tehaceole napisał:Uprawnienia "E" oraz "D" wydawane są na następujące stanowiska:
- obsługa
- konserwacja
- remonty
- montaż
- kontrolno pomiarowe
Wybrane stanowiska oraz zakres urządzeń i instalacji wraz z dopuszczalnym napięciem są wpisane do Twojego Świadectwa Kwalifikacyjnego.
Uprawnienia "E" upoważniają Cię do wykonywania czynności przewidzianych na stanowiskach jakie masz wpisane w Świadectwie Kwalifikacyjnym.
Uprawnienia "D" upoważniają Cię do dozoru nad eksploatacją wykonywaną przez człowieka z "E".
Możesz równocześnie posiadać "E" i "D".
Co do uprawnień powyżej 1kV nie wypowiem się.
Zajrzyj także Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Dzięki za odpowiedź, ale chciałbym jeszcze uściślić, chodzi mi o to czy uprawnienia "D" są wyższa wersją uprawnień "E"
Usłyszałem że mając "D" można tylko kontrolować pracę elektryków z uprawnieniami "E", ale nie można wykonywac prac technicznych takich, do ktorych uprawniają uprawnienia "E" , dla przykładu to tak jakbym mial uprawnienia do prowadzenia egzaminów na prawo jazdy, ale nie miał uprawnien do prowadzenia samochodu( wiem ze to glupie, ale podobne zeczy przerabialem na wlasnej skorze w naszym kraju).Pytam bo sekretarka w jednym z oddziałow SEP mi tak powiedziala. Mam nadzieje ze w miare jasno sie opisałem.
Chodzi mi o to, że jeżeli mając uprawnienia "D" moge robic to co przy uprawnieniach "E" plus mozliwosc podpisywania papierów wynikajaca z "D" to jaki jest sens robienia uprawnien "E"?
Wiem że można mieć "E" i "D", ale po co jezeli jest mozliwosc zeby np "D"
wystarczylo na wszystko?
Wiesz może jeszcze jak to jest z tymi punktami na egzaminie?
3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych. [retrofood]
----
Wydzielono z tematu: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
przez retrofood dnia 13.03.2012 10:48