertera. Tak jest napisane w instrukcji, tak zawsze robiłem i na gorąco nie próbowałem.
    3) Jeżeli w centrali masz złącze typu RJ to może masz uszkodzony łącznik przy przejściówce RJ/PIN3
  • #3 11891781
    miau17
    Poziom 11  
    ad 1. Faktycznie ja też używam dload10 (ale nie o to tu chodzi)
    ad. 2. Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem " na gorąco" ?, jeśli chodzi o zasilanie to w instrukcji jest napisane by było podłączone (str.4)
    ad 3. Korzystałem z 3 różnych łaczników + jeden kabel popsułem i połaczyłem bezpośrednio db9fc z pin 3 (z pominieciem łącznika)
    Najgorsze jest to że konwerter t1 wysłałem już do sklepu, gdzie twierdzą ze ich komputer się łączy i jest wszystko ok. A ja 3 dni przez to badziewie juz straciłem kombinujac na różne sposoby.
  • #4 11891807
    BenekM
    Poziom 12  
    Napisałeś: ad. 2. Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem " na gorąco" ?, jeśli chodzi o zasilanie to w instrukcji jest napisane by było podłączone (str.4)

Cytat z instrukcji " 1. Podłączyć antenę do gniazda na płytce elektroniki. Należy przy tym zachować
    ostrożność, aby nie uszkodzić gniazda.
    2. Zaciski komunikatora telefonicznego centrali alarmowej połączyć z zaciskami TIP i RING
    konwertera.
    3. Do zacisków +12V i COM podłączyć przewody zasilania.
    4. Podłączyć komputer do portu RS-232 (TTL) konwertera (patrz: rozdział „Programowanie
    lokalne za pośrednictwem portu RS-232 (TTL)”).
    5. Włączyć zasilanie konwertera.
    6. Przy pomocy programu GPRS-SOFT zaprogramować kod PIN karty SIM (jeśli kart"

Należy czytać ze zrozumieniem punkt 3 to tylko przewody, a zasilanie to punkt 5.
    Jeżeli chodzi o przewody to mi się nie psują (kiedyś łamały się przewody przy końcówkach PIN5, ale to stare czasy).
  • #5 11894352
    Marcoklop
    Poziom 11  
    W odpowiedzi na problem autora opiszę swoją przygodę:

Kiedyś kupiłem GPRS-T1, zero reakcji przy połączeniu przez fabryczny kabel Satela. Wg naklejki kabel wyprodukowany po 2007 roku, czyli teoretycznie powinien być zgodny, ale taki jak się okazało nie był. Przejście od lutów na płytce konwertera aż do pinów złącza PIN3 sprawdzałem z 10 razy, wszystko w porządku. Konsternację budziło to, że z CA-5 działał bez problemu (przez RJ). Ewidentnie moduł GPRS uszkodzony, już prawie zrobiłem burdę z tego powodu, ale zacząłem jeszcze sprawdzać. Wnioski były takie: na jednym pinie RJ w CA-5 jest napięcie +12V zasilające konwerter we wtyczce DB9 (czarna żyła kabla). Jeżeli używa się przejściówki na PIN3 używanego min. w GPRS konwerter nie ma zasilania, a w konsekwencji nie ma komunikacji (jest tylko Rx, Tx i masa). Kiedy podałem +12V na czarną żyłę (z zasilania modułu) komunikacja zaczęła działać. Wpiąłem się w łącznik RJ-RJ.
    Prawdopodobnie był to kabel wyprodukowany do 2007 r.
    Być może to naprowadzi Cię na przyczynę.
  • #6 11897199
    miau17
    Poziom 11  
    Problem z kablami raczej odpada, zakupiłem drugi komplet i też się nie łączy z gprs t1. Obydwa kable z 2012 roku z ca5 łączą się bez problemu. Podejrzewam że w sklepie nie sprawdzali, nie podłączali tylko może podpieli zasilanie - diody sie zapaliły - wiec sprawny. Czy sprzet można wysłać na zwrot bezpośrednio do satela ?
  • #8 11899635
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    miau17 napisał:
    Podejrzewam że w sklepie nie sprawdzali, nie podłączali tylko może podpieli zasilanie - diody sie zapaliły - wiec sprawny.

Nie oczekujmy cudów, aby sprzedawca podłączał każdy element przed sprzedażą i go testował. Nie wyobrażam sobie, żeby firma sprzedająca 25czujek, centralę, cały osprzęt, przed wysyłką składała system na stole i testowała czy to będzie działać. Z założenia sprzęt jest nowy i jego domyślnym parametrem jest "działa". Natomiast elektronika bywa jaka bywa.

miau17 napisał:

Czy sprzet można wysłać na zwrot bezpośrednio do satela ?

Jeśli zostało to kupione z legalnego źródła, skontaktuj się z dystrybutorem, on całą sprawą serwisową się zajmie, nawet wyśle po sprzęt kuriera i Ty żadnych kosztów nie pokryjesz (oczywiście nie wszyscy dystrybutorzy tak postępują).

EDIT:
    Najpierw jednak opcja jaką zasugerował SMDManiak, trzeba spróbować zrobić najnowszy soft, może akurat pomoże.
  • #9 11899760
    miau17
    Poziom 11  
    dariusz.bembenek napisał:
    Nie oczekujmy cudów, aby sprzedawca podłączał każdy element przed sprzedażą i go testował. Nie wyobrażam sobie, żeby firma sprzedająca 25czujek, centralę, cały osprzęt, przed wysyłką składała system na stole i testowała czy to będzie działać. Z założenia sprzęt jest nowy i jego domyślnym parametrem jest "działa". Natomiast elektronika bywa jaka bywa.

W pierwszym poście pisałem że konwerter odesłałem do sklepu celem sprawdzenia komunikacji z komputerem. Zastanawiam się dlaczego jak dzwoniłem do nich do sklepu to mówili że jeszcze nie sprawdzili a za dokładnie 4 minuty dzwoni i mówi że łączy się bez problemu.
  • #10 11899843
    BenekM
    Poziom 12  
    A myślałeś, że ile czasu trwa sprawdzenie komunikacji.
  • #11 11986161
    tom201
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Panowie mam wielką prośbę. Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć, bo szukałem długo i nic nie znalazłem, jaka jest kolejność podłączania komunikacji rs232 ttl na module gprs-t2.
    Ponieważ nie korzystam z oryginalnych kabelków a mam konwerter potrzebny do komunikacji, tylko na płytce nie ma opisane które piny do czego.
    Po obejrzeniu płytki stwiedziłem po ścieżkach że pin na moim rysunku nr 3 to masa (ścieżki połączone z zaciskiej podkręcanym o oznaczeniu com) tylko który jest Rx a który Tx ? Tego nie wiem a nie chcę spalić konwertera ani modułu.

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.
  • #12 16464667
    faldo
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    od lewej- Rx,Tx i GND

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z komunikacją modułu GPRS T1 przez interfejs RS232, mimo użycia nowych kabli i konwertera USB. Połączenie z centralą CA5 działa bez problemu, co sugeruje, że problem leży w module GPRS T1. Użytkownik próbował różnych kabli i konwerterów, jednak nie udało mu się nawiązać połączenia. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że zasilanie konwertera musi być podłączone w odpowiedni sposób oraz że warto sprawdzić najnowsze oprogramowanie. Użytkownik rozważa również możliwość zwrotu sprzętu do producenta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA