logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpieczne napięcie na gorącej stopce Canon EOS 550D z Praktica BC 1600?

lukasz.8 13 Mar 2012 21:52 1953 2
REKLAMA
  • #1 10673893
    lukasz.8
    Poziom 9  
    Witam, przeszukałem już cały internet :P
    Jak to w końcu jest z tym napięciem na gorącej?
    Jedni krzyczą, że do 6v inni, że do 24v.
    Ponadto na kilku forach znalazłem informacje, że od 1Ds MkII, 1D MkII, 20D i 350D włącznie wszystkie eosy wytrzymują 250V, niestety nigdzie nie mogę znaleźć potwierdzenia tych informacji żadną notką z instrukcji ani innego dokumentu. Wprawdzie informacja pojawia się na kilku forach, ale nie mam pewności.

W instrukcji piszą, żeby nie stosować niededykowanych lamp wysoko napięciowych, gdyż mogą nie działać, jednak nic nie piszą o ryzyku uszkodzenia.

Dokonałem nawet pomiarów na stopce lampy i znalazłem trzy napięcia po naładowaniu tj. +-4V 9,5V i 13,5V rozładowanie nie powoduje skoków napięcia na złączach, po prostu rozładowuje lampę. Chyba, że mój miernik(20zł ) nie rejestruje tak nagłych i krótkich zmian Ale nie wiem, boje się ryzykować. W sumie nie wiem nawet czemu napięcie miało by wzrosnąć na stopce skoro wszystko idzie na żarnik, ale się nie znam, i boje się ryzykować.

Pisze do Was, bo to wy rządzicie elektroniką w polskim internecie, dlatego liczę, że mi pomożecie ;)

Pomożecie?

Pozdrawiam
    lukasz.8
  • REKLAMA
  • #2 10677714
    SauerMauser
    Poziom 21  
    Ocena: 98
    Często jest tak, że gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść... Zapytaj na forum Canona. Tam na pewno Ci pomogą.
  • #3 10677762
    lukasz.8
    Poziom 9  
    Z canona przyszedłem do Was :P .

To jest zagadka na całym świecie. Na ilu forach już nie szukałem, wszędzie co innego piszą, nic nie jest poparte żadną instrukcją, oficjalną specyfikacją, jedynie domysły ludzi...
REKLAMA