logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyważarka Hofmann Geodyna 90p nie chce się uruchomić

23dario23 12 Mar 2012 18:38 1343 1
REKLAMA
  • #1 10668299
    23dario23
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam i pozdrawiam wszystkich serdecznie.

Otóż ostatnio dręczy mnie pewien problem. Posiadam wyważarkę Hofmanna Geodyna 90p z pneumatycznym dociskiem koła, sprzęt leciwy ale jak do tej pory działał bez zarzutu :D . Około 3 miesięcy temu pojawił się problem z dociskiem tzn. często nie blokował koła i dopiero po kilku wciśnięciach pedału docisnął prawidłowo ( po uruchomieniu wyważarki pojawia się kilka błędów m.in. E70, E130, i coś jeszcze), sezon zimowy jakoś obstukałem i. Po zimie docisk przestał w ogóle działać. Postawiłem na rozdzielacz który steruje dociskiem, wymieniłem wszystkie uszczelnienia, zauważyłem lekkie przytarcie cylinderka rozdzielacza. Docisk ruszył lecz na ekranie pojawiają się błędy E10 i E14 nieprawidłowo zablokowany mechanizm docisku. Dochodząc do sedna gorąco proszę o pomoc gdzie może tkwić problem ?
    gdzie ewentualnie znajduje się czujnik który wyłapuje nieprawidłowy docisk ewentualnie czy można " oszukać " sterownik ? Może ktoś z Was ma wykaz kodów błędów do 90-tki

P.S. i jeszcze jedno jaki typ rozdzielacza pneumatycznego obsługuje ten docisk
    wiem na pewno że jest to zawór 5/3 z dwoma cewkami 24 DCV ale ponoć są trzy typy

Elektromagnetyczny, w położeniu środkowym wszystkie drogi odcięte
    Elektromagnetyczny, w położeniu środkowym wszystkie drogi połączone z atmosferą tzw. odpowietrzony
    Elektromagnetyczny, w położeniu środkowym odbiorniki połączone z zasilaniem
    osobiście stawiam na ten pierwszy

bardzo proszę o ewntualną pomoc i podpowiedzi

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 10668690
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4786
    Instrukcja zamieszczania zdjęć oraz obrazków na forumAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
REKLAMA