logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie aparatu fotograficznego z akumulatora 12V

cool-kolos 22 Paź 2012 15:18 2388 5
  • #1 11438245
    cool-kolos
    Poziom 2  
    Witam wszystkich!

Chciałbym podłączyć aparat fotograficzny (Nikon D700) do akumulatora żelowego 12V. Z tego co się dowiedziałem aparat potrzebuje 9V przy maksymalnie 4A. Planowałem użyć stabilizatora napięcia, nie znalazłem jednak takiego, który dawałby tak duży prąd na wyjściu. Czy mogę po prostu podłączyć równolegle trzy stabilizatory 9V 1,5A?
  • #2 11438371
    pepson
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Witam.
    Kiedyś robiłem dodatkowe zasilanie do kamery VHS.
    Z tamtych doświadczeń wynikało, że duży pobór prądu
    był tylko chwilowy i nie był wymagany tak bardzo wydajny zasilacz.

Cała tajemnica polegała na tym, żeby w kamerze znajdował się
    akumulator, który przejmował na siebie udary prądowe.
    Natomiast niewielkiej mocy zasilacz tylko ten akumulator doładowywał.
    Bez akumulatora kamera nawet nie mogła wystartować
    (pomimo podłączenia do wydajnego zasilacza).
    Powodem były przewody o zbyt małym przekroju i związany z tym
    spadek napięcia w momencie zwiększonego poboru prądu.
  • #3 11439899
    cool-kolos
    Poziom 2  
    Mam podobne podejrzenia odnośnie tych 4 amperów. Za pewne aparat pobiera największy prąd w momencie ładowania kondensatora lampy błyskowej, albo kręcenia silnikiem autofokusa. Żadnej z tych funkcji nie będę na szczęście używać wraz z akumulatorowym zasilaniem. Z drugiej jednak strony nie wiem czym grozi niedobór amperów dla takiego aparatu. Wolałbym nie zrobić krzywdy mojemu maleństwu ;).

Szczęśliwie znalazłem na Youtubie bardzo łopatologiczny tutorial pokazujący jak zrobić prosty regulowany zasilacz:
    http://www.youtube.com/watch?v=tIaYClQrVCU
    Nawet moja elektroniczna ignorancja nie powinna przeszkodzić mi w realizacji takiego ustrojstwa.
  • #4 11440292
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 11440536
    cool-kolos
    Poziom 2  
    Oto tabliczka znamionowa sieciowego zasilacza:
    http://www.camerahacker.com/Forums/Digital%20...nector_Nikon_D70..files.hidden/eh-5_label.jpg
    Normalna, firmowa bateria podaje 7,4V. Ku mojemu zaskoczeniu znalazłem właśnie informację, że kompatybilny z moim aparatem jest jeszcze inny zasilacz sieciowy, który ma na wyjściu 13,5V. Czy taki zakres napięcia od 9 do 13,5V może być prawdziwy?

Co do dużego poboru prądu, przeczytałem na jednym z forów fotograficznych, że aparat potrzebuje tych 4 amperów za każdym razem gdy robi zdjęcie ( http://forums.dpreview.com/forums/post/35345854 ). Czyżby elektromagnesy sterujące migawką i mechanizmem podnoszenia lustra były aż tak prądożerne?

Może więc wystarczy podłączyć sam akumulator do aparatu, bez żadnych dzikich elektronicznych fanaberii? Przyznam że tak proste rozwiązanie wydaje się kuszące. Z drugiej strony boję się że po podłączeniu akumulatora z aparatu ulotni się z niego warty kilka tysięcy dymek.

marekzi napisał:
    Zrób to na LM350 - on pozwala się obciążyć prądem 4,5A, na wyjściu zastosuj kondensator elektrolityczny o dużej pojemności

Jaki dokładnie kondensator masz na myśli? Przyznam się, że nie kumam co oznacza duża pojemność w tej sytuacji. Moja elektroniczna niewiedza nie zna granic ;)
  • #6 11440591
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA