logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Żelazko Clatronic DBS 3187 R - woda wydobywa się ze stopki razem z parą

doelli 13 Mar 2012 11:00 3374 4
REKLAMA
  • #1 10671018
    doelli
    Poziom 1  
    Mam problem z tym żelazkiem, bardzo ciężko jest ze serwisem tej firmy, nie wiem co to może znaczyć, kiedy żelazko niby normalnie funkcjonuje - pompuje i grzeje parę, ale razem z parą ze stopki wydobywa się woda...próbowałam mniej wody wlewać do pojemnika i przykręcać temperaturę, ale to nic nie daje, proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 10673130
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3326
    Rozwiązanie jest proste.. Nalezy odkamienić boiler..
    Wykonanie juz gorsze..
    Nie orientuje się dokłądnie w tym modelu, ale po zdjęciach podejrzewam ze jest to wersja którą posiada pompe wody prawda?
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • REKLAMA
  • #3 10674431
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1429
    Serwis tej firmy polega na wymianie a nie naprawie. Ta woda występuje cały czas czy tylko na początku? Czy kapie czy się leje? I to chyba jest stacja pary a nie żelazko.
  • REKLAMA
  • #4 10676322
    hubert1188
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    Najprostsze odkamienianie i dosyć skuteczne polega na wlaniu gorącego roztworu wody z kwaskiem cytrynowym ( łyżeczka na szklankę ) do zbiorniczka ,odczekaj 15-20 min od czasu do czasu mieszając ,potem załącz żelazko i puszczaj parę.Z otworów na parę może co nie co wyleci brudu ,a raczej kamienia. Po pierwszym takim zabiegu powinno być lepiej ,a po drugim już OK.
  • #5 10677400
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3326
    Proszę wybaczyć , jednak nie mogę zgodzić się z powyzszym postem.. Z własnego doświadczenia wiem ze ów w/w sposób jest ryzykowny ze względu na odpadający kamień który niekoniecznie musi wylecieć ze stopy , gdyż może w niej utkwić na dobre.. I wtedy może być problem udroznić stope.. Do tego dochodzi przewód zelażka, elektrozawór, ew. zawór do reg pary.. Po takim odkamienieniu mozna to wszystko na dobre zatkać..

Dlatego w takiej sytuacji bezpiecznym sposobem jest rozkręcenie urządzenia, wlanie odkamieniacza (zadnych kwasków, octów itp, odkamieniacz kupiony w sklepie tylko), wlać centralnie do boilera.. Podłaczyć boiler by troche się nagrzał i zostawić na hmm. 4-5 godzin.. Po czym wylać i kilkakrotnie przepłukać czystą wodą.. - I pod zadnym pozorem nie puszczać odkamieniacza w układ..
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
REKLAMA