logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy uprawnienia SEP D są wyższe od E? Możliwości i zakres prac technicznych

gieniek 12 Mar 2012 19:34 605 1
REKLAMA
  • #1 10668640
    gieniek
    Poziom 12  
    Ocena: 30
    Witam, na wstępie zanim zadam pytania zaznaczę że szukałem dużo na forum i nie znalazłem interesujących mnie informacji, do tego mnóstwo wpisów jest nie jasnych i zagmatwanych z których nic nie wynika, zatem będe wdzięczny za jasna i konkretna pomoc bez zbędnych dodatków typu "a gdyby coś tam"

Mianowicie chce zrobić uprawnienia SEP, i moje pytania są następujące:
    Wiem do czego są uprawnienia E i D, ale czy np D są uprawnieniami wyższymi od D?
    Wiem że mając Eksploatację nie mogę podpisywać papierów, ale czy mając Dozór mogę również wykonywać to co w przypadku E, czyli prace techniczne? Czy to tylko dozór i robota papierkowa?

Druga sprawa to czy wyrabiając pierwsze uprawnienia to czy muszę najpierw robić do 1KV, czy mogę od razu zrobić powyżej 1 kV i jeżeli tak to czy zakres materiału się zmienia i jak bardzo, oraz jak wygląda to w praktyce (chodzi o egzaminatorów, czy nie przeszkadza im że ktoś od razu mierzy wyżej)

kolejne pytanie dotyczy pomiarów, dowiedziałem się że to ciężko zrobić, mógłby mi ktoś powiedzieć w czym problem (ochrona rynku, czy ciężki materiał do nauki, czy może jeszcze coś innego), czy też jest możliwość zrobić to za jednym razem z E lub D?

Ostatnie pytanie dotyczy wyboru punktów na formularzu, czy jeżeli na wniosku zgłoszeniowym zaznaczę kilka opcji a na egzaminie któryś z tych punktów mi nie pójdzie, to mam niezdany cały egzamin, czy będę posiadał uprawnienia z tymi punktami które zaliczyłem?

Z góry dzięki za pomoc i wyrozumiałość
  • REKLAMA
  • #2 10668663
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4782
    3.1.16. (14) Publikowanie wpisów zawierających pytanie/zgłoszenie problemu, na które udzielono już poprawnej odpowiedzi. Przed publikacją wpisu Użytkownik zobowiązany jest do sprawdzenia za pomocą wyszukiwarki Forum, czy dany problem był już poruszany.
    3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
REKLAMA